FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 24. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras u razgovoru za Dnevnik HTV-a da nas štednja i odricanja očekuju i u idućoj godini kako bi se izbjegla prevelika zaduživanja. Linić je ustvrdio da je njihova obveza prije svega prestati se zaduživati izvan mogućnosti, a da bi to ostvarili, rekao je, potrebno je smanjiti deficit. U idućoj godini namjera je vlade ostvariti gospodarski rast, ulaganja u privredu i otvaranja novih radnih mjesta ali istodobno štedjeti, rekao je na upit o smjernicama za proračun 2013. godine. "U isto vrijeme i nadalje odricanja i štednja", rekao je Linić. Štedjet će se, kazao je, u dijelu subvencija i u racionalnom trošenju sredstava za plaće, ali ne izvan onoga što se trenutno pregovara sa sindikatima. Ministar Linić je najavio da će prve liste poreznih dužnika građani moći vidjeti sa zadnjim danom srpnja. "Vlada ima odgovornosti prema svim građanima koji redovito plaćaju svoje poreze i koji su uredni", ustvrdio je Linić, komentirajući kritike zbog objave poreznih dužnika. Ustvrdio je kako žele napraviti vrlo jasnu razliku između urednih i neurednih obveznika. "Kritike u tom djelu nismo baš voljni saslušati", rekao je Linić. Kad je riječ o nelikvidnosti, koja je dosegnula rekord od 44 milijarde kuna, Linić je rekao da vlada pokušava ponuditi rješenje kroz zakon o financijskom poslovanju. "Vladin program je da za isti stol metne dužnika sa svim vjerovnicima, među kojima je i hrvatska država", rekao je Linić, dodavši da je jasna poruka ostalim vjerovnicima kako žele otpisati dugove da bi zadržali i sačuvali radna mjesta te da bi tvrtka mogla poslovati. Rekao je i da isplata plaća i mirovina kao i svih socijalnih davanja najesen nije upitna i da će za to biti sredstava ali u predviđenim okvirima.

ZAGREB

Sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje, na kojemu su sudjelovali predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vojske (HV), zapovjednik županijskoga stožera vatrogasnih postrojbi te predstavnici komunalnih službi i policije, koji su izvijestili o stanju na terenu, održan je danas u Gradskoj upravi u Crikvenici, priopćilo je Ministarstvo turizma. Ministar turizma Veljko Ostojić, na sastanku je pohvalio rad svih službi, koje su sudjelovale u akciji i u normalizaciji izvanrednoga stanja. "Pohvaljujem vatrogasace, vojsku, policiju, Hrvatske šume, komunalna poduzeća, sve službe koje su sudjelovale u normalizaciji ovoga izvanredna stanja, u kojem se poklopio cijeli niz nesretnih okolonosti. Turisti su također prepoznali dobar rad službi te je velik dio gostiju odlučio ipak ostati i provesti ostatak odmora na crikveničkoj rivijeri. Prema podacima kojima raspolažemo tek je 7 posto gostiju s crikveničke rivijere odlučilo prekinuti svoj planirani odmor. Vjerujem da je to privremeno i da će se dio tih ljudi vratiti", rekao je Ostojić. Svi kapaciteti (hoteli, kampovi, pansioni, privatni smještaj i ostalo) su u potpunosti funkcionalni i na raspolaganju turistima.

PULA

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je u Puli potvrdio najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će termoelektrana Plomin 3 definitivno i konačno biti na ugljen, istaknuvši kako je savjetodavno stručno povjerenstvo donijelo dodatne mjere zaštite okoliša na osnovi Studije utjecaja na okoliš, koja kao energent predviđa ugljen. Na novinarski upit, misli li da termoelektrana Plomin 3 (blok C) zadovoljava zahtjeve zaštite okoliša, naglasio je kako Ministarstvo mora poštovati proceduru i propise te kako se moraju ispuniti najviši standardi zaštite okoliša. "Mi ćemo inzistirati na tome da se ugrade dodatne mjere zaštite okoliša vezane uz projekt TE Plomin, koje će investitor morati ugraditi", ustvrdio je Zmajlović. Njega je danas u sjedištu županije u Puli primio zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić, kojom prigodom je podupro najveći istarski projekt gospodarenja otpadom Kaštijun, kao i napore koje županija čini u zaštiti vodocrpilišta. "U Istarsku županiju došao sam se uvjeriti u provedbu projekata vezanih prije svega uz gospodarenje otpadom", istaknuo je Zmajlović. Dodao je kako je današnjim posjetom Puli zapravo htio dati jedan "dodatni vjetar u leđa" za pokretanje projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun", vrijedan 29 milijuna eura.

KOPRIVNICA

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako ga je zaprepastilo što u hrvatskome zdravstvu nije bilo nijednoga strateškog dokumenta razvoja, što je uvjet za dobivanje novca iz EU fondove, te da je sada strateški projekt dovršen pa će biti upućen vladi i Saboru. "Taj strateški projekt smo dovršili i on će biti upućen u vladu za desetak dana, a u Sabor u rujnu. Nakon toga bit će distribuiran svim zdravstvenim ustanovama. Na taj će se način moći iskoristiti europski fondovi za zdravstvo. Do sada je iskorišteno nula kuna i nula lipa", istaknuo je ministar Ostojić na konferenciji za novinare u koprivničkoj bolnici, koju je obišao tijekom današnjeg posjeta Koprivnici. Na pitanje koliko je novca izdvojeno za bolnice koje više rade tijekom turističke sezone, ministar je odgovorio kako dosad, nažalost, to nije bila praksa, ali je to ipak učinjeno prije nekoliko dana. O nestašici lijekova u zadarskoj, dubrovačkoj i pulskoj bolnici ministar je rekao da se jučer čuo s njima te da je stanje stabilizirano. Govoreći o dugu zdravstvenih ustanova, istaknuo je da je on golem. "Nažalost, neke bolnice nisu podmirivale dugovanja i 1500 dana. Očekujem da osnivači i vlasnici počinju uvoditi red", rekao je.

ZAGREB

Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) izvijestila je danas da je zbog odgode dozvole obavljanja zanimanja ovršitelja podnesena prva tužba protiv Republike Hrvatske radi utvrđivanja povrede prava na rad, povrede prava osobnosti i radi naknade imovinske i neimovinske štete. "Prva tužba protiv RH, kojih će uskoro biti puno više, bit će dostavljena na odgovor Republici Hrvatskoj putem Ureda predsjednika RH kako bi predsjednik bio u cijelosti informiran o svim protuustavnim i protuzakonitim aktivnostima službenih i odgovornih osoba u pravnim osobama", priopćila je udruga ovršitelja. Tu je tužbu podnio član udruge ovršitelja Marko Lapaine prošlog četvrtka Općinskom sudu u Varaždinu. Lapaine je objasnio Hini da je uložio velika sredstva u osiguranje uvjeta za dobivanje dozvole za rad, što uključuje zapošljavanje djelatnika, osiguranje prostora, tehničku opremljenost i fizičku zaštitu ali da zbog odgode primjene novog Zakona o ovršiteljima nije niti započeo raditi. Lapaine pritom tvrdi da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić neistinito predstavio javnosti dopis potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kada je u svojim medijskim istupima rekao da je dobio suglasnost za svoj sustav ovrhe, prema kojem bi ovrhu provodili odvjetnici a manjim djelom bilježnici.

ZAGREB

Pacijent KB Dubrava sinoć je pod još nepoznatim okolnostima teško ozlijeđen ispred zgrade bolnice te se liječnici bore za njegov život, a iako su prema prvim podatcima pacijenta napala trojica muškarca, policija istražuje jesu li ozljede posljedica napada ili nesreće. Pedesetijednogodišnji pacijent s ozljedom glave opasnom po život pronađen je u invalidskim kolicima jučer oko 23 sata ispred bolnice, doznaje se od zagrebačke policije koja kriminalistički istražuje slučaj. Iako su prema prvim podatcima sumnjalo da su pacijenta napala trojica muškarca, policija istražuje okolnosti njegova ozljeđivanja, odnosno je li ono posljedica napada ili nesreće. Prema neslužbenim podatcima, liječnik koji je pregledao pacijenta rekao je da su ozljede mogle nastati od udaranja i padanja. Prema pisanju medija, pacijent je u kolicima izašao ispred bolnice pošto su to od njega prethodno oko 21,30 sati telefonom zatražile nepoznate osobe, koje su ga ispred zgrade zatim pretukle. Slučaj su prijavili zaštitari koji su pronašli muškarca s ozljedom glave u besvjesnom stanju.

SLAVONSKI BROD

Djelatnici vodoprivrednoga poduzeća jučer su oko 12,55 u Cankarevoj ulici u Slavonskom Brodu kopajući kanal pronašli oružje, priopćila je danas PU brodsko-posavska. Policijski službenici protueksplozijske zaštite su utvrdili, kako se radi o ručnom raketnom bacaču M-80 i topovskom zrnu 40 milimetara, koje su preuzeli i na siguran način uništili. Policija navodi kako je jučer, oko 13,40 sati, i u rijeci Savi, u blizini Donjeg Varoša, izvađeno neeksplodirano topovsko zrno kalibra 122 milimetra, koje su pirotehničari izuzeli i uništili na siguran način.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙