FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u četvrtak navečer glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, priopćio je Ured predsjednika. Susretom su dominirale teme o kojima se raspravljalo i na nedavno održanom sastanku na vrhu članica NATO-a u Chicagu: Afganistan i hrvatski doprinos stabilizaciji te zemlje, koncept pametne obrane koji će osigurati da Savez zadrži sposobnosti učinkovitog odgovora na nove izazove te jačanje partnerstva. Glavni tajnik pohvalio je dosadašnje hrvatsko sudjelovanje u operaciji ISAF u Afganistanu te se posebno zahvalio na spremnosti Hrvatske da i nakon 2014. godine ostane angažirana u obuci afganistanskih snaga sigurnosti. Predsjednik Josipović još jednom je naglasio da Hrvatska čvrsto zastupa politiku otvorenih vrata te da je spremna pomoći i zemljama regije u približavanju NATO-u, navodi se u priopćenju.

BEOGRAD - Zahtjev za prebacivanjem u Hrvatsku na dalje odsluženje kazne hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji u Srbiji izdržava pravomoćnu zatvorsku kaznu dosuđenu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odbijen je i Marić za sada nastavlja služiti kaznu u Srbiji, izjavio je u četvrtak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet. On je kazao kako je od Višeg suda u Beogradu dobio odbijenicu koju je donijelo izvanraspravno vijeće Odjela za ratne zločine tog suda, te najavio kako će srbijanskom Prizivnom sudu podnjeti žalbu na to rješenje, na što po zakonu ima pravo, i da ne postoji nikakav određeni rok u kojem po toj žalbi mora biti odlučeno. U rješenju se, po njegovim riječima, navodi kako se zahtjev za prebacivanjem Marića u Hrvatsku odbija samo zato što se trenutačno u Srbiji protiv Marića vodi drugi istražni postupak, pa, kako je obrazloženo, njegovim prebacivanjem u matičnu državu Hrvatsku on ne bi bio dostupan državi Srbiji za vođenje tog drugog postupka.

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je podržao odluku o smjeni ministara obrane i sigurnosti te doministra financija koje je na te dužnosti ranije postavila Stranka demokratske akcije (SDA). Za smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića, kako je i očekivano, glasovalo je 26 zastupnika iz šest stranaka koje su dogovorile novu parlamentarnu većinu. Odluku Zastupničkog doma o smjeni ministara mora potvrditi i Dom naroda koji bi o tome trebao odlučivati 19. srpnja.

ATENA - Određeni aspekti plana EU-a i MMF-a za Grčku nisu potpuno ispunjeni u zadnja tri mjeseca, priznao je u četvrtak novi grčki ministar financija Janis Sturnaras nakon što se zajedno s premijeroma Antonisom Samarasom sastao s čelnicima europske trojke (EU, MMF, Europska središnja banka), koji su doputovali u Atenu kako bi provjerili na koji način Grci ispunjavaju svoje obveze. "Mnoge su se stvari izmijenile tijekom zadnja tri mjeseca. Dvostruki teški izbori kroz koje je prošla Grčka odrazili su se na gospodarstvo, pa neki dijelovi programa nisu ispunjeni, a neki jesu", izjavio Sturnaras, bivši bankar, koji je nešto prije tijekom dana položio zakletvu i preuzeo najmanje poželjnu ministarsku dužnost u Grčkoj u ovome trenutku.

SARAJEVO - Dio autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na koridoru V c koji bi se trebao nalaziti na teritoriju u sastavu Republike Srpske gradit će se na temelju koncesije koju je vlada tog entiteta zainteresiranima spremna ponuditi na razdoblje od trideset godina, najavio je u četvrtak ministar financija RS Zoran Tegeltija. On je novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako je model gradnje autoceste temeljen na privatno-javnom partnerstvu definitivno prihvaćen na sjednici entitetske vlade održanoj tijekom dana. Ukupna dužina autoceste na koridoru V c u dijelu koji prolazi kroz BiH iznosi oko 330 kilometara. Do sada je izgrađeno tek nešto više od tridesetak kilometara i to unutar Federacije BiH na dionici od Sarajeva prema Zenici.

PARIZ - Istraga nesreće u kojoj je u padu zrakoplova Air Francea u vodama Atlantika prije tri godine poginulo 228 putnika i članova posade pokazala je da je za nesreću kriva kombinacija pilotske pogreške, tehničkih problema, nedovoljne obuke i lošeg nadzora. Među 25 preporuka kojima bi se ubuduće trebale spriječiti takve nesreće, francuski Ured za istrage i analize (BEA) u svom konačnom izvješću o padu zrakoplova Airbus 330 1. lipnja 2009. na letu AF447 iz Rija de Janeira u Pariz poziva na poboljšanja u pilotskoj obuci i drugačija tehnička rješenja u pilotskoj kabini.

DAMASK - Voditelj promatračke misije UN-a u Siriji, general Robert Mood u četvrtak se u Damasku usprotivio naoružavanju 300 osoba koji su pod njegovim zapovjedništvom, jer smatra da bi to radikalno narušilo i izmijenilo odnos sa stanovništvom. Tri stotine UN-ovih promatrača doputovalo je sredinom travnja u Siriju kako bi nadzirali prekid vatre o kojemu su se dogovorili režim i oporba, sukladno planu izlaska iz krize međunarodnog posrednika Kofija Annana. No sve je zasad ostalo mrtvo slovo na papiru zbog nastavka nasilja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙