FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticaja za življe trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, kao i na svjetskim burzama na kojima je splasnuo entuzijazam koji je zavladao nakon grčkih izbora, dok domaćih poticajnih vijesti već dulje vrijeme nema.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,23 posto, na 1.623 boda, a Crobex10 0,2 posto, na 881 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego u petak.

„Na domaćem tržištu i dalje nema značajnijih vijesti, pa bi Crobexi mogli stagnirati, a raspoloženje investitora ovisit će ponajprije o zbivanjima na inozemnim burzama“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na svjetskim burzama ponovno je zavladao oprez. Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je euforija nakon grčkih parlamentarnih izbora brzo splasnula, dok je ulagače zabrinuo daljnji rast prinosa na španjolske i talijanske obveznice, što pokazuje da dužnička kriza ne jenjava.

Dow Jones indeks oslabio je 0,20 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,14, a Nasdaq indeks 0,78 posto.

I na azijskim te europskim burzama jutros se trguje oprezno.

„Smjer kretanja cijena dionica na inozemnim burzama ponajviše će ovisiti o zaključcima sa samita čelnika skupine najrazvijenijih država svijeta G20 u Meksiku. U fokusu samita bit će pronalazak rješenja za stabilizaciju banaka u eurozoni i same eurozone, odnosno poduzimanja odlučnijih mjera iz krize“, navodi Harambašić Nereau.

Kako dodaje, u idućem razdoblju smjer tržišta odredit će i razgovori oko proširivanja paketa pomoći Španjolskoj, kao i nove smjernice za Grčku.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙