FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: proslava Dana državnosti bez petokrake

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. lipnja 2012.(Hina) - Partizanske zastave sa zvijezdom petokrakom ove se godine, za razliku od prijašnjih, neće smjeti isticati na proslavama dana slovenske državnosti, a takva odluka vlade premijera Janeza Janše izazvala je ogorčene reakcije antifašističkih udruga i dijela oporbe.

Moderna Slovenija utemeljena je na antifašizmu iz 1941. i borbi za samostalnost iz 1991. godine pa odluka Janšine vlade da na središnju proslavu ne pozove stjegonoše slovenskog SUBNOR-a (udruge boraca iz drugog svjetskog rata) ponovo pokušava dijeliti Slovence na poželjne i nepoželjne, objavila je oporbena stranka Pozitivna Slovenija (PS), koja koaliciju desnog centra optužuje da svojom odlukom ideološki svađa Slovence iako je na početku mandata obećala da će se umjesto ideologijom baviti gospodarskom krizom. Zato u toj stranci razmišljaju i o bojkotu proslave koja će se održati u petak navečer pred parlamentom i na kojoj će govoriti predsjednik države Danilo Tuerk, u prisutnosti cijelog državnog vodstva.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi premijer Janez Janša, objavila je da podupire odluku vlade po kojoj se na državnim proslavama Dana državnosti smiju koristiti samo službeni državni simboli i zastave veteranskih organizacija iz slovenskog rata za samostalnost, a ne i obilježja iz vremena komunizma.

Mladež SDS-a navela je da podupire isključenje zastava slovenskih partizana-veterana s državne proslave jer je na njima zvijezda petokraka koja se simbolično nadovezuje na bivšu SFRJ i njen nedemokratski i totalitarni režim od kojega se Slovenija distancirala u svojim dokumentima prilikom proglašenja nezavisnosti 25. lipnja 1991. godine.

Mnogo polemika u slovenskoj politici izazvala je i odluka Janšine vlade da se zbog štednje ove godine odustane od natječaja za najbolji kulturno-umjetnički program za proslave Dana državnosti koje su do sada stajale oko pola milijuna eura. Zato će ove godine umjesto toga na proslavama besplatno nastupiti slovenska filharmonija koju ionako iz proračuna financira država te različita folklorna društva iz cijele države.

Takva je odluka u medijima nesklonim vladi izazvala i podrugljive komentare da nova vlada tako iskazuje svoj podcjenjivački odnos prema kulturi i umjetnosti općenito jer vjeruje da je ona nepotreban trošak.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙