FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stabilizacija Crobexa, nakon snažnog skoka u petak

Autor: neba
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Nakon snažnog skoka u petak, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stabilizacija Crobex indeksa, jer je na svjetskim tržištima splasnula euforija izazvana napretkom u rješavanju dužničke krize, dok domaćih poticajnih vijesti nema.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 rast.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 3,6 posto, na 1.693 boda, a Crobex10 4,4 posto, na 930 bodova. To su najviše razine tih indeksa od 24. svibnja.

Zahvaljujući tome, u cijelom lipnju Crobex je porastao 1,5, a Crobex10 1,9 posto.

No, u odnosu na početak godine Crobex je u minusu 2,7, a Crobex10 4,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 25,5 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Prošlotjedni rast Crobexa ponajviše se zahvaljuje skoku u petak za 3,45 posto, što je njegov najveći dnevni skok u ovoj godini.

Bila je to posljedica euforičnog raspoloženja na svjetskim burzama, nakon što su čelnici eurozone dogovorili mjere koje bi trebale ublažiti dužničku krizu.

„Nakon lijepog rasta u petak, danas očekujem stagnaciju Crobexa. S jedne strane, i na svjetskim se burzama očekuje mirnije trgovanje nego u petak, a s druge strane, kod nas nema nekih gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti življe trgovanje. Uostalom, snažan rast Crobexa u petak popraćen je prometom od svega oko osam milijuna kuna, što ne najavljuje neku promjenu trenda“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s 5,6 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena porasla za 2,5 posto, na 205 kuna.

I danas će ta dionica biti u fokusu jer će Hrvatski sabor raspravljati o prijedlogu Vlade o ukidanju 6-postotnog porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji. Od kada je Vlada prije desetak dana najavila ukidanje tog poreza, cijena dionice HT-a porasla je s oko 197 na 205 kuna.

Među najvećim je dobitnicama prošloga tjedna bila i dionica Ericssona Nikole Tesle, s rastom cijene za 7,5 posto, nakon što je tvrtka u petak izvijestila da je ugovorila gradnju nove mobilne mreže za vodeću rusku telekomunikacijsku tvrtku Rostelekom, što je, kako su poručili iz ENT-a, njihov najveći posao u posljednjih nekoliko godina.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo suzdržanije nego što je prošli završio. Na azijskim su tržištima, doduše, cijene dionica jutros porasle, no znatno blaže nego u petak.

Na europskim je, pak, burzama današnje trgovanje počelo oprezno, među ostalim, zbog novih podataka koji ukazuju na usporavanje aktivnosti u Kini, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

„Možda bi na domaće tržište mogla utjecati zbivanja na svjetskim tržištima, no na sve nove vijesti iz Europe ta su tržišta već reagirala, pa se ne očekuje takav skok cijena, kakav je zabilježen u petak. Ponovno se vraćamo problemima zaduženosti Grčke, Španjolske i drugih prezaduženih članica eurozone, te drugim problemima, kao što je usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava“, zaključuje Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙