FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravili su Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za prošlu godinu tijekom kojeg su i vladajući i oporba upozorili na zloporabu osobnih podataka koje daju građani te na potrebu educiranja javnosti kako bi građani znali kome se obratiti u zaštiti svojih prava. Podnoseći izvješće ravnatelj Agencije Dubravko Bilić rekao je kako Agencija ima zadaće i obveze da kao neovisno tijelo obavlja nadzor u području zaštite osobnih podataka. Naglasio je da su tijekom 2011. godine neposredno provedena 134 nadzora, od kojih je 51 bio u sektoru zdravstva, a 48 u gospodarstvu. Hrvatski sabor današnju sjednicu nastavit će raspravom o potvrđivanju Protokola između Republike Hrvatske i Češke Republike o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak pri dolasku na summit EU-a u Bruxelles, govoreći o sudskom procesu koji se protiv Radimira Čačića vodi u Mađarskoj, da će Hrvatska poštovati pravomoćnu presudu, dodajući da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsku stranu nego što je slučaj u obratnom smjeru. "Vladavina prava je razgovor, a naročito kada se radi o drugoj jurisdikciji na koju ni ja ni drugi nemamo utjecaj. Dakle, razgovoramo o vrijednostima. Kada bi mađarska strana poštivala hrvatsko pravosuđe u onoj mjeri u kojoj hrvatska strana poštuje mađarsko pravosuđe, onda bi to bilo drukčije, ali nije tako. Mi itekako poštujemo mađarsko pravosuđe, a naročito pravomoćnu odluku koja još uvijek nije ovdje", rekao je premijer Milanović upitan da komentira moguće situacije vezano za najavu presude prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je ciničnom reakciju Hrvatske udruge banaka (HUB) na Vladin prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača kojom se zabranjuje naplata opomena koje ih upozoravaju na kašnjenje u ispunjavanju preuzetih novčanih obveza. "Izjava HUB-a po kojoj će Vladina odluka samo ugroziti potrošače jer će im se odmah vršiti naplata, a da je reakcija na preko 80 posto opomena pozitivna, je nešto što smatram ciničnim jer svaka pristojna banka neće ići u naplatu, nego će i dalje slati opomenu jer u okviru tri milijarde kuna, koliko banke prihoduju od naknada, sasvim sigurno imaju dovoljno novca za trošak od desetak, petnaest lipa", izjavio je Čačić.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ustvrdila je da je vladajućoj koaliciji "sve u redu" na upit novinara ima li kakvih neslaganja u koaliciji, obzirom da je na sjednici Vlade bila protiv prijedloga SDP-ovog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. "Sve je u redu u koaliciji. Mislim da ćete nam zabraniti da se uopće razgovaramo jer - čim se ne razgovaramo tako da si međusobno 'hofiramo' - odmah postaje sumnjivo. Vjerujem u normalni razgovor među ljudima, čak i među koalicijskim partnerima", rekla je Pusić.

ZAGREB - Davor Škrlec podnio je iz osobnih razloga zahtjev za razrješenje s dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode ministru Mihaelu Zmajloviću, a o čemu odluku donosi Vlada Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Škrelc je, kako navodi ministarstvo, napomenuo kako razlog ostavke nije povezan s dolaskom novoga ministra. Ustvrdio je, podsjeća ministarstvo da je s mninistrom i prije imao dobru suradnju. "Isključivo se radi o nastavku znanstvene karijere u koju sam uložio godine rada", stoji u priopćenju. Podsjetio je također kako o pojedinim investicijskim projektima ima svoje stručno mišljenje, koje je i prije javno iznosio.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je prigodom susreta s predstavnicima Zelene akcije da Savjetodavno stručno povjerenstvo, koje je dalo pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš za termoelektranu Plomin C, nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša, priopćeno je iz Ministarstva. Ministar Zmajlović predstavnike Zelene akcije primio je nakon njihova prosvjeda ispred zgrade Ministarstva.

ZAGREB - Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ rekla je na radnom sastanku o ženama nad kojima je počinjen ratni zločin silovanja u Domovinskom ratu da u tom ministarstvu razmišljaju o izradi novog zakona kako bi se žrtvama silovanja mogao osigurati status civilnih žrtava rata. Nađ je objasnila da civilne žrtve rata po sadašnjem zakonu, za razliku od vojnih, mjerodavnim tijelima trebaju dostaviti dokumentaciju staru tri mjeseca od završetka neprijateljstava, što je prepreka u dokazivanju statusa.

DUBROVNIK - Stajalište Dubrovačko-neretvanske županije i jedinica mjesne samouprave na sastanku s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem bilo je da trajekt Komarna - Brijesta nije dobro rješenje, zato jer je izgledan negativni utjecaj na Malostonski zaljev, potrebna je i izmjena Prostornoga plana Županije, čiji zahvat ne bi imao širu korist, a ta bi se varijanta mogla tumačiti i kao odustajanje područne samouprave od zahtjeva za dovršenjem Pelješkog mosta, stoji u priopćenju župana dubrovačko-neretvanskoga Nikole Dobroslavića.

RIJEKA - Skupština Primorsko-goranske županije je na zajedničkoj sjednici sa Turističkim vijećem županije usvojila izmjene i dopune Glavnog plana razvoja turizma, koje je izradio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU). Izmjene i dopune izrađene su zbog promjena na turističkom tržištu i izmijenjenih gospodarskih prilika, zbog kojih se moralo djelimično odstupati od smjernica Glavnog plana izrađenog 2006. godine. Dekan FMTU Jože Perić kazao je da je, po tadašnjim očekivanjima Hrvatska već trebala ući u EU te da se očekivao rast standarda u zemlji.

ZAGREB - Zelena lista podružnica Đakovo neće poduprijeti zakonsko rješenje koje bi novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu moglo pogodovati isključivo interesu trgovačkih društava i "velikih igrača", a na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dugogodišnjih malih zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta, priopćeno je iz te udruge. Zelena lista smatra kako su konačni ciljevi u prijedlogu novoga Zakona nedefinirani.

ZAGREB - Optužnica protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) Maria Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Zlatka Korpara nije podnesena u zakonskom roku, utvrdilo je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda i odbacilo optužnicu kojom se četvorica okrivljenika terete za malverzacije "teške" oko devet milijuna kuna u slučaju povezanom s aferom Fimi medijom. Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu najavilo je podnošenje žalbe na rješenje optužnoga vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojim se odbacuje optužnica. ŽDO smatra kako nije došlo do prekoračenja rokova za podizanje optužnice.

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je predsjednika osječkoga Županijskog suda Ninoslava Ljubojevića na osobni zahtjev koji je podnio pošto je ministar pravosuđa Orsat Miljenić zatražio njegovu smjenu jer je bez kriterija sucima isplaćivao naknade za dežurstva.

SPLIT - Specijalist sudske medicine obdukcijom je utvrdio kako je uzrok smrti ruskog državljanina Leonida Garta (39), koji je u nedjelju pronađen mrtav u moru u Bračkom kanalu, akutno zatajenje srca zbog aterosklerotskog suženja koronarnih arterija, izvjestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

KARLOVAC - Nepoznati maskirani počinitelji su večeras oko dvadeset sati u karlovačkom prigradskom naselju Donje Pokuplje počinili razbojništvo nad 78-godišnjakom, propćila je policija. U karlovačkom policijskom Centru 192 doznaje se također da je muškarac zadobio tjelesne ozljede, te da je "sada pod bolničkim tretmanom", ali karakter ozljeda nije još poznat. Istodobno traje očevid i potraga za počiniteljima, a slijedi i šire kriminalističko istraživanje, kažu u Centru 192. Od mještana u Donjem Pokuplju doznaje se da su dvojica maskiranih muškaraca brutalno tukli 78-godišnjaka gotovo sat vremena, kako bi priznao gdje čuva novac. Odnijeli su, kako je rekao prvi susjed, veću količinu novca, a čovjek se jedva dovukao do svog susjeda, koji ga je odvezao u bolnicu, te su zajedno pozvali policiju.

ZAGREB - Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" osvojio je književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji roman objavljen u 2011., koja mu je večeras uručena na svečanosti u zagrebačkom kinu Europa. Nagradu je vrijedna sto tisuća kuna, a uz Đikića u završnici natječaja još su sudjelovali Zoran Ferić, Sibila Petlevski, Luka Bekavac iGoran Ferčec.

ZAGREB - Festival posvećen Miroslav Krleža održat će se u autentičnim prostorima njegove kuće na Krležinom Gvozdu od 3. do 7. srpnja gdje će glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici kroz multimedijalna scenska događanja prikazati kako su oni doživjeli toga pisca, izvijestio je autor festivala Goran Matović.

RIJEKA- Ovogodišnji festival Kastafsko kulturno leto trajat će od 6. srpnja do 31. kolovoza, a obuhvatit će Festival gitare, Kastavski blues festival i festival Čansonfest, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Kastvu. Festival, koji se održava 21. godinu za redom, otvorit će glazbenik Robert Grubišić koji će s gostima izvesti neke od svojih uspješnica. Uz njega, nastupit će Mirko Cetinski, Mario Battifiaca, Joso Butorac, Karin Kuljanić, ženska klapa Kastav i drugi.

SPLIT- Roman "Zlatna nit" Louisa de Wohla, koji govori o obraćenju i životu svetoga Ignacija Lojolskoga, osnivača isusovačkoga reda, predstavljen je u Splitu. De Wohl u ovom romanu nudi vješto satkanu pripovijest o obraćenju i životu svetoga Ignacija Lojolskoga, isprepletenu burnom povijesti Španjolske i Italije na početku šesnaestog stoljeća, rekao je glavni urednik splitske kuće Verbuma Petar Balta. "Životopis ovoga slavnoga baskijskog plemića, osnivača isusovačkog reda, ubraja se među de Wohlove najbolje romane", rekao je Balta.

RIJEKA - Prva lujzijanska kolibica, postavljena u Mrzloj Vodici kao sastavni element nove kulturno-turističke rute Lujzijane, uz nekadašnju trasu lujzijanske ceste, predstavit će se javnosti 30. lipnja u sklopu Ljeta na Lujzijani. Lujzijanska kolibica drvena je građevina u obliku piramide u koju će se moći skloniti biciklisti, pješaci i planinari. U kolibicu stane deset osoba, ima prostor za pripremanje jela i spremište za bicikle, a ispred nje je mjesto za ognjište.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙