FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policijska misija EU-a okončala mandat u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. lipnja 2012.(Hina) - Policijska misija Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM) u subotu je i službeno okončala svoj mandat povukavši svoje osoblje koje se sastojalo od više stotina profesionalnih policajaca iz zemalja članica EU-a koji su u proteklim godinama imali zadaću nadzirati i pomagati bosanskohercegovačke policijske agencije u njihovim nastojanjima da uspostave profesionalne standarde djelovanja.

Njemački policijski časnik Stefan Feller koji je obnašao dužnost povjerenika EUPM-a kazao je kako je uvjeren da je od 2003. kada je ta misija uspostavljena postignut veliki napredak na planu uspostave vladavine zakona u BiH koji tu zemlju vodi ka članstvu u Europskoj uniji.

"Odgovornost za dalje poboljšanje ukupne situacije i usvajanje policijskih standarda nužnih na europskom putu BiH u rukama je bosanskohercegovačkih vlasti", izjavio je Feller lokalnim medijima, komentirajući okončanje misije EUPM-a.

Nenaoružani policajci iz država članica EU-a u proteklih su devet godina imali zadaću nadzirati operativne poslove i postupanje pripadnika čak trinaest policijskih agencija, koliko ih djeluje u BiH.

Za razliku od ranije policijske misije Ujedinjenih naroda (IPTF) koja je uspostavljena nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, pripadnici EUPM-a nisu imali ovlasti aktivno sudjelovati u istragama lokalnih policijskih agencija.

BiH i danas ima iznimno složen i decentraliziran sustav policijskih agencija koje djeluju na državnoj, entitetskim te na razinama deset županija unutar Federacije BiH.

Povjerenik Feller je kazao kako je takav sustav u čijoj je uspostavi savjetodavno sudjelovao i EUPM rezultat kompromisa koji u konačnici ipak osigurava uspostavu standarda nužnih za približavanje BiH EU-u.

(Hina) xrmv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙