FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 21. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Savjetodavno stručno povjerenstvo (SSP) za ocjenu utjecaja na okoliš za zahvat rekonstrukcije termoelektrane Plomin donijelo je danas pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Savjetodavno stručno povjerenstvo usvojilo je zaključak da naziv zahvata bude zamjena postojećeg bloka 1 TE Plomin novim blokom C s obzirom da se radi o složenoj građevini, a ne o novoj termoelektrani, navodi se. "U mjere zaštite okoliša ugrađeni su svi zahtjevi članova SSP koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C", stoji u priopćenju. Tako će, navodi se, visina privremenog dimnjaka iznositi 175 metara, od prvotno predviđenih 135 metara, postojat će veći broj mjernih postaja sa značajno većim brojem parametara kakvoće zraka od postojećih, a jedna od njih bit će mobilna. Nakon puštanja u pogon bloka C, četiri postaje bit će sastavni dio državne mreže postaja za mjerenje kakvoće zraka, što znači, dodaje se, da će javnost u svakom trenutku imati dostupnu informaciju o kakvoći zraka putem internetskih stranica Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Agencije za zaštitu okoliša.

ZAGREB - Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C" poražavajućom činjenicom smatra da nova Vlada preuzima manire manipuliranja procedurom od prošle Vlade te nastavlja farsu s predstavljanjem tog zahvata kao rekonstrukciju i zamjenu elektrane, iako je očito da se radi o potpuno novoj elektrani. "Od Povjerenstva koje je imenovano u mandatu prošle Vlade nismo niti očekivali da će donijeti objektivno i stručno mišljenje te preporučiti odbacivanje studije i razotkriti farsu oko zaobilaženja postojećih ograničenja u prostornoplanskim dokumentima", navodi Zelena akcija. Poražavajućom činjenicom smatraju "da nova Vlada preuzima manire manipuliranja procedurom od prošle Vlade te umjesto da poštuje postojeću prostornoplansku dokumentaciju ili je mijenja, nastavlja farsu s predstavljanjem ovog zahvata kao rekonstrukciju i zamjenu elektrane iako je očito da se radi o potpuno novoj elektrani".

DUBROVNIK - Pod nazivom "5 do podne za HE Ombla", danas su stanovnici Rijeke Dubrovačke održali konferenciju za novinare na kojoj su zatražili od predsjednika hrvatske Vlade da odustane od izgradnje HE Ombla. Oni su podsjetili kako je u Planu 21 Kukuriku koalicije na osnovu kojeg su i dobili povjerenje građana stajalo, ukoliko dođu na vlast, koalicija neće poduprijeti nastavak izgradnje ovog projekta. Jedan od sudionika konferencije za novinare stanovnik Rijeke Dubrovačke Marin Pavlović upozorio je kako u HEP-ovoj studiji iz 2009. stoji da područje Rijeke Dubrovačke nije ugroženo od potresa, a zapravo je jedno od najugroženijih područja ovog dijela Europe. Isto tako, kazao je, kako se ovdje nalazi najviše klizišta u Hrvatskoj nastalo uslijed djelovanja podzemnih voda. Poručio je i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da će u slučaju bilo kakva izgreda odgovarati ne samo politički, već kazneno i materijalno.

SPLIT - Pedesetak radnika bračkog Jadrankamena u pratnji je svojih članova obitelji nešto prije 16 sati stiglo pred zgradu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, gdje mirno prosvjeduju protiv uhićenja četvorice kolega koji se od jutros nalaze u policiji na kriminalističkom istraživanju zbog sumnje da su počinili dva kaznena djela i to pozivanja na otpor te samovlast, a policija je priopćila kako je u kriminalističko istraživanje uključeno i Općinsko državno odvjetništvo. Uhićeni su sindikalni čelnici Jadrankamena iz Postira za koje policija osnovano sumnja da su u srijedu prilikom pokušaja ulaska stečajne upraviteljice Anči Bašić u upravnu zgradu Jadrankamena u Pučišćima na Braču, gdje ih je trebala izvijestiti o njihovim tražbinama i pitati ih imaju li nekih dopuna za svoja potraživanja za ispitno ročište koje će se održati 12. srpnja, pružali otpor i ostale radnike pozivali na samovlast. Na današnjem mirnom prosvjedu pred zgradom policijske uprave radnicima su potporu došli dati i radnici posrnulog Montera i Uzora, te Nezavisni sindikat Brodosplita.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu (SuZ) razmotrio je zadnju verziju teksta Ugovora o subvenciji troškova studija za redovite studente prve godine prediplomskih, integriranih i stručnih studija te prve godine diplomskih studija koji bi trebao biti sklopljen između SuZ i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), izvijestili su danas na konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš i prorektori Sveučilišta. Prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček podsjetila je da je Vlada RH 17. svibnja donijela odluku kojom je utvrdila sredstva potrebna za punu subvenciju participacije studenata u troškovima studija za iduću akademsku godinu 2012./2013. na temelju koje je MZOS predložio sadržaj Ugovora koji bi se sklopio sa Sveučilištem, a koji je Senat razmotrio i dao primjedbe na članak 7. i način potrošnje sredstava namjenski za troškove poslovanja, primanja za rad iznad norme i razvojne aktivnosti Sveučilišta.

DUBROVNIK - U rijeci Neretvi u Metkoviću jučer je pronađeno mrtvo tijelo 56-godišnjaka iz Požege priopćeno je iz PU dubrovačko-neretvanske. Obavljenim očevidom i pregledom mrtvog tijela nisu pronađeni tragovi nasilja. Po nalogu mjerodavnoga državnog odvjetnika tijelo je prevezeno na Odjel patologije dubrovačke bolnice, gdje je obavljenom obdukcijom utvrđeno da je uzrok smrti utapanje.

RIJEKA - Riječanka u dobi od 78 godina jutros je poginula u Izviđačkoj ulici na Kantridi u Rijeci nakon što ju je srušio kombi, izvijestila je primorsko-goranska policija. Nesreća se dogodila oko 10 sati kad je, po do sad dostupnim informacijama, žena prelazila usku ulicu, a srušio ju je kombi tvtke City Ex, krećući se unatrag. Pješakinja je umrla na mjestu nesreće. Kombijem je upravljao 23-godišnji Riječanin. Utvrđeno je da vozač nije bio pod utjecajem alkohola. Naloženo je da se obavi tehnički pregled kombija zbog utvrđivanja ispravnosti te obdukcija tjela poginule.

ZAGREB - Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), održanoj danas u Zagrebu, nagrada za životno djelo uručena je Danielu Bučanu, dok je nagradu za najbolji prijevod poezije dobio Mislav Ježić, a za najbolji prijevod proze Maja Šoljan. DHKP ove godine slavi 60. obljetnicu osnutka te je Upravni odbor odlučio da od ove godine nagrade koje Društvo dodjeljuje nose ime hrvatskog prevoditelja i pisca Josipa Tabaka. Daniel Bučan nagradu za životno djelo dobio je za prijevode s arapskoga koji predstavljaju jedan od najvećih i najzahtjevnijih prevoditeljskih opusa u hrvatskoj književnosti i ostat će trajno kulturno dobro Hrvatske, navodi se u obrazloženju nagrade. Arabist Daniel Bučan (r. 1943. u Splitu) ostvario je u posljednjih tridesetak godina niz vrijednih radova s područja arabistike, a posebno se ističu prijevodi Al Farabijeva "Knjiga o slovima", Avicennine "Knjiga naputaka i opazaka" te "Metafizika, sv. I i II", Al Gazalijeva "Nesuvislost filozofa", Averroesove "Nesuvislost nesuvislosti" i "Knjiga prosudbene rasprave" te Majmonidov "Vodič za one što dvoje I i II-III".

ZAGREB - Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba "Dodir" pozvala je građane da se pridruže "Šetnji Helen Keller", u sklopu Međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, koja će se održati 27. lipnja na Zrinjevcu. Predviđena ruta 30-minutne šetnje po središtu grada je od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića do HNK i natrag. Povorci će se pridružiti poznate osobe iz estradnog i političkog života, najavljuje udruga "Dodir". Prije početka "Šetnje Helen Keller" održat će se edukativne radionice "Budi ja!" koje će, uz simulator gluhosljepoće, omogućiti svima zainteresiranima da na nekoliko minuta pokušaju biti gluhoslijepe osobe. Također će se moći i kupiti neki proizvodi udruge "Dodir" te ne taj način pomoći gluhoslijepim osobama i samoj udruzi. Šetnja će završiti koncertom harfistice Doris Karamatić, na kojem će uz harfu i pjesmu, polaznici Tečaja hrvatskoga znakovnog jezika pjevati i na znakovnome jeziku.

ZAGREB - Jedan od ljetnih kulturno-turističkih projekata MasterCard Brod knjižara – Brod kulture najavio je danas početak ovogodišnje turneje od 28. srpnja do 10. kolovoza, a prva zemlja partner ovoj manifestaciji bit će Slovenija. Brod kulture plovit će od Krka do Makarske, a na ovogodišnjoj, šestoj turneji zaplovit će i pobjednica trećeg natječaja za najbolju kratku priču Silvija Šesto, koja je na tom natječaju pobjedila s pričom "Uniforma", priopćeno je danas iz Broda knjižare. Šesto će na Brodu kulture s urednicima Ludwigom Bauerom i Lidijom Dujić sudjelovati u predstavljanju knjige "20 + 1 najbolja priča za ljeto 2012", a prvi put će ta knjiga, osim u tiskanom obliku biti dostupna i u elektronskom izdanju u e-knjižari "Planet9" koja sadrži više od 450 naslova na hrvatskom jeziku i više od 100 000 naslova na stranim jezicima. Publici će se predstaviti i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u knjizi, a koji će gostovati u nekim od gradova na ovogodišnjoj turneji.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙