FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti za 9.30

BRUXELLES - Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak rano ujutro da se do kraja 2012. uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune. Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka. "Kada se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam koji uključuje i Europsku središnju banku, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) moći će izravno dokapitalizirati banke u eurozoni", kaže se u izjavi čelnika eurozone. Na takvom rješenju najviše je inzistirala Španjolska jer bi spašavanje njezinih banaka povećalo javni dug do neodržive razine. Čelnici eurozone također su izrazili spremnost na "fleskibilniju uporabu" kriznih fondova EFSF i ESM kako bi oni mogli izravno kupovati obveznice zemalja u poteškoćama, na čemu je najviše inzistirala Italija. Španjolska i Italija snažno su se borile za takva rješenja prema kojima je najviše rezervi imala Njemčaka. Rim i Madrid odbili su potpisati pakt o stabilnosti i rastu, čije su pojedinosti uglavnom dogovorene, sve dok se ne dogovore hitne mjere koje bi osigurale smanjenje kamata na obveznice zemalja u poteškoćama.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak, prvi dan summita u Bruxellesu da se za poticanje rasta namijeni oko 120 milijardi eura, ali konačni dogovor o paktu za rast i zapošljavanje još nije postignut, jer Italija i Španjolska prije toga žele isposlovati smanjenje troškova zaduživanja. "Dogovorili smo se o nekim točkama. Za rast i zapošljavanje mobilizirat ćemo oko 120 milijardi eura", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare. Polovicu iznosa, 60 milijardi eura, namijenjenog za mjere rasta osigurala bi Europska investicijska banka, koja će biti dokapitalizirana s 10 milijardi eura, dodatnih 55 milijardi treba doći iz nepotrešenih sredstava iz Kohezijskog fonda, a pet milijardi eura dolazi iz pilot-faze projektnih obveznica koja će započeti ovoga ljeta investicijama u energiju, prometnu i širokopojasnu internetsku infrastrukturu.

WASHINGTON - Tijelo prve žrtve vatrene stihije pronađeno je u saveznoj državi Coloradu gdje je požar uništio 346 kuća i primorao približno 36.000 osoba na evakuaciju te je predsjednik Barack Obama u petak proglasio "stanje velike katastrofe". Šef policije Colorado Springsa Peter Carey izjavio je kasno u četvrtak novinarima da je pronađeno tijelo te da se još jedna osoba, koja je živjela na istoj adresi kao i prva žrtva, smatra nestalom. "Stanje velike katastrofe" što ga je u petak proglasio predsjednik Obama omogućuje da se sredstva iz saveznih fondova dodijele vlastima savezne države Colorado i lokalnim vlastima. Predsjednik Obama trebao bi tijekom dana doći na lice mjesta i procijeniti štetu požara ocijenjenog najrazornijim u povijesti te američke savezne države.

Polovica saveznih sredstava za borbu protiv vatre trenutačno je raspoređena u Coloradu. Požar bijesni blizu Colorado Springsa.

Požar "Waldo Canyon Fire" proširio se u utorak navečer u Colorado Springsu, drugom po veličini gradu u Coloradu, smještenom stotinjak kilometara južno od Denvera, središtu države.

HONG KONG - Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je u petak u Hong Kong kako bi sudjelovao na svečanosti obilježavanja 15. obljetnice povrata nekadašnje britanske kolonije u okrilje Kine. Hu Jintao trebao bi otići s položaja najesen, u okviru promjena na vrhu kineske države do kojih dolazi tek svake desete godine. "Jako sam sretan što sam ponovno u Hong Kongu nakon pet godina", kazao je Hu po dolasku, okružen visokim dužnosnicima tog teritorija na jugu Kine. Hong Kong je doživio "značajan" razvoj od povrata Kini 1. srpnja 1997., izjavio je predsjednik. Ocijenio je kako je načelo "Jedna zemlja, dva sustava" koju je uveo Peking funkcioniralo. Prema tom načelu, Hong Kong ima status poluautonomne regije. Teritorij je sačuvao svoju valutu (hongkonški dolar), vlastiti pravosudni sustav i posebice slobodu tiska i izričaja nepoznate na kontinentu. Program trodnevnog posjeta Hua nije priopćen, ali bi Hu trebao prisustvovati svečanosti inauguracije novog izvršnog šefa Leunga Chun-yinga u nedjelju.

PEKING - Kineska svemirska letjelica Shenzhou 9 vratila se u petak na Zemlju, čime je završen projekt u okviru kojega je prva Kineskinja boravila u svemiru i koji je obuhvaćao test spajanja broda sa svemirskim modulom, ključan za izgradnju svemirske postaje predviđenu za 2020. godinu. Letjelica je u petak ušla u zemljinu atmosferu i spustila se u 10 sati prije podne po lokalnome vremenu u pokrajini Unutarnjoj Mongoliji na sjeverozapadu Kine. Posadu broda činilo je troje astronauta, među kojima je bila i prva Kineskinja u svemiru Liu Yang. Službeni je Peking tu misiju, koja je trajala gotovo dva tjedna, opisao kao tehničku revoluciju za rastući kineski svemirski program. Kineska je državna televizija uživo prenosila lansiranje letjelice i vježbu spajanja s eksperimentalnim svemirskim modulom Tiangong 1. Iako je Kina još daleko od razvijenih svemirskih sila Sjedinjenih Država i Rusije, Shenzhou 9 predstavlja četvrtu kinesku svemirsku misiju s posadom od 2002., a misija se događa u vrijeme kada američki i ruski svemirski programi zaostaju zbog proračunskih ograničenja i različitih prioriteta. Sjedinjene Države neće prije 2017. testirati novu svemirsku raketu s posadom, a Rusija je poručila kako joj misije s posadom nisu prioritet.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙