FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineskom umjetniku Aiju Weiweiju sud odbio žalbu

Autor: gvla
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Kineski je sud odbio žalbu konceptualnog umjetnika i političkog disidenta Aija Weiweija na enormno visoku kaznu koju su mu tamošnje porezne vlasti nametnule zbog navodnog izbjegavanja plaćanja poreza, za koju tvrdi da je politički motivirana, priopćio je njegov odvjetnik a prenosi britanski BBC.

Weiwei, poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, nije prisustvovao izricanju odluke suda u pekinškom okrugu Chaoyang jer mu je policija to zabranila, kazao je njegov odvjetnik Pu Zhiqiang.

"Ako se ne mogu niti pojaviti na sudu, što ta zemlja više može imati samnom?", zapitao se umjetnik na Twitteru.

Jedan od vodećih umjetnika kineske nezavisne art scene, Weiwei je rođen 1957. u Pekingu kao sin jednog od najvećih kineskih pjesnika Aija Qinga. Međunarodnu je popularnost stekao kao jedan od idejnih kreatora pekingškog olimpijskog stadiona, popularnog "Gnijezda". No, svojom se otvorenom kritičnošću spram kineskog vladajućeg režima zamjerio vlastima, te je prošle godine tri mjeseca proveo u pritvoru nakon čega mu je zabranjeno napuštanje zemlje, a našao se suočen i s istragama zbog "širenja pornografije" u svojim djelima, te optužbama za izbjegavanje plaćanja poreza, za što su mu kineske porezne vlasti odredile kaznu u visini 15 milijuna juana (2,4 milijuna dolara).

Smatrajući da je kazna politički motivirana, Ai se žalio na takvu odluku. Njegov odvjetnik ističe da je sudska odbijenica "posve neopravdana".

"Nastavit ću se žaliti dok ne svane dan kad više neću imati što izgubiti", napisao je Ai na Twitteru.

(Hina) xgvla ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙