FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 1. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

BUKUREŠT - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u službeni posjet Rumunjskoj gdje će nazočiti ceremoniji na kojoj će njegov rumunjski domaćin Traian Basescu potpisati Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Josipović će se u Bukureštu u ponedjeljak sastati s predsjednikom Basescuom, premijerom Victorom Pontom, predsjednikom rumunjskoga Senata Vasileom Blagom te s predsjednicom Zastupničkoga doma Robertom Anastase. U središtu razgovora trebaju biti bilateralni odnosi kao i skori ulazak RH u EU. Rumunjski parlament je 26. lipnja ratificirao ugovor o pristupanju RH, a ugovor još mora potpisati predsjednik. Ugovor o pristupanju RH EU prva je ratificirala Slovačka 1. veljače, a do sada su to učinile Mađarska, Bugarska, Italija, Malta, Latvija, Cipar, Litva i Češka. Nakon ceremonije potpisivanja ratifikacijskog ugovora, Josipović i Basescu potpisat će i protokol o suradnji u pravosuđu. U utorak će Josipović govoriti na susretu rumunjskih i hrvatskih gospodarstvenika te posjetiti općine Lupak, Klokotiće i Karaševo u kojima živi hrvatska manjina.

SARAJEVO - Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir optužio je u nedjelju Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) da svojim ponašanjem pokušava srušiti ustavno-pravni poredak u BiH i protuzakonito uspostaviti novu vlast. "Odgovorno tvrdim da SDP provodi puzajući državni udar i da u BiH pokušava uvesti diktaturu", rekao je u Sarajevu. Pokušaj uspostave nove vlasti u tom entitetu i u državi kojega provodi SDP u suradnji s HDZ BiH i HDZ 1990. zapravo predstavlja prijevaru birača i razočaranje za one na temelju čijih glasova je i uspostavljena dosadašnja vladajuća većina u FBiH, ustvrdio je. U toj su većini uz Hrvatsku stranku prava (HSP) čiji je član i Budimir i Stranka demokratske akcije (SDA) te Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB). SDP BiH je koaliciju odlučio razvrgnuti i uspostaviti novu zajedno s dva HDZ-a te sa Savezom za bolju budućnost (SBB). Budimir je ranije najavio da neće dati suglasnost za promjene u federalnoj vladi koje traži SDP sa svojim novim koalicijskim partnerima sve dok se o tome ne provede otvorena rasprava. Svi potpisnici koalicijskog dogovora iz ožujka 2011. dužni su poštovati tada preuzete obveze, ponovio je Budimir u nedjelju. Najavio je da je spreman raspustiti federalni parlament i stvoriti uvjete za izvanredne izbore ne nađe li se drugo rješenje za političku kriz te neće kršiti ustav ni uz "prijetnje niti ponude".

BRUXELLES - Rotirajuće predsjedništvo Vijeća Europske unije u nedjelju je preuzeo Cipar, mala otočna zemlja u Sredozemnom moru, koja je nedavno zatražila financijsku pomoć EU-a za svoje banke zbog njihove velike izloženosti Grčkoj. Cipar nije jedinstven samo po tome što će biti prvo predsjedništvo koje će dobiti pomoć iz europskih kriznih fondova, nego je i jedina zemlja kojoj je na čelu nereformirani komunist i jedina zemlja čija međunarodno priznata vlada ne kontrolira cijeli teritorij. Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijada eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovice njegova BDP-a. Demetris Christofias, jedini komunistički šef neke europske države, školovan u Moskvi vjeran je marksizmu i lenjinizmu. Izabran je 2008. za šefa države uz obećanje ujedinjenja grčke i turske zajednice na otoku u čemu nije postigao gotovo nikakve rezultate. Cipar je jedina podijeljena zemlja u EU i 2004. je članicom postao u praksi samo grčki, južni dio otoka. Na sjeveru, na jednoj trećini otoka, 1974. godine proglašena je Turska Republika Sjeverni Cipar, koju jedino priznaje Turska, čiji se vojnici i danas tamo nalaze. S druge strane, Turska koja pregovara o pristupanju Europskoj uniji, ne priznaje vladu u Nikoziji.

DUBAI - Iran je u nedjelju objavio da je potpuno spreman suprostaviti se naftnom embargu koji mu je nametnula Europska unija, a koji je stupio na snagu 1. srpnja što su dosad najteže sankcije koje je EU ikada donio. Zabrana izvoza sirove nafte iz Irana dio je napora zapadnih zemalja da smanje prihode Teherana i tako ga prisile da odustane od nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da prikriva razvoj nuklearnog oružja, a Iran da je isključivo civilan. Iranski ministar za naftu Rostam Kasemi rekao je da se njihova nafta i dalje prodaje na međunarodnim tržištima te će upravo uvoznici gubiti jer će blokada izazvati rast cijena. No te se prognoze nisu pokazale točne jer embargo nije potaknuo rast cijena, već su one pale od ožujka više od 20 posto zahvaljujući povećanju proizvodnje Saudijske Arabije. S 1. srpnjem na snagu stupa potpuni embargo na kupnju iranske nafte, a za nju više ne jamče europski osiguravatelji koji pokrivaju 90 posto svjetskog prijevoza nafte morskim putem. Prema procjeni EU u 2012. je iranski izvoz sirove nafte pao za 40 posto. Iran je petinu svoje sirove nafte izvozio u EU.

BAMAKO - Naoružani islamisti koji kontroliraju sjever Malija počeli su u nedjelju nanovno rušiti mauzoleje muslimanskih svetaca u Timbuktuu, nakon što su dan prije srušili tri zdanja u tom mitskom gradu. Nekoliko desetaka pripadnika Ansad Dine okupilo se na groblju Djingarejber "južno od Timbuktua, gdje se nalaze najmanje tri mauzoleja. Krenuli su prema mauzoleju šeik al Kebir, upravo razbijaju", objasnio je jedan svjedok s lica mjesta koji radi za lokalni medij. Maroko je pozvao na "hitnu intervenciju" islamskih država i međunarodne zajednice radi zaštite bogate baštine Malija. "Maroko poziva islamske države i međunarodnu zajednicu na hitnu zajedničku intervenciju radi zaštite malijske bogate baštine koja je sastavni dio islamske i baštine čovječanstva", piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. Mali je pozvao u nedjelju UN da djeluje u cilju zaštite Timbuktua i njegove baštine.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙