FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OKUČANI - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića dobrotvorna organizacija "Zajednica susret" obilježava 20. obljetnicu rada u Republici Hrvatskoj. Tim povodom predsjednik Josipović tijekom popodneva posjetio je podružnicu Ivanovac nedaleko Okučana, u kjoj se u ovom trenutku nalazi 28 korisnika.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskoga sabora poslijepodne su raspravili prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, a oporbeni zastupnici su upozoravali da je cilj zakona oslabiti sindikate i radnička prava te zaobilazno dokinuti Zakon o radu (ZOR), dok su vladajući, suprotno njima, isticali da se njime želi ojačati sindikalna scena i ojačati radnička prava.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, a nastavak pregovora najavili su za ponedjeljak. Ovo je danas bio očekivani uvodni krug kolektivnih pregovora, a na temelju Vladina prijedloga u pet točaka. Očekivano nije došlo do konačnog izjašnjavanja i dogovaranja o sadržaju izmjena, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon gotovo četverosatnih razgovora s predstavnicima sindikata javnih službi. U ime sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kaže kako su čuli dosta argumenata Vlade, ali još uvijek nedovoljno da donesu odluku o smislenosti i pravednosti odricanja.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra nastavlja sjednicu raspravom o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu. U Izvješću se uz ostalo navodi da je u prošloj godini ukupno na provedbu prava iz Zakona utrošeno 5,817 milijardi kuna, što je u odnosu na utrošena sredstva u 2010. godini smanjenje za 238 milijun kuna ili 3,93 posto. Najviše novca utrošeno je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja u iznosu od 4,805 milijardi kuna ili 82,5 posto sredstava, za trajna novčana prava utrošeno je 740 milijuna kuna ili 12,72 posto sredstava, a za stambeno zbrinjavanje utrošeno je 78,6 milijuna kuna ili 1,35 posto sredstva.

TROGIR - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak otvorio je poslijepodne polaganjem temeljnog kamena građevinske radove za vjetroelektranu Jelinak na istoimenom brdu u trogirskom zaleđu, u kojoj će dvadeset turbina imati snagu od 30 megavata (MW), a moći će strujom opskrbljivati oko 30.000 kućanstava, što je trenutačno najveći vejtropark u Republici Hrvatskoj. Radovi na izgradnji te vjetroelektrane, kako je najavljeno, bit će završeni do kraja godine, a u cijelosti će ih financirati splitska tvrtka EHN d.o.o., koja je u vlasništvu španjolske kompanije "Acciona Energia". Ministar Vrdoljak, koji je na tu dužnosti imenovan kao kandidat HNS-a, izjavio je danas odgovarajući na pitanje o političkoj sudbini predsjednika te stranke i prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića, koji očekuje presudu zbog prometne nesreće u Mađarskoj, kako o tome ne može iznijeti svoje stajalište jer još nije poznata presuda. Na upit "postoji li u vezi s Čačićem 'B varijanta'", ministar Vrdoljak odgovorio je kako nema 'B varijante' zato što ona "može biti i C i D ili E". "Ako se malo bolje pozabavite sudskom praksom i nekim mogućnostima, stvarno je to moguće, a ne samo A i B varijanta", rekao je ministar Vrdoljak ne navodeći o kakvoj je sudskoj praksi i mogućnostima riječ.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je Hrvatska pred urgentnom zadaćom da raskine svoje unutarnje okove stvarnom demokratizacijom političkih stranka i cijeloga hrvatskog društva promjenom izbornoga sustava te uvođenjem beziznimnoga poštivanja i sankcioniranja pravne zakonitosti na svim područjima društvenoga života. Taj zaključak u komentaru "Što otkriva Karadžićeva putovnica?" iznosi glavni urednik tjednika Ivan Miklenić u povodu nevjerojatna i šokantna podatka da je među drugim srbijanskim i svjetskim kriminalcima po lažnu putovnicu u samo središte Zagreba osobno došao i Radovan Karadžić, osumnjičeni za genocid i druge zločine. Miklenić drži da je nesporno da je baš politika, osobito međunarodna - bez obzira na to što se posve drugačije javno govorilo - štitila Karadžića i da nije dopuštala da bude uhićen jer joj to nije bilo u interesu, kao što joj nikada nije bilo u interesu da budu na Haškom sudu optuženi članovi vrha bivše JNA, pa nije isključeno da je netko iz te moćne međunarodne politike "pritisnuo" hrvatske vlasti da i one daju svoj obol štićenju osobe optužene za genocid i druge zločine, a takvo ponašanje u suvremenoj svjetskoj politici uopće nije neuobičajeno.

ČAGLIN - U općini Čaglin danas je otvorena novouređena industrijska zona na površini od dva hektara, a opremljena je gotovo svom infrastrukturom i spremna za primanje prvih zainteresiranih poduzetnika. Kako bi što prije privukla zainteresirane ulagače općina Čaglin, prema riječima načelnika Ivana Đurine, ponudit će povoljne uvjete od kupnje zemljišta po jednu kunu za četvorni metar, uz uvjet da prioritet u zapošljavanju imaju nezaposleni stanovnici Čaglina, te oslobađanje plaćanja komunalne naknade sve dok Čaglin ima status područja od posebne državne skrbi

ZAGREB - S obzirom na najave velikih vrućina tijekom ljetnih mjeseci, Ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje za građane, osobito za starije i oboljele osobe, kako se ponašati tijekom visokih temperatura. Ministarstvo zdravlja upozorava građane da izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, da ne ostavljaju djecu ili životinje u parkiranom vozilu te da izbjegavaju naporan fizički rad. Također, građane savjetuje da potraže sjenu, piju redovito i dovoljno tekućine i izbjegavaju alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama te rashlađivati tijelo tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

ZAGREB - Prva implantacija kardiovaskularnog tkiva iz Banke kardiovaskularnog tkiva Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Zagreb izvedena je danas, godinu dana nakon otvaranja banke, priopćio je ravnatelj KBC-a, akademik Željko Reiner. Istaknuo je da je 74-godišnjoj pacijentici implantiran aortalni zalistak iz banke, koji je dobiven obradom eksplantiranog (izvađenog) srca pacijentice koja je bila podvrgnuta transplantaciji srca. Time je i simbolično završen uspješan projekt pokretanja te institucije, dodao je.

ZAGREB - "Šetnju Helen Keller" gluhoslijepih osoba središtem Zagreba organizirala je danas Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba "Dodir", kako bi upozorili javnost na svoje postojanje i komunikacijsku izolaciju, koja predstavlja najveći problem u njihovom svakodnevnom životu.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je večeras u 18,28 sati dojavu o požaru otvorenog prostora kod Smilčića u blizini Zemunika, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požarom je zahvaćeno oko 9 hektara trave, niskog raslinja i hrastove šume. Navodi se kako u gašenju sudjeluje vatrogasci iz Zadra s ukupno 11 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila. Požar iz zraka gasi 1 canadair.

SLAVONSKI BROD - Mrtvo tijelo muškarca pronađeno je u potonulom vozilu, koje su danas oko 11 sati uočili policijski službenici graničnoga prijelaza Svilaj u blizini pristaništa skele u rijeci Savi, priopćeno je iz Policijske uprave brodsko-posavske. Radi se o osobnom automobilu fiat, srbijanskih nacionalnih oznaka i broja.

ZAGREB - Leš nepoznate muške osobe pronađen je danas oko 17,25 sati na području Pokupskoga, kod mjesta Lijevi Degoj, priopćila je večeras Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

ĐAKOVO - Laureati 15. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su održani u okviru 46. Đakovačkih vezova, su zagrebački autor Branko Čegec i Darko Jerković iz Osijeka. Čegec je dobitnik Nagrade Julija Benešića za knjigu kritika "Pokret otpora", a Jerković je dobitnik istoimene Povelje uspješnosti za njegov ukupan dosadašnji književno-kritičarski rad, što ga stvara kroz medijsku književnu kritiku i novinarski rad u Glasu Slavonije.

ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Ljetne noći Teatra EXIT održat će se ove godine u dva dijela, od 28. lipnja do 21. srpnja te od 30. kolovoza do 8. rujna, a na programu je dvanaest predstava, od kojih su dvije gostujuće, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

ZAGREB - Na Sveučilištu u Zagrebu danas je otvorena godišnja međunarodna konferencija mreže European Access Network (EAN) na kojoj će 130 sudionika iz Europe, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije do 29. lipnja raspravljati o pristupačnosti, kvaliteti, jednakosti i različitosti visokog obrazovanja, te o međudjelovanju i osiguravanju načela u akademskom okruženju.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙