FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticaja za življe trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, nakon jučerašnjeg znatnog pada Crobexa, jer zasad nema vijesti o novim poslovima domaćih kompanija, dok na svjetskim tržištima vlada oprez uoči sjednice Europske središnje banke.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 1,36 posto, na 1.676 bodova, dok je Crobex10 potonuo 1,53 posto, na 915 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna kuna, što je oko 3,7 milijuna manje nego dan prije.

Jedina dionica s prometom većim od milijun kuna bila je dionica HT-a, a cijena joj je porasla za 1,12 posto, na 205,80 kuna.

Slijedila je dionica Badela, s prometom od 449 tisuća kuna i rastom cijene za daljnjih 12,5 posto. Od kada je u ponedjeljak Agencija za upravljanje državnom imovinom ponudila na prodaju oko 67 posto dionica te tvrtke, cijena Badela 1862 skočila je više od 30 posto, na 63 kune.

„Očekujem danas mirno trgovanje jer zasad nema vijesti iz domaćeg gospodarstva, a mirno će biti i na svjetskim burzama, kako to obično biva kada se u SAD-u ne radi“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Zbog obilježavanja Dana nezavisnosti, u SAD-u se danas ne radi, dok su jučer u skraćenom trgovanju cijene dionica porasle treći dan zaredom.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks ojačali su između 0,5 i 0,8 posto jer se ulagači nadaju da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava navesti najmoćnije središnje banke na daljnje popuštanje monetarne politike.

A tu, novu rundu poticajnih mjera trebala bi sutra pokrenuti Europska središnja banka. Očekuje se da će na redovitoj sjednici njezini čelnici smanjiti ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,75 posto.

Pozornost domaćih ulagača moglo bi danas privući i izvješće o potrošnji. Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu prometa u trgovini na malo u svibnju, a očekuje se njezin pad treći mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,9 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 2,5 do 5,0 posto.

Premda oštar, bio bi to manji pad nego u travnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 7,3 posto, što je bio njegov najveći pad od travnja 2010. godine.

„Makroekonomski podaci ne utječu na domaće tržište toliko koliko takva izvješća utječu na strane burze. Veći je utjecaj vijesti iz kompanija, kao što su posljednjih dana bile najave novih poslova AD Plastika i Ericssona Nikole Tesle, ili privatizacije Badela 1862“, zaključuje Goran Vorkapić.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙