FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina namjerava 2013. povećati broj svojih vojnika koji sudjeluju u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF), potvrdio je ministar obrane BiH Muhamed Ibrahimović. "Poslat ćemo 26 vojnih policajaca. Za slanje ovih vojnika postoji i načelna suglasnost predsjedništva BiH", izjavio je Ibrahimović kako ga u ponedjeljak citiraju banjalučke "Nezavisne novine". BiH u Afganistanu trenutačno ima jednu pješačku postrojbu od 45 ljudi koji su angažirani na osiguranju jedne od baza ISAF-a. Slanje dodatnog kontigenta vojnih policajaca, kako je pojasnio Ibrahimović, uslijedit će na zahtjev Nacionalne garde američke države Maryland s kojom oružane snage BiH blisko surađuju i koja im pruža značajnu tehničku i savjetodavnu pomoć. Ministar obrane BiH tvrdi kako njegova zemlja ima dovoljno kapaciteta koji mogu osigurati dodatno sudjelovanje u misiji ISAF-a. BiH, čije oružane snage čini oko pet tisuća profesionalnih časnika i vojnika trenutačno je članica NATO-va programa "Partnerstvo za mir" (PfP) s uvjetno odobrenim Akcijskim planom za članstvo (MAP).

PODGORICA - Crnogorski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Milan Roćen rekao je da ima namjeru povući se s te dužnosti, prenosi u ponedjeljak crnogorski list "Pobjeda". "Smatram da je pravi trenutak otići nakon svih vanjskopolitičkih uspjeha koje je Crna Gora ostvarila, posebno sada nakon što su otvoreni pristupni pregovori s Europskom unijom i nakon što je poslije summita NATO-a u Chicagu i nakon završetka Drugog ciklusa u okviru MAP-a naša zemlja praktično na pragu NATO-a", rekao je ministar Roćen za "Pobjedu". Na pitanje je li o odluci već izvijestio predsjednika vlade, ministar Roćen je rekao da će ta odluka "vrlo brzo ući u službenu proceduru". Odgovarajući na pitanje Pobjede zna li se već njegov nasljednik na dužnosti ministra vanjskih poslova i europskih integracija, Milan Roćen je rekao da "se očekuje da to svakako bude profesionalni diplomat kao što je i sam bio". Milan Roćen, podsjeća Pobjeda, je prvi izabrani šef crnogorske diplomacije nakon osamostaljenja Crne Gore i na dužnosti je već šest godina.

DUBAI - Iran je tijekom vikenda najavio raketne probe te zaprijetio da će izbrisati Izrael "s lica Zemlje" ako ga ta zemlja napadne. Iran je tom prigodom iznio neke od najoštrijih prijetnji, na dan kad Europa počinje primjenjivati naftni embargo i druge sankcije. Europske sankcije koje se odnose na uvoz iranske nafte u europske države i mjere koje otežavaju drugim zemljama da trguju s Iranom, dogovorene su ranije ove godine ali su se počele većinom provoditi 1. srpnja. Zamišljene su da onemoguće iransko gospodarstvo i primoraju Iran da prekine s nuklearnim djelatnostima za koje Zapad smatra da su namijenjene proizvodnji atomskog oružja. Najavljujući ovotjedne raketne probe, general Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh kazao je da će vježbe biti poruka "da se Islamska Republika Iran ima namjeru suprotstaviti... maltretiranju, te će odgovoriti na svako moguće zlo, odlučno i snažno". "Ako oni (Izrael) poduzmu bilo kakve akcije, dat će nam opravdanje da iz izbrišemo s lica zemlje", rekao je Hadžizadeh, a prenijela službena agencija IRNA.

ZAGREB - Brazilski grad Rio de Janeiro upisan je na listu svjetske baštine UNESCO-a, objavljeno je u ponedjeljak na službenim stranicama te agencije UN-a. U objašnjenju odluke donešene na 36. zasjedanju UNESCO-a u Sankt Petersburgu navode se ključni prirodni čimbenici koji su oblikovali i bili nadahnuće razvoju grada: od najviših vrhova planina u nacionalnom parku Tijuca pa sve do mora. Simboli Rija, poznati u cijelom svijetu, poput brda Glava šećera, Botaničkog vrta, statue Krista Spasitelja na Corcovadi, plaže Copacabana i veličanstvenog pogleda na zaljev Guanabara, bili su dovoljno nadahnuće za članove Odbora za svjetsku baštinu. Grad je također, tvrdi UNESCO, veliko nadahnuće umjetnicima, glazbenicima, pejzažistima i urbanistima.

LONDON - Tri vojnika NATO-a koje je u nedjelju u Afganistanu ubio muškarac odjeven u uniformu afganistanske policije britanske su nacionalnosti, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Londonu. Vojnici, zaduženi za savjetovanje afganistanske policije, "ubijeni su u incidentu na kontrolnoj točki" u pokrajini Helmand do koje su došli na sastanak lokalnih dužnosnika, piše u priopćenju ministarstva. "Odlazeći, na njih je iz malokalibarskog oružja pripucao muškarac u uniformi afganistanske policije. Tijekom pucnjave, tri su vojnika ranjena i usprkos prvoj pomoći koju su primili na licu mjesta, podlegli su ranama", dodalo je ministarstvo. Broj britanskih vojnika ubijenih u Afganistanu popeo se na 422 od početka intervencije NATO-a u listopadu 2001.

PEKING - Dvojica navodnih kineskih otmičara zrakoplova preminula su u bolnici na zapadu Kine od ozljeda zadobivenih u obračunu s članovima posade i putnicima zrakoplova koji su ih spriječili u pokušaju aktiviranja eksploziva, prenosi u ponedjeljak kineski list Global Times. Navodni otmičari, njih ukupno šest, prema pisanju medija, razvalili su vrata pilotske kabine i pokušali su aktivirati eksploziv, a u izvješću se ne pojašnjava kada se slučaj dogodio. Dvojica hospitaliziranih napadača ozlijedila su sama sebe, tvrde mediji. Prema medijskim izvješćima radi se o šestorici pripadnika ujgurske manjine, a ujgurski izvori kažu da se nije radilo o pokušaju otmice zrakoplova nego o svađi oko sjedala u zrakoplovu. Lokalne vlasti pokušavaju utvrditi kako su napadači, muškarci u dobi od 20 do 36 godina, uspjeli unijeti eksploziv u zrakoplov koji je letio na zapadu Kine, navodi list. Zrakoplov s 92 putnika i devet članova posade sigurno se vratio u grad Hotan, 22 minute nakon polijetanja.

GUWAHATI - Poplave izazvane sezonskim kišama na istoku Indije uzrokovale su smrt najmanje 79 osoba a 2,2 milijuna osoba raseljeno je prošlog tjedna, rečeno je u ponedjeljak iz službenog izvora. Država Assam, koja graniči s Butanom i Bangladešom, najpogođenija je bujicama koje su se izlile iz rijeke Brahmaputre. Nevrijeme je pogodilo i države Arunachal Pradesh i Manipur, pri čemu nije bilo mrtvih. Po podacima lokalne vlade Assama, 26 od 27 okruga zahvaćeno je poplavama koje su razorile tisuće nastambi, onemogućile cestovni promet i preplavile poljoprivredna dobra. "Dosad je smrtno stradalo 79 osoba u odvojenim incidentima. Neke su poginule u brodolomima, druge su se utopile u pokušaju da pobjegnu od poplava, ostale u klizanju terena", priopćile su lokalne vlasti. Prema tom priopćenju, približno 2,2 milijuna osoba raseljeno je a više od 500.000 smješteno je pod šatorima.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙