FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za razminiranje osigurano 34 milijuna kuna za iduća dva mjeseca

Autor: smar
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje Dijana Pleština kazala je kako je na današnjem sastanku na temu financiranja humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj zaključeno kako se može osigurati 34 milijuna kuna za iduća dva mjeseca za razminiravanje Hrvatske, pošto su sredstva iz državnog proračuna predviđena samo do kraja srpnja ove godine.

Sastanak je održan u organizaciji vladina Ureda za razminiranje, a cilj mu je bio da se nađe dio glavnih aktera koji sudjeluju u razminiranju Hrvatske - poslodavci, sindikati, javna poduzeća, Hrvatski centar za razminiranje i Vladin ured za razminiranje - te da se utvrde problemi, koliko je novca ostalo za razminiranje, koliko se još može osigurati sredstava te tko i koliko novca daje do kraja ove godine, rekla je Pleština nakon sastanka.

Procijenila je kako Hrvatska ima tehničke, tehnološke i ljudske potencijale i dobar sustav za odraditi posao razminiranja, ali da je potrebno više novca.

Najavila je kako će biti održan sastanak s poslodavcima u humanitarnom razminiranju da se vidi koliko koja tvrtka duguje te da će tražiti od banaka da zamrznu kredite do siječnja poslodavcima.

"Ne možemo dopustiti da nam dobre firme propadnu", kazala je te istaknula kako je nedopustivo da pirotehničari rade za tri kune.

"Rješenja da se ide na natječaj po najnižoj cijeni po tri ili četiri kune znači ucjenjivanje ljudi koje je nedopušteno, ako želimo da odrade posao kako treba, a ne nabrzaka, jer jednostavo po toj cijeni ne mogu", kazala je.

Naglasila je da je razminiranje preduvjet da Hrvatska postane normalno društvo.

Predsjednik Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Dražen Novak procijenio je da bi mjesečno bilo potrebno oko 40 milijuna kuna, ako sve tvrtke normalno rade i svi kapaciteti angažirani, da se razminiranje provede do kraja.

Kao jedan od glavnih problema istaknuo je to što u slučaju osiguravanja sredstava do naplate prolazi nekoliko mjeseci. Istaknuo je kako su se tvrtke prošle godine mogle zaduživati jer su imale bolji bonitet.

"Sad smo u slijepoj ulici bez posla i bez dodatnog manevarskog prostora", upozorio je Novak.

Apelirao je na sve da sustav razminiranja ne ugase.

Marinko Guljaš iz Sindikata humanitarnog razminiranja ustvrdio je da je problem u razminiranju sustav javne nabave. Istaknuo je kako su pirotehničari, a njih je prema njegovoj procjeni oko 700 u Hrvatskoj, često nositelji obitelji te jedini zaposleni u kućanstvu.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙