FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: promet mršav, Crobexi u minusu

Autor: neba
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi jutros pali, uz nevelik obujam trgovanja, što je posljedica pada cijene dionice HT-a i nesigurnosti na svjetskim tržištima zbog produbljivanja dužničke krize.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,53 posto, na 1.626 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,27 posto, na 888 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,2 milijuna kuna, što je na razini prometa od četvrtka, posljednjeg dana prošlotjednog trgovanja.

„Promet je nevelik, što je uobičajeno za posljednje vrijeme, jer nema značajnijih vijesti s domaće scene koje bi potaknule ulagače. Dosad je jedino dionicom HT-a ostvaren milijunski promet, a kako joj je cijena pala, i Crobexi su u blagom minusu“, ističe Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Dionicom HT-a do podneva je ostvaren promet od 1,2 milijuna kuna. Nakon što je prošloga tjedna skočila za 2,9 posto jer je Vlada najavila ukidanju naknade od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji, jutros je cijena dionice HT-a pala oko 1 posto, na 197,50 kuna.

Nešto veći promet od pola milijuna kuna ostvaren je, pak, dionicama AD Plastika i Petrokemije. Cijene su im također pale za otprilike 1 posto.

Oštro je, više od 15 posto, pala cijena dionice Istraturista, uz promet od oko 220 tisuća kuna.

Osim nedostatka domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, loše na tržište djeluje nesigurnost na svjetskim burzama zbog produbljivanja dužničke krize.

Španjolska i Cipar nove su dvije članice eurozone koje su jučer zatražile međunarodnu pomoć, zbog čega su cijene dionica na svjetskim burzama oštro pale.

Doduše, jutros na europskim burzama indeksi stagniraju, no ulagači nisu optimistični uoči summita čelnika EU-a u četvrtak i petak. U posljednje dvije i pol godine, od kada je izbila dužnička kriza u Grčkoj, održano je 19 sastanaka na vrhu EU-a, a broj članica eurozone koje su morale zatražiti međunarodnu pomoć narastao je na pet.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙