FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Ravnatelji 12 zdravstvenih i javnih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska potpisali su danas u Ministarstvu zdravlja sporazum o provedbi zajedničke javne nabave proizvoda i usluga radi postizanja ušteda u nabavi lijekova, medicinskog materijala, goriva, prehrambenih i drugih proizvoda. Planirane uštede, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, su oko dvije milijarde kuna, a ako se sporazumu pridruže i županijske bolnice, ušteda će biti oko tri milijarde kuna. Dodao je da će razlikom što je do sada išla dobavljačima opreme, ravnatelji bolnica moći pridonijeti smanjenju listi čekanja. "Bolnice su do sada same nabavljale potrebnu opremu, a ceh plaćao zdravstveni sustav, država i pacijenti, a da bi se to izmijenilo potpisujemo ovaj sporazum", rekao je ministar. Pojasnio je da ovime svaka bolnica dobiva svoj djelokrug proizvoda koji će nabavljati i za ostale bolnice čime će se cijene izjednačiti i spustiti. Mjesečni limit svih bolnica iznosi 700 milijuna kuna, rekao je. Kazao je da su vidljive razlike u nabavnim cijenama bolničke opreme i materijala između kliničkih i županijskih bolnica i pozvao je bolnice čiji su osnivači županije i gradovi da se pridruže projektu zajedničke javne nabave. Ministar Ostojić je istaknuo da je to prva strukturna reforma ove vlade.

ZAGREB

Vodstvo HDZ-a danas je prozvalo aktualnu vladu zbog, kako su rekli, nekompetentnosti i nerada, a optužili su ih i za antipoduzetničku klimu koja vlada u Hrvatskoj, čistke kadrova te 'nedomoljublje'. "Ništa se kvalitetno ne događa i dolazi vrijeme da vladi dobronamjerno kažemo: prijatelji, kolege iz parlamenta i vlade, naši politički oponenti i protivnici, vrijeme je da počnete nešto raditi", poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa konferencije za novinare. Aktualna vlada je izvršila temeljitu čistku kadrova koji ne pripadaju Kukuriku koaliciji, doveli su cijeli niz nekompetentnih ljudi, pokrivajući njihova dovođenja njihovom mladošću, ustvrdio je. Skidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad Bleiburškom komemoracijom nazvao je "nakaradnom i brzopletom odlukom", odustajanje od projekta Pelješkog mosta nedomoljubnim činom, a vladajuće je prozvao zbog "rastakanja vrijednosti iz 90-tih godina". Optužio ih je i za vraćanje hrvatsko-srpskom pravopisu, a Damir Jelić je ustvrdio kako ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović bez znanja javnosti ukida Vijeće za normu standardnog hrvatskog jezika čime pokušava stvoriti uvjete za uvođenje "novosadskog pravopisa" i povratka tzv. srpsko-hrvatskog jezika. Rad vlade po resorima, uz Damira Jelića, analizirali su i kritizirali i Davor Stier, Drago Prgomet, Domagoj Milošević i Davorin Mlakar, za koje je čelnik HDZ-a opovrgao da se radi o 'HDZ-ovim ministrima iz sjene'. "Oni su ljudi koji će ubuduće pokrivati određena područja, no nikakva vlada u sjeni", rekao je Karamarko.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da ne želi više trošiti riječi oko obnove Cvjetnog trga i gradnje fontana kod NSK jer su svi dokumenti poznati javnosti, a i inspekciji Ministarstva financija koja je s tim u vezi bila u Gradskoj upravi. Ne želim više s time zabavljati javnost, nego se baviti ozbiljnim poslom gradonačelnika. Revizija korištenja proračunskih sredstava je legalan i legitiman posao inspekcije Ministarstva financija i uredno ću primiti svakoga tko dođe. Na raspolaganju za svaku informaciju je i šef zagrebačkog Kontrolnog ureda Mirko Herak koji surađuje sa ostalim gradskim uredima, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, sazvanoj uoči sutrašnje skupštinske sjednice. Zamoljen da komentira brzu reakciju inspekcije na gradnju fontana i obnovu Cvjetnog trga, za razliku od sporije reakcije oko cijena vrtića, Bandić je odgovorio kako do danas ne može prežaliti što je skupštinska većina "ubila solidarnost, socijalnu pravdu i demografsku politiku u Zagrebu" pa nema skale naplate vrtića što je, rekao je, pogodilo ljude slabijeg imovinskog stanja koji obično imaju više djece. Naveo je da 38 posto obitelji ima primanja ispod dvije tisuće kuna po članu, a vrtić plaćaju isto kao oni koji po članu obitelji imaju primjerice šest tisuća i više. Rekao je i da nije pristao na poskupljenje cijena ukopa koje su tražili iz Zagrebačkog holdinga, odnosno podružnice Gradskih groblja.

ŠIBENIK

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja teške pomorske nesreće 16. kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju, u kojoj je živote izgubilo dvoje talijanskih državljana, bračni par Francesco Salpietro i Mariela Patelli. Svjedočio je Davor Jelavić iz zagrebačke gradske uprave kojeg je Horvatinčić kontaktirao odmah nakon nesreće. Kazao je kako se u trenutku kada je primio Horvatinčićev poziv nalazio u Drveniku. Jelavić je posvjedočio kako ga je Horvatinčić tužnim glasom obavijestio da je imao nesreću na moru i da ima mrtvih, te kako je on o tome obavijestio zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, s kojim se, dodao je, poznaje iz Košarkaškog kluba Zagreb, no on mu se nije javio. Zato je, rekao je Jelavić, Karamarku poslao SMS u kojem je naveo kako je Horvatinčić imao pomorsku nesreću u kojoj ima mrtvih, te je od njega tražio da provjeri što se dogodilo. Na pitanje sutkinje Maje Šupe ima li ikakvih saznanja o zdravstvenim problemima Tomislava Horvatinčića, Jelavić je odgovorio kako poduzetnika poznaje iz mladih dana, no kako ih je vezao projekt Cvjetnog koji je na oboma ostavio traga zbog stresa kojeg su zajedno pretrpjeli.

ZAGREB

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana Čermaka. Radovića se teretilo da je od poznanika tražio da prenese generalu Čermaku kako se želi sastati s njim i kaže mu da je za milijun eura spreman povući kaznene prijave i tužbu koje je podnio protiv njega, kao i da će - za najmanje 500 tisuća eura - prestati javno iznositi tvrdnje kojima Čermaka optužuje za ratno profiterstvo. Sudac Zorislav Kaleb u obrazloženju presude Saši Radoviću rekao je kako je na temelju iskaza svjedoka i pregledanih snimki utvrđeno da je 72-godišnji Radović počinio kazneno djelo ucjene. Iako je zakonom za to djelo previđena kazna od najmanje tri godine, Radoviću je ona ublažena zbog njegove dobi, statusa branitelja i dosadašnjeg neosuđivanja.

OSIJEK

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik osječko-baranjske organizacije stranke Domagoj Hajduković ocijenio je danas u Osijeku neutemeljenima nedavne kritike HDSSB-a po kojima SDP na čelne pozicije u Upravnim vijećima i Nadzornim odborima postavlja stranački podobne kadrove, kazavši kako takvu politiku provodi upravo HDSSB u osječkim gradskim i županijskim javnim poduzećima. Na konferenciji za novinare Hajduković je kazao da je takve kritike SDP-u u Hrvatskom saboru nedavno uputio zastupnik HDSSB-a Dinko Burić, ocijenivši kako zdrava logika govori da će stranka koja dobije povjerenje građana na izborima na vodeća mjesta postaviti "ljude kojima vjeruje, koji će provoditi njezinu politiku i koji su stručni". "Ljudi, koji zadovoljavaju ove kriterije, su, u pravilu, članovi stranke na vlasti, i ovakva je praksa uobičajena u svim demokracijama u kojima se vlast mijenja nakon izbora, dok HDSSB želi vidjeti nestranački kadar, što navodno provodi u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji", ocijenio je Hajduković.

ZAGREB

Hrvatska kulturna baština postala je sastavnim dijelom europske kulturne baštine - Europske digitalne knjižnice Europeane, čime se Nacionalna sveučilišna knjižnica (NSK) svrstala u društvo najuglednijih znanstvenih i kulturnih institucija u Europi, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u NSK. "Nakon višemjesečnog rada na pripremi podataka, uspješno je završio i proces njihova importiranja u Europeanu", rekla je ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, dodavši kako je time zaokružen proces digitalizacije koji je počeo 2006./2007. godine. NSK je, kao sastavni dio projekta Hrvatska kulturna baština koji provodi Ministarstvo kulture, uspjela osigurati da su prve dvije veće zbirke dostavljene Europeani, kazala je. Europska digitalna knjižnica, Europeana, višejezični je portal za jedinstveni pristup digitalnoj, odnosno digitaliziranoj građi u europskim kulturnim ustanovama, a uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale vlasnike sadržaja kulturne baštine.

ZAGREB

Nagrade Matice hrvatske za 2010. i 2011. godinu svečano su danas uručene u palači Matice, a riječ je o nagradi Ivan Kukuljević Sakcinski za knjigu "Zadar za austrijske uprave" grupe autora, nagradi "Ljudevit Jonke" za knjigu "Njemačko-hrvatski jezični dodiri u Gradišću", autorice Aleksandre Šćukanec te nagradi Mihovil Kombol za prijevod knjige "Amarusataka/amarukina - stotina prizora ljuvenih" koju je sa sanskrta preveo Mislav Ježić. Nagrade je uručio predsjednik Matice Igor Zidić, a na svečanosti su uručene i Zlatne i Srebrne povelje raznim ograncima Matice hrvatske. Nagrada "Ivan Kukuljević Sakcinski" za knjigu "Zadar za austrijske uprave", u izdanju Ogranka MH u Zadru, koju su zajednički napisali Šime Peričić, Marija Stagličić, Antun Travirka, Zvjezdana Radoš te Glorija Rabac-Čondrić dodjeljuje se zbog svoje iznimnosti i opsežnosti, objasnio je recenzent Ante Stamać. Riječ je o četvrtoj knjizi od pet predviđenih, a koje obrađuju povijest Zadra. Dobitnica nagrade "Ljudevit Jonke", knjiga "Njemačko-hrvatski jezični dodiri u Gradišću" Aleksandre Šćukanec, u izdanju Hrvatske matice iseljenika, na oko 430 stranica u 11 poglavlja obrađuje jezik gradišćanskih Hrvata, kako iz pisanih izvora tako i sa internetskih foruma i blogova, naglasio je recenzent Stjepan Damjanović. Nagrada "Mihovil Kombol" za prevodilački rad uručena je za prijevod knjige "Amarusataka/amarukina - stotina prizora ljuvenih", u nakladi ArTresor naklade. Knjigu je sa sanskrta preveo Mislav Ježić, a prema obrazloženju recenzenta Tonka Marojevića riječ je o jednom od tri najveća literarna djela na sanskrtu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙