FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Troškovi Jeremićeva predsjedanja UN-om 7,3 milijuna dolara

Autor: ssai
BEOGRAD, 12. srpnja 2012. (Hina) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić zatražio je za troškove predsjedanja Općom skupštinom UN-a 7,3 milijuna dolara, piše u četvrtak beogradski dnevnik ''Blic'' pozivajući se na specifikaciju koju je Jeremić predao srbijanskoj vladi.

List prenosi i izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da bi, ako ne bude bilo novca za to, Srbija mogla odustati od predsjedanja Općom skupštinom UN.

Prema navedenom dokumentu do kojeg je došao ''Blic'' Jeremić bi tijekom svog boravka u New Yorku primao plaću od 10 tisuća dolara, stan bi plaćao 15 tisuća dolara, a tražio je i poseban proračun ''za promidžbu'' u visini od 375 tisuća dolara.

Za stanarinu Jeremićeva vozača trebalo bi više od šest tisuća dolara mjesečno, za benzin i uredski materijal Jeremić traži 280 tisuća dolara, za selidbu 112 tisuća, a za fotokokopirne aparate, štampače i telefone 300 tisuća dolara.

U objašnjenju upućenom srbijanskoj vladi Jeremić je naveo kako UN osigurava samo najnužnija sredstva koja su ''apsolutno nedovoljna'' za obavljanje funkcije predsjedatelja Općom skupštinom UN te da je neophodno stvoriti pretpostavke za njegov nesmetan rad na toj dužnosti.

''Blic'' također prenosi izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je potrebno vidjeti ima li Srbija taj novac koji traži Jeremić, a ako nema, rekao je Nikolić, ''da se ispričamo, pa neka Opća skupština izabere nekog drugog da je vodi''.

List podsjeća kako su kritike na Jeremićev račun iznijeli i visoki dužnosnici Demokratske stranke (DS), u kojoj je Jeremić član Glavnog odbora, kao i da je sve kritike upućene u javnosti Jeremić ocijenio ''nezapamćenom harangom na njega''. Zamjenik predsjednika DS-a i drugi čovjek stranke, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je nedavno da je sramotno da se iz srbijanskog proračuna izdvoji sedam milijuna dolara za Jeremićev ured u New Yorku, našto mu je Jeremić žestoko uzvratio prozivajući ga za cijenu beogradskog Mosta na Adi. Obračun je završio tako što je, prema izvorima iz DS-a, Đilas navodno od svojih stranačkih kolega dobio odriješene ruke odgovoriti Jeremiću kako god želi te ga, nađe li za shodno, dovesti u poziciju da napusti stranku ili čak bude isključen iz nje.

O načinu svog predsjedanja Općom skupštinom UN Jeremić se očitovao u srijedu kada je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom zahtjevu Kosova za prijem u UN tijekom njegova jednogodišnjeg predsjedanja, kazao kako bi to bio "akt besmislene provokacije" koji nema nikakve šanse na uspjeh, te da bi, dok god Srbija predsjeda Općom skupštinom UN, prijam Kosova u UN bio moguć "samo preko njega mrtvog".

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙