FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko primio veleposlanike BiH, Malezije i Egipta

Autor: sbak
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko primio je u ponedjeljak u oproštajni posjet veleposlanika Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Vladimira Raspudića, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Potpredsjednik Sabora Leko zahvalio je veleposlaniku Raspudiću na pozitivnom i dobrom angažmanu u izgradnji bilateralnih odnosa. Hrvatska je egzistencijalno vezana i zainteresirana za suradnju s Bosnom i Hercegovinom te će i dalje podržavati politiku BiH vezano za euroatlantske integracije, kazao je. Istaknuo je da su Hrvati u BiH konstitutivan narod te da Hrvatska podržava uspostavu ravnoteže u izgradnji ravnopravnosti sva tri naroda kao i ravnopravnosti svih građana BiH. Podržao je i češću razmjenu posjeta predstavnika dviju država.

Veleposlanik Raspudić je naglasio važnost suradnje Hrvatskog sabora i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, posebice u pogledu razmjene iskustava. Suglasio se s potpredsjednikom Sabora Lekom da je važno održati i povisiti razinu gospodarskih odnosa između dvije zemlje s obzirom na predstojeće članstvo Hrvatske u EU kao i da je suživot građanskog i etničkog jedan od osnovnih faktora koji bi BiH omogućio da ide naprijed.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Leko primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Malezije Yokea Henga Yeana. Hrvatska i Malezija imaju vrlo dobre bilateralne političke odnose bez otvorenih pitanja, a dobro surađuju i na multilateralnom planu, posebice u okviru Ujedinjenih naroda, istaknuto je u razgovoru. Dvojica dužnosnika bili su suglasni da gospodarska suradnja ne prati dobru političku suradnju kao i da postoje mogućnosti da se ona proširi.

U vezi s time potpredsjednik Leko je kazao kako bi bilo dobro organizirati razmjenu posjeta odgovarajućih državnih tijela i gospodarskih komora. Malezija je prije svega zainteresirana za energetiku i infrastrukturu, a zanima se i za korištenje hrvatskih luka za plasman roba prema drugim europskim zemljama. Osim na području gospodarstva, obostrano je izražen i interes za suradnjom u turizmu, kulturi te znanosti i obrazovanju.

Leko je danas primio u nastupni posjet veleposlanicu Arapske Republike Egipat u Republici Hrvatskoj Oman Mohamed Medhat Elfarra, koja ga je, između ostalog, izvijestila o aktualnoj političkoj situaciji u Egiptu.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko je kazao kako su odnosi Hrvatske i Egipta vrlo dobri i razvijeni te da Hrvatska sa zanimanjem prati razvoj događaja u Egiptu. Egipat ima važnu ulogu u arapskom svijetu, istaknuo je izrazivši želju Hrvatske za nastavkom postojeće političke suradnje.

Egipatska veleposlanica je potvrdila interes Egipta za nastavkom političke suradnje s Hrvatskom izrazivši zadovoljstvo što će egipatski ministar vanjskih poslova sudjelovati na Croatia Summitu. Suglasila se s potrebom nastavka gospodarske suradnje te izrazila želju za suradnjom na području kulture, za koju je istaknula da pridonosi poboljšanju bilateralnih odnosa, stoji u priopćenju iz Hrvatskog sabora.

(Hina) xpp/xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙