FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SREBRENICA - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović doputovao je u srijedu nešto prije 12 sati u Srebrenicu kako bi sudjelovao u komemoraciji žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice što su ga u srpnju 1995. počinile snage bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića. Milanović se odmah po dolasku zaputio u Memorijalni centar u Potočarima gdje se pridružio bosanskoherceghovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice koji sudjeluju u komemoraciji žrtvama genocida. U Srebrenici je u tijeku obilježavanje 17. obljetnice zločina u kojem je nakon pada te enklave u srpnju 1995. ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Procjenjuje se da će se po iznimno vrućem danu u Srebrenici okupiti oko 40.000 ljudi, a sama komemoracija ima isključivo vjerski karakrer i odvija se bez političkih govora.

SUBOTICA - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) uspio je sačuvati najveći dio pozicija koje je imao i prije svibanjskih izbora - jedno zastupničko mjesto u Skupštini Srbije i Vojvodine te nekoliko vijećničkih mandata u skupštinama Subotice, Sombora i Srijemske Mitrovice, a po prvi put bi mogao imati i vijećnika u skupštini Novog Sada, prenose u srijedu mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini. "Premda je naš koalicijski partner, Demokratska stranka Borisa Tadića, izgubila vlast i prešla u oporbu uspjeli smo sačuvati pozicije koje nam jamče opstojnost na političkoj sceni Srbije", izjavio je za program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. On navodi da će i u sljedeće četiri godine biti zastupnik u Skupštini Srbije, dok je to mjesto u parlamentu Vojvodine pripalo dopredsjedniku DSHV-a iz Sombora Mati Matariću.

SUBOTICA - Prema Ustavnom sudu Srbije Novi Sad ne može biti glavni grad već administrativni centar i sjedište Vojvodine, a neustavne su i mnoge druge odredbe koje definiraju autonomiju pokrajine, prenose u srijedu vojvođanski mediji pozivajući se na odluke Ustavnoga suda Srbije koji je analizirao Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine proglašen je važećim ukazom tadašnjeg predsjednika države Borisa Tadića i primjenjuje se od 1. siječnja 2010. godine, dok je Skupština Vojvodine Statut AP Vojvodine proglasila 14. prosinca 2009, prenose agencije. Ustavni sud je utvrdio da pojedine odredbe, odnosno dijelovi odredbi ukupno 20 članova Zakona nisu u suglasnosti s Ustavom.

BEJRUT - Oporba u izbjeglištvu i sirijski ustanici na terenu optužuju izaslanika UN-a Kofija Annana da krvnike i žrtve stavlja na istu razinu te se umiljava Iranu usprkos njegovoj nedvosmislenoj podršci Bašaru al-Asadu. "Ljudi su bijesni. Jasno je da je izaslanik pristran. Što je donio? Samo krv", tvrdi Bašar al-Haraki, član Sirijskog nacionalnog vijeća, najreprezentativnijeg tijela oporbe. "Bili smo zatečeni kad je predložio uključivanje Irana koji je suučesnik ubojstava", dodao je. Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan priznao je kako nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te je, u intervjuu za francuski Le Monde, od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o tom pitanju.

MOSKVA - U Siriji se događa revolucija, ustvrdio je prvi čovjek Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) Abdelbaset Saida koji je u srijedu doputovao u Moskvu na razgovore s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom. "Događanja u Siriji nisu samo neslaganje oporbe i vlade, nego revolucija", rekao je Sida Lavrovu na početku razgovora i ocijenio da su događaji slični onima kod raspada SSSR-a 1991. godine. Lavrov je izrazio zadovoljstvo činjenicom da može izravno razgovarati s predstavnikom glavne oporbene skupine "u ovom ključnom trenutku za Siriju". On je dodao da želi "još jednom pojasniti" poziciju Moskve u odnosu na sirijsku krizu, a posebno stav da je za rješavanje krize bitan dijalog sukobljenih strana.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i ministar rada i socijalne politike u dosadašnjoj srbijanskoj vladi Rasim Ljajić mogao bi ući u novu srbijansku vladu kao ministar vanjskih poslova, prenose u srijedu beogradski mediji. Ljajić, koji je i predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), stranke koja je na parlamentarnim izborima 6. svibnja nastupala u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića, nije opovrgnuo informaciju o njegovom sudjelovanju u novoj vladi te je dodao kako takva mogućnost podrazumijeva suglasnost njegova koalicijskog partnera DS-a. Čelnici Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić u utorak su potpisali koalicijski sporazum o novoj vladi koju bi trebalo činiti 15 ministarstava.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙