FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političari iz BiH želee kandidaturu za EU do kraja studenog

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. lipnja 2012.(Hina) - Politički vođe iz Bosne i Hercegovine uvjereni su kako su u stanju provesti reforme koje su potrebne da bi ta zemlja do kraja studenog ove godine podnijela zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, prenose u četvrtak lokalni mediji, komentirajući ishod sastanka bosanskohercegovačkih političkih čelnika s predstavnicima Europske komisije, održan u srijedu u Bruxellesu.

Brojno izaslanstvo iz BiH, u kojemu je bilo više od trideset ljudi, uključujući predsjedatelja Predsjendištva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, entitetske premijere te čelnike sedam najvećih političkih stranaka, sudjelovalo je u razgovorima koje je vodio povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele.

On je bosanskohercegovačkim političarima prenio zahtjeve Europske komisije da se prije podnošenja zahtjeva za odobravanje kandidatskog statusa BiH provedu promjene Ustava i izbornog zakona kojima bi se eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina i da se dogovori jasan mehanizam koordinacije unutar BiH radi učinkovite provedbe ostalih reformi koje traži EU.

Precizne zadaće koje treba ispuniti i rokovi u kojima to treba učiniti sadržani su u tzv. "smjernicama", koje je predložio Fuele, a prihvatili svi sudionici sastanka u Bruxellesu.

"Ne vidim niti jedan razlog da mi do kraja godine, kako je zacrtano u ovom zajedničkom dokumentu, ne dođemo do pozicije da predamo zahtjev za pristupanje EU", prenosi "Oslobođenje" izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Bevanda ocijenio je kako je održan ozbiljan razgovor, bez politikantskih igara, pa je to razlog zbog kojeg se iz Bruxellesa vraća kao optimist.

Sadašnja politička kruza u BiH, prouzročena uspostavom nove vladajuće kaolicije iz koje je potisnuta Stranka demokratske akcije (SDA), također je spomenuta u Bruxellesu, a i sam Fuele je ustvrdio kako je stanje u BiH zbog toga pogoršano.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić tom je prigodom upozorio kako se njegovu stranku iz vlasti pokušava isključiti uz "najbrutalnija kršenja Ustava i zakona, što BiH neminovno vodi u anarhiju i udaljava od europskog puta".

Dodao je kako se zbog te krize u BiH ništa i ne radi na provedbi reformi koje traži EU.

Tihić je ipak potvrdio da će njegova stranka, kao i dosad, podupirati sve što vodi BiH k euroatlanstkim integracijama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini je donekle osporavao zahtjeve iz Bruxellesa.

On je za medije u RS kazao kako je inzistiranje Europske komisije na tome da BiH s Bruxellesom razgovara jednim glasom "birokratski nametnuta iluzija".

"Očekivanje jednog glasa dokaz je da administracija u Bruxellesu ignorira realnost u BiH, a ta je realnost konstantna kriza, očevidna za sve koji žive u BiH", kazao je Dodik, ponovivši da BiH smatra nefuncionalnom državom.

(Hina) xrmav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙