FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i dalje se očekuje mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz neveliki promet i stagnaciju Crobex indeksa, jer nema vijesti iz domaćih kompanija koje bi potaknule ulagače, a ni na svjetskim tržištima ne vlada baš optimistično raspoloženje.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,57 posto, na 1.665 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,21 posto, na 911 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicama HT-a, pri čemu im je cijena porasla za 0,41 posto, na 203,84 kune.

Najveći je pak pad cijene, 15,6 posto, zabilježila dionica Badela 1862, što je posljedica korekcije nakon snažnog uspona prošloga tjedna.

Prošloga je tjedna, naime, cijena Badela skočila gotovo 70 posto, nakon što je objavljeno da je Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) ponudila na prodaju više od 2 milijuna dionica Badela 1862, ili oko 67 posto temeljnog kapitala te tvrtke.

„U posljednje vrijeme promet je nizak, a kako je počela ljetna sezona, očekujem još niže promete. Kako domaćih korporativnih vijesti nema, očekujemo da će domaće tržište pratiti kretanja na svjetskim burzama, na kojima baš i ne vlada optimizam jer su investitori zabrinuti zbog dužničke krize u eurozoni i usporavanja rasta najvećih globalnih gospodarstava“, ističe Ana Franin, financijska analitičara u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, pod pritiskom slabih makroekonomskih podataka, koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, i zabrinjavajuće visokih prinosa na obveznice Španjolske i Italije.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,28 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,16, a Nasdaq indeks 0,19 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica blago pale, dok su na europskima blago porasle, što se zahvaljuje dogovoru ministara financija eurozone o pomoći Španjolskoj za spašavanje njezinih banaka u iznosu od 30 milijardi eura.

No, ministri nisu postigli napredak u pregovorima oko mogućnosti korištenja sredstava iz kriznih fondova za kupnju obveznica prezaduženih članica tog bloka na tržištu, pa se i dalje očekuje nesigurno trgovanje.

Uz to, jučer je izvješćem Alcoe na Wall Streetu počela sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija. Najveći svjetski proizvođač aluminija izvijestio je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo, no znatno slabijima nego lani.

Zbog recesije u mnogim zemljama eurozone i usporavanja rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, SAD-a i Kine, posljednjih su mjeseci analitičari znatno smanjili procjene.

Tako u drugom tromjesečju očekuju prosječan pad dobiti kompanija, sadržanih u S&P 500 indeksu, za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što bi bio prvi pad njihove dobiti još od 2009. godine.

„Dosad su makroekonomske vijesti najviše određivale smjer kretanja na svjetskim tržištima, no kako je jučer u SAD-u počela sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, to bi idućih tjedana moglo utjecati na smjer tržišta“, zaključuje Ana Franin.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙