FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: može li EU dogovor podržati daljnji rast cijena?

Autor: neba
NEW YORK, 2. srpnja 2012. (Hina) - Na Wall Streetu je prvo polugodište završeno snažnim rastom cijena dionica, nakon što su čelnici eurozone postigli napredak u rješavanju dužničke krize, koja traje već 30 mjeseci, no pitanje je može li se uspon cijena nastaviti.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 1,9 posto, na 12.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,0 posto, na 1.362 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 2.935 bodova.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je u petak, nakon što su europski čelnici na summitu u Bruxellesu postigli dogovor o izravnom financiranju banaka i prezaduženih članica eurozone iz kriznih fondova, što bi trebalo ublažiti dužničku krizu.

„Osnovno je pitanje može li to potaknuti dugoročniji rast cijena dionica. Može, premda mislim da ovo nije prekretnica. Ipak, ovo je prvi puta da smo dobili jasniji odgovor što europski lideri kane učiniti po pitanju krize“, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.

I nakon prijašnjih EU-summita cijene bi dionica prvotno znatno porasle, no kasnije bi, kada bi ulagači shvatili da postignuti dogovori neće brzo riješiti krizu, entuzijazam splasnuo.

Tako su i prošloga petka burzovni indeksi skočili između 2 i 3 posto. No, hoće li se taj uspon cijena održati, ovisi o odgovorima na nekoliko pitanja.

„Slijedeće je pitanje hoće li krizni fondovi ESM/EFSF imati dovoljno kapitala da bi pokrili potrebe i banaka koje imaju probleme i prezaduženih članica eurozone. Mislim da neće, no otvara se pitanje hoće li im Europska središnja banka odobriti bankarsku licencu, čime bi se povećao njihov kapital. Odgovore na ta pitanja još ne znamo“, kaže Peter Boockvar, strateg u tvrtki Miller Tabak & Co.

Osim toga, ovoga se tjedna očekuje mršaviji obujam trgovanja jer se u srijedu u SAD-u ne radi zbog obilježavanja Dana nezavisnosti.

U četvrtak će, pak, čelnici Europske središnje banke održati redovitu sjednicu, a očekuje se smanjenje ključnih kamata, s obzirom na usporen rast gospodarstva eurozone. To bi pozitivno utjecalo na tržišta jer se smanjenjem kamata potiče kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i niz makroekonomskih izvješća, koja će pokazati nastavlja li se usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Najviše pozornosti privući će u petak podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji obično znatno utječu na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari u lipnju očekuju rast broja zaposlenih za 90.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala ostati nepromijenjena na 8,2 posto.

Zahvaljujući prošlotjednom skoku cijena dionica, ublaženi su njihovi gubici u drugom tromjesečju. Dow Jones indeks skliznuo je u tom kvartalu 2,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,3, a Nasdaq indeks 5,1 posto.

No, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u prvom tromjesečju, burzovni su indeksi u plusu u odnosu na početak godine. Na ulazu u drugo polugodište Dow Jones indeks na dobitku je 5,4 posto, dok je S&P 500 u plusu 8,3, a Nasdaq indeks čak 12,7 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙