FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država, drago mi je uputiti najbolje želje narodu Republike Hrvatske dok slavi svoje proglašenje neovisnosti 25. lipnja ove godine", kaže se u priopćenju državne tajnice Hillary Clinton, koje je u subotu objavio State Department. U čestitci se ističe doprinos Hrvatske u NATO-u, skoro članstvo u EU, te njezin angažman u Afganistanu i drugim mirovnim misijama, kao i ključna uloga u normalizaciji odnosa u regiji. "Predanost demokraciji i vladavini prava učinila je Hrvatsku vrijednom članicom euro-atlantske zajednice i dovela je na prag članstva u Europskoj uniji. Hrvatska pomaže u rješavanju globalnih sigurnosnih izazova kao saveznik NATO-a i kao suradnik Međunarodnih sigurnosnih snaga u Afganistanu (ISAF) i drugim međunarodnim misijama. U jugoistočnoj Europi, Hrvatska igra ključnu ulogu u regionalnom pomirenju", stoji u čestitci. Bliska suradnja između SAD-a i Hrvatske pokazuje našu zajedničku predanost miru, slobodi, demokraciji i sigurnosti, dodaje Clinton.

PARIZ - Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju da treba zadržati zajedničku valutu, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifop-Fiducial objavljeni u nedjelju u medijima. Za veliku većinu ispitanika "novac posuđen Grcima - izgubljen je novac", jer ga Atena, kako smatraju, neće nikad uspjeti vratiti. Takvog je mišljenja oko 85 posto Francuza, 84 posto Nijemaca, 72 posto Španjolaca i oko 65 posto Talijana. Pokazalo se da su ispitanici pesimisti i kada je riječ o problemima eurozone, pod pretpostavkom da se grčki dug ne sanira - to smatra 84 posto Francuza, 76 posto Nijemaca, čak 90 posto Španjolaca i 88 posto Talijana. Oni vjeruju da će se "poteškoće i problemi opasno povećati". Mali broj ispitanika vjeruje da će Grčka uspjeti smanjiti svoj deficit zahvaljujući pomoći EU-a, kao i vlastitim naporima. U to vjeruje 56 posto Talijana, potom 44 posto Španjolaca, 39 posto Francuza i samo 27 posto Nijemaca. U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoji, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz eurozone.

ASUNCION - Novi paragvajski predsjednik rekao je u subotu kako će zamoliti svoga smijenjenog prethodnika da pomogne u smirivanju regionalnih napetosti nakon što je Argentina povukla svojega veleposlanika iz Paragvaja prosvjedujući protiv onoga što je nazvala pučem, a Brazil pozvao svojega diplomatskog predstavnika na konzultacije. Južnoamerički susjedi i ključni trgovinski partneri pozivaju Paragvaj na odgovornost zbog neviđene brzine kojom je Kongres u kojem dominira oporba smijenio predsjednika Fernanda Luga u petak optužujući ga da nije izvršio svoju dužnost u održavanju društvenog sklada. Ljevičar i bivši katolički biskup Lugo je imao još jednu godinu do dovršenja petogodišnjeg mandata. Osudio je dvodnevno suđenje za smjenjivanje, ali je prihvatio odluku, napustio svoju dužnost i rekao pristašama kako bi prosvjedi trebali biti miroljubivi. Lugo je rekao novinarima u subotu navečer kako je smijenjen u "kongresnom državnom udaru" te kako se Pragavaj sada suočava s izolacijom. Novi predsjednik Federico Franco kazao je kako planira razgovarati s Lugom u namjeri da smanji napetosti sa susjednim zemljama. "Mislim da je on ključ za smanjenje pritiska", rekao je. Smjena je potaknuta sukobima u kojima je ubijeno 17 policajaca i seljaka tijekom nedavnog izbacivanja seljaka bezemljaša s jednog imanja.

WASHINGTON - Većina Amerikanaca protivi se reformi sustava zdravstvene zaštite predsjednika Baracka Obame mada snažno podupiru većinu njegovih odredbi, pokazala je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja Reuters/Ipsos, dok američki Vrhovni sud za nekoliko dana treba odlučiti može li se taj zakon održati. Pedeset šest posto ljudi je protiv reforme zdravstvene zaštite, a 44 posto je za, prema internetskoj anketi koja je provedena od utorka do subote. Istraživanje pokazuje kako američki republikanci uspijevaju uvjeriti birače da odbace Obaminu reformu čak i ako im se dopada većina onoga što je u njoj kao što je dopuštanje da djeca do 26 godine mogu ostati na zdravstvenom osiguranju roditelja. Velika većina podržava većinu odredbi zakona. Upadljiva iznimka popularnim odredbama je odredba o "individualnom mandatu" koja prisiljava sve američke državljane da imaju zdravstveno osiguranje. Šezdeset jedan posto Amerikanaca je protiv mandata, koji je u temelju prigovora republikanaca da je zakon neustavan, dok ga 39 posto podržava. "To je uistinu stvar koja određuje (reformu) i potencijalno bi mogla dopustiti Vrhovnom sudu da je ukine ako odluče da to nije u skladu s ustavom", rekao je Chris Jackson iz Ipsosa.

MOSTAR - Tri osobe iz Ljubuškog poginule su u prometnoj nesreći u kojoj su se u subotu navečer sudarili automobil hrvatskih prometnih oznaka i motocikl nedaleko toga grada u zapadnoj Hercegovini, izvijestili su u nedjelju iz MUP-a Županije zapadnohercegovačke. U izravnome sudaru koji se dogodio na magistralnoj cesti oko 19.20 sati u mjestu Proboj poginuo je motociklist i vozačica automobila, dok je drugi motociklist podlegao ozljedama u Domu zdravlja u Ljubuškom. Prema navodima iz MUP-a šestogodišnja kćerka vozačice iz automobila hrvatskih prometnih oznaka prošla je neozljeđena. Očevid je obavila dežurna županijska državna odvjetnica i policijski službenici Policijske uprave Ljubuški. Promet na magistralnoj cesti zbog nesreće bio je zatvoren više od dva i pol sata.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙