FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast sezonski prilagođene njemačke nezaposlenosti u lipnju

Autor: gple
WIESBADEN/ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj blago je porastao u lipnju, izvijestila je u četvrtak Agencija za rad (BAA), zaključivši da tržište rada pokazuje prve znakove slabosti pod utjecajem krize u eurozoni.

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih porastao je u lipnju za sedam tisuća u odnosu na prethodni mjesec, na 2,882 milijuna. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena u odnosu na svibanj i iznosi 6,8 posto.

U BAA ukazuju na pojačane rizike za gospodarstvo, koji se odražavaju u značajnom padu neposrednih gospodarskih pokazatelja kao što su indeks poslovne klime Ifo i indeks gospodarskih očekivanja ZEW.

Podsjećaju da je i njihov indeks potražnje za radnom snagom u lipnju zabilježio osjetan pad, spustivši se na razinu prošlogodišnjeg srpnja.

Ako se isključe sezonski faktori, broj nezaposlenih smanjio se u lipnju za 46 tisuća u odnosu na prethodni mjesec i bez posla je u ovom mjesecu 2,809 milijuna Nijemaca. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti kliznula je u lipnju na 6,6 posto, sa 6,7 posto koliko je iznosila u svibnju.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih koji nije prilagođen za sezonski uvjetovane faktore smanjio se za 84 tisuće.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙