FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Novi cjenik cestarina primjenjivat će se od danas, 7. lipnja, izvijestile su Hrvatske autoceste (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). Vlada je odobrila poskupljenje cestarine za 15 posto za korisnike koji plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta, dok će za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene ostati iste. Novi cjenik odnosi se na autoceste - Zagreb-Split-Dubrovnik; Zagreb-Goričan; Bregana-Zagreb-Lipovac; Beli Manastir-Osijek-Svilaj; Bosiljevo 2-Rijeka; Rupa-Rijeka-Žuta Lokva i Krčki most. Svim korisnicima ENC usluge cijena cestarine ostaje nepromijenjena jer će dobiti dodatni popust koji će izjednačiti novu cijenu na razinu stare cijene cestarine, navodi se u priopćenju. Iz HAC-a i ARZ-a napominju da će korisnici koji se u lipnju registriraju i uđu u sustav ENC usluge pre-paid, za uplaćenih 500 kuna, dobiti ENC uređaj za 1,25 kuna i dodatnih 50 kuna cestarine kao poticaj za korištenje ENC uređaja. Za uplaćena sredstva i ostvarene popuste nema vremenskog ograničenja potrošnje, zaključuje se u priopćenju. Sukladno novom cjeniku, građani koji cestarinu plaćaju gotovinom ili karticama od danas će vožnju "Dalmatinom" od Zagreba do Splita platiti 181 kunu (do sad 157 kuna), a od Zagreba do Rijeke 69 kuna (do sada 60 kuna).

SPLIT

Hrvatska udruga Benedikt, koja promiče kršćanska usmjerenja, pozvala je Splićane da se na dan gay povorke u tom gradu, 9. lipnja ne okupljaju organizirano na Rivi i da ne reagiraju mržnjom prema onima koji će biti u povorci. "Građani Splita ne smiju reagirati mržnjom i netrpeljivošću prema ljudima koji će biti u povorci te moraju pokazati kako imaju razumijevanja i za ljude koji ne dijele njihove vrijednosti i način života, te kako žive u skladu s kršćanskim i drugim vrijednostima na koje se pozivaju", navodi se u sinoćnjem priopćenju splitske udruge Benedikt. "Dostojanstvenim ponašanjem pokažimo da znamo odgovoriti na miran i uljudan način na sve provokacije društvenih skupina koje provode život koji nije u skladu s našim životnim stavovima i načinom života", naglašava udruga Benedikt. Ta udruga smatra kako treba uvažavati "svaku osobu i njezin izbor pa i po pitanju seksualnosti, ali da homoseksualnost nije nešto što je za javno reklamiranje jer to nije u skladu s tradicijom, kulturom i običajima hrvatskog društva, a posebno se ne uklapa u vjerska načela kršćanske religije kojoj pripada većina građana naše domovine". Pozvavši Splićane da na dan gay povorke žive svoju svakodnevnicu i ne okupljaju se organizirano na Rivi gdje će biti gay parada, udruga Bendikt predlaže građanima Splita da toga dana sa svojim obiteljima odu na druga mjesta u gradu i okolici ili pak da ostanu u obiteljskom domu.

TUHELJ

U Tuheljskim Toplicama danas će biti otvoren novi hotel u sklopu "Termi Tuhelj" slovenskog vlasnika "Terme Olimia". S tom novom investicijom vrijednom 12 milijuna eura, Terme Tuhelj postaju najveći kontinentalni turistički centar u Hrvatskoj. Novi hotel s kongresnim centrom otvorit će predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Danilo Tuerk. Dvojica predsjednika prisustvovali su početku radova i položili kamen temeljac u travnju prošle godine, a danas će simbolički otvoriti i nakon toga obići novi hotel i obratiti se javnosti.

ZAGREB

Danas je svetkovinu Tijelova – Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolički blagdan kojim se od 13. stoljeća slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva. Blagdan Tijelovo uvodi se u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV. uvodi 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu. Vjernici kasnije prihvaćaju Tijelovsku procesiju u kojoj se Presveto nosi u pokaznici, a prva takva procesija bila je u Koelnu između 1274. i 1279. godine. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe. Na današnji blagdan svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙