FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor će sutra nastaviti rad raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, prema kojem bi glavnog ravnatelja trebao birati izravno Sabor. On će upravljati poslovanjem, raspolagati nekretninama i imovinom, predlagati Nadzorom odboru Statut HRT-a, donositi opće akte te predlagati program rada i financijski plan HRT-a. Glavni će ravnatelj imenovati i razrješavati glavnog urednika HTV-a i HR-a, no morat će se savjetovati s novinarima i drugim zaposlenicima koji sudjeluju u stvaranju programa. Tko će biti glavni ravnatelj odlučit će saborska većina nakon javne rasprave i ispitivanja kandidata pred nadležnim saborskim odborom. To će gledati cijela hrvatska javnost što bi trebala biti brana bilo kakvoj političkoj zlouporabi, poručeno je nedavno iz vlade, koja je zakon i poslala u saborsku proceduru. Izmjenama zakona predviđa se jasno odvajanje odgovornosti i ovlasti ravnatelja, Ravnateljstva, urednika, Nadzornog odbora i Programskog vijeća, kako više, ističe predlagač, ne bi dolazilo do kolizija u upravljanju HRT-om.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas kako predloženim zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje predsjednik vlade Zoran Milanović želi pregaziti sindikate. „To je zakon o razbijanju ostatka sindikalne scene u Hrvatskoj i dokaz kako vlada premijera Milanovića želi pregaziti sindikate,“ poručio je Lesar s konferencije za novinare Kluba zastupnika Hrvatskih laburista-Stranke rada održane danas u Saboru. Prijedlogom toga zakona, kojim se želi regulirati reprezentativnost udruga sindikata i poslodavaca u kolektivnim pregovorima, a koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, umanjit će se prava radnika i smanjiti trošak radne snage, čime se pogoduje poslodavcima na štetu radnika, rekao je Zlatko Tušek. Njime će se, mišljenja je Tušek, otežati svi budući pregovori za sklapanje kolektivnih ugovora između socijalnih partnera te potaknuti usitnjavanje i osnivanje novih sindikata u pojedinim tvrtkama kroz strukovne sindikate za kolektivno pregovore čime se ide na ruku poslodavcima, a slabi pregovaračku moć sindikata. Od socijaldemokratskog premijera, kazao je Lesar, radnici ne očekuju da im bude duhovni vođa, ali s pravom očekuju principijelnost i dosljednost. „Ako je 2010. premijer smatrao da ukidanje pravnih pravila nakon isteka kolektivnih ugovora nije prihvatljivo te potpisao zahtjev za referendum onda mora ostati kod toga i danas“, rekao je Lesar.

ZAGREB

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su danas ispred zgrade Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja protiv projekta termoelektrane na ugljen Plomin C ocjenjujući kako je u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske. "Projekt Termoelektrane od 500 megavata na ugljen je po nama u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske i postojećim županijskim prostornim planom koji jasno kaže da se na lokaciji Plomin može graditi samo plinska elektrana od 125 megavata", izjavio je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima. Istaknuo je da su prije od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobili odgovor na upit kako misle uskladiti najavljeni projekt Plomin C s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom iz kojega je, kako je rekao, vidljivo "da se cijeli proces studije utjecaja na okoliš tog projekta pretvara u farsu". Naime, rekao je Vidan, da bi zaobišlo neusklađenost s prostorno - planskom dokumentacijom, Ministarstvo je odlučilo taj projekt proglasiti rekonstrukcijom složene građevine Plomin". To je farsa i izigravanje procedure, smatra Vidan upozoravajući kako se time radi presedan "koji bilo koji investitor može zloupotrijebiti i potpuno zaobići postojeća ograničenja u Prostorno-planskoj dokumentaciji".

ZAGREB

Prijedlog obustave radova na Cvjetnom trgu i izgradnji fontana uz NSK dobio je danas potporu zagrebačke Gradske skuštine, sa 26 glasova za i sedam suzdržanih iz HDZ-a, na kojoj su gradski zastupnici prozivali gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon i da bez odobrenja Skupštine troši milijune kuna gradskog novca. Na tvrdnju predsjednika Skupštine Davora Bernardića da je započetim radovima prekršen zakon, oštro je reagirao Bandić. "Predsjedniče, lijepo te molim da ne prejudiciraš odluke institucija ove zemlje", poručio je Bernardiću ističući da nitko od nadležnih nije utvrdio kršenje zakona. Podsjetio je na ugovorne obveze za započete radove te upitao tko će za to snositi odgovornost. Danira Bilić (HDZ) nedopustivim je ocijenila trošenje gradskog novca u recesijsko vrijeme te upozorila na potrebu preispitivanja preuzetih ugovornih obveza. SDP-ov zastupnik Jurica Meić rekao je da se tu "radi o samovolji jednog bahatog i bezobraznog gradonačelnika koji je navikao da mu nitko ništa ne može", a sličan stav imao je i nezavisni Josip Kregar.

ZAGREB

Druga smjena ministra, odnosno ministrice ne baca lijepo svijetlo na vladajuću koaliciju, jer javnosti službeno nisu objavljeni pravi razlozi smjene, pa to ne ostavlja dojam ozbiljnosti i dovodi u pitanje stručnost i doraslost vlade koja je dobila mandat, ističe u komentaru "Imamo li korumpiranu vladu?" glavni urednik katoličkoga tjednika "Glas koncila" Ivan Miklenić. Ocijenivši kako nije moguće opravdati postupanje u duhu političkoga protekcionizma koji je, kako se na sporan način otkrilo, iskazala bivša ministrica (Mirela Holy), Miklenić smatra kako je pravi razlog njezine smjene u drugim stvarnostima. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj na opću štetu svih građana i dalje neumoljivo gospodare ideološko-politička podobnost, klijentelizam, "rođaštvo" i interesi moćnih pojedinaca, centara moći i skupina pa se Hrvatska, kako ističe, teško izvlači iz mentaliteta nekadašnjih tzv. samoupravnih interesnih zajednica, koje su počivale baš na dogovaranju, namještanju poslova i robe, na dogovornom neplaćanju potraživanja i slično. Podsjetivši kako je ministrica (Mirela Holy) dirnula u financijski krupne interese te dobivala i prijetnje te da joj je vlada ipak okrenula leđa, Miklenić je upitao nije li to više nego očit znak da se aktualna vlast bez pridržaja priklonila interesnim skupinama i lobijima?

KARLOVAC

Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je trebalo početi novo suđenje trojici optuženika za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete i četiri pokušaja teškog ubojstva iz osvete nad obitelji Velić 2010., budući da je Vrhovni sud zbog proceduralnih razloga ukinuo osuđujuće presude i postupak vratio sudu. Županijski sud morat će ponovno provesti cjelokupni dokazni postupak protiv Jurja Hudorovića koji je bio nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, njegova brata Nenada, koji je dobio 27 godina zatvora i jednog maloljetnika, koji je bio osuđen na preodgoj u odgojnoj ustanovi. Zbog toga što maloljetnik, inače sin i nećak dvojice okrivljenika, nije danas imao branitelja, imenovan mu je novi, te je početak suđenja odgođen za sutra. Danas je u nazočnosti branitelja pritvorene dvojice Hudorovića zasjedalo i izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je raspravljalo o njihovu zahtjevu da se brane sa slobode. Sudac Marijan Janjac kazao je Hini nakon sjednice da im je pritvor produljen. Vijeće smatra da i dalje postoji bojazan da bi mogli ponoviti djelo, jer se tu radi o optužbi za bezobzirnu osvetu, a drugi je razlog osobito teška okolnost kaznenog djela, jer se pucalo iz vatrenog oružja na javnom mjestu, u nazočnosti djece, te su posljedice bile ubojstvo i teška ranjavanja.

ZAGREB

Kazalište Ulysses predstavilo je danas svoju novu sezonu koja će ove godine osim dvije premijere i nekoliko dosadašnjih predstava obuhvatiti i nekoliko koncerata i izložbi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Novinarskom domu. Jedan od osnivača kazališta Ulysses, glumac Rade Šerbedžija rekao je da je sretan i ponosan najaviti 12. sezonu kazališta koje ove godine surađuje i s umjetnicima izvan Hrvatske. To je velika stvar i to pokazuje našu ispravnu orijentaciju da želimo napraviti internacionalni kazališni festival, kazao je. Kazališna sezona Ulyssesa počinje 15. srpnja na Malom Brijunu koncertom Rade Šerbedžije, Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića. Istoga dana otvara se izložba austrijskog fotografa Ericha Lessinga. Izložba je dio projekta Zaklade Erste "Europa: Između dokumenata i fikcije". Radateljica kazališta Ulysses Lenka Udovički izdvojila je premijeru predstave "Odisej" Gorana Stefanovskog u režiji Aleksandra Popovskog, 20. srpnja, na kojoj je surađivalo pet kazališnih kuća iz više zemalja te premijeru predstave "Pokojnik" Branislava Nušića, 2. kolovoza, kazavši kako se Nušić dugo nije izvodio u Hrvatskoj. Napomenula je da je Nušićeva drama britka i oštra satira koja je i danas aktualna, a predstavit će se, kako je rekla, na nov i drukčiji način.

ZAGREB

Festival novog kazališta Eurokaz ove je godine posvećen glazbenom teatru, a održat će se od 28. lipnja do 2. srpnja na više pozornica u Zagrebu i prvi puta u Sisku, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Umjetnička direktorica Eurokaza Gordana Vnuk istaknula je da Eurokaz ove godine surađuje s Muzejem suvremene umjetnosti (MSU) te da će se u Sisku održati dvije predstave - "Republika mašte" Plesnog studija Doma kulture KKV Sisak i prošlogodišnja predstava Branka Brezovca "Saloma". Eurokaz otvara u Hrvatskom narodnom kazalištu velika plesačka zvijezda, španjolski plesač Israel Galvan s predstavom "Zaokret". Galvan je plesač flamenka koji u u svom nastupu ubacuje razne inovativne elemete, kazala je Vnuk i zahvalila španjolskom veleposlanstvu u Zagrebu na pomoći u realizaciji predstave. Na Eurokazu će nastupiti i francuski umjetnik Pierre Rigel s predstavom "Micro", neobičnom slikom jednog rock koncerta, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙