FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuju tek blage cjenovne oscilacije, uz nizak obujam trgovanja, dok će investitori, u nedostatku domaćih poslovnih vijesti, pratiti zbivanja na inozemnim burzama.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,20 posto, na 1.678 bodova, a Crobex10 0,53 posto, na 918 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 34,24 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

Protekloga tjedna domaće tržište uglavnom je stagniralo, uz vrlo niske obujme trgovanja. Tek je u četvrtak trgovanje malo živnulo, zahvaljujući medijskim napisima da se razmatra ideja da Ingra postane krovna tvrtka koja će okupljati građevinare za zajednički nastup u inozemstvu, uz preduvjet da država uđe u vlasničku strukturu te kompanije i drugih građevinara, kao što su IGH i Dalekovod.

Međutim, iako su toga dana snažno porasle cijene dionica građevinskih dionica – pa je tako dionica Ingre poskupjela više od 14, a IGH i Dalekovoda više od pet posto - to ipak nije bilo dovoljno da bi tjedan završile u plusu.

Na tjednoj razini cijena Ingrine dionice potonula je 8,3 posto, na 4,62 kune, uz promet od 1,27 milijuna kuna. Dionica IGH oslabila je 8,1 posto, na 550 kuna, a Dalekovoda 0,1 posto, na 109,75 kuna.

Najveći promet prošloga tjedna ostvaren je dionicom HT-a, 8,1 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini porasla za 0,26 posto, na 203,52 kune.

„Očekujem danas na domaćem tržištu nastavak niskih prometa, kao i proteklih dana. Crobexi bi mogli stagnirati, dok će investitori pratiti zbivanja na svjetskim burzama“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, na što su upozorile i brojne kompanije, smanjujući procjene svojih budućih poslovnih rezultata.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao manje od 0,1 posto, a S&P 500 indeks 0,2 posto. No, Nasdaq indeks pao je 1 posto, na 2.908 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3, a pariški CAC 0,3 posto.

Jutros su na azijskim burzama indeksi blago porasli, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere u Kini i SAD-u.

Međutim, na europskim su burzama indeksi blago oslabili, pod utjecajem razočaravajućih poslovnih rezultata britanske softverske kompanije Sage.

„Investitori se nadaju da je većina negativnih očekivanja u vezi tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija već uključena u cijene dionica i da zbog toga ovoga tjedna više ne bi trebalo biti znatnijih gubitaka. U većem fokusu mogli bi biti makroekonomski pokazatelji, dok se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙