FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko narodno vijeće BiH kritizira SDP zbog suradnje s dva HDZ-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. lipnja 2012.(Hina) - Nevladina organizacija Hrvatsko narodno vijeće (HNV) pozvala je u subotu sve političke stranke u toj zemlji da najavljene promjene vlasti temeljene na novom dogovoru o vladajućoj koaliciji provedu rukovodeći se moralnim kriterijima ali prije svega ustavom i zakonima.

U izjavi koju potpisuje predsjednik HNV-a fra Luka Markešić navodi se kako je ta organizacije koja okuplja ugledne hrvatske intelektualce i osobe iz javnog života u BiH razmatrajući trenutačno stanje u BiH zaključila kako najavljene promjene vlasti mogu biti dobre jedino ukoliko vode općem dobru kao glavnom cilju. U HNV-u su zabrinuti jer u sadašnjim prilikama ne vide mogućnost ostvarenja tog cilja.

Posebice su skeptični u odnosu na mogućnost da potrebne promjene osiguraju HDZ BiH i HDZ 1990. čiji bi predstavnici trebali preuzeti dužnosti u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

HVN BiH drži kako su dva HDZ-a u proteklim desetljećima svoje vladavine "svojom katastrofalnom i licemjernom politikom sveli hrvatski narod na nacionalnu manjinu i prosjački štap, izgubivši više od polovice naroda i teritorija na kojem je živio kao svoj na svome".

HNV koji je ranije na različite načine davao potporu Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) sada je međutim i prema toj stranci iznimno kritičan i to upravo zbog odluke da skopi savezništvo s dva HDZ-a.

"Posebno nas iznenađuje SDP BiH koja je bila znak nade za izgradnju BiH kao demokratske, pravne, pravedne i sekularne države na putu u euroatlanske integracije i u Europsku uniju", stoji u priopćenju HNV BiH.

Iz ove organizacije podsjećaju kako je ona poduprla SDP i njenu koalicijsku platformu sklopljenu s Hrvatskom strankom prava (HSP), Narodnom strankom "Radom za boljitak" (NSRzB) te sa Strankom demokratske akcije (SDA) pa stoga očekuju od SDP-a pojašnjenje promjene te platforme.

U HNV-u drže kako bi to bilo nužno ne samo zbog izlaska iz sadašnje političke blokade nego i radi vjerodostojnosti socijaldemokratske ideje i politike u BiH.

SDP BiH te HSP, NSRzB i SDA su u ožujku 2011. godine zajednički formirali vladu Federacije BiH. Ta je koalicije razvrgnuta ranije ovog mjeseca zbog prekida suradnje SDP-a i SDA.

HDZ BiH uvjetovao je rekonstrukcijom federalne vlade svoju potporu SDP-u za smjenu ministara iz reda SDA na državnoj razini pa su sada stvorena dva suprostavljena politička bloka koja se bore za vlast u ovom entitetu.

(Hina) xrmav ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙