FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije tih zgrada. Po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, stari zakon koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, trebao je povećati broj zgrada koje se mogu ozakoniti, te pojednostaviti i olakšati postupak legalizacije, ali dosadašnja provedba bila je poprilično loša. Do 15. svibnja, nakon devet mjeseci primjene zakona, zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva, kazao je Vrdoljak. Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa nužan je novi zakon, rekao je ministar Vrdoljak dodavši kako bi bio "najsretniji da nam taj zakon nije potreban jer ga trebaju samo zemlje koje su prilično neuredne u svojem prostoru, ali moramo jednom povući crtu". Zakonom nije definirano što će se najprije rušiti, ali je jasno da će se rušiti one zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sjednice.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila nacrt javnog poziva za imenovanje dijela članova Upravnog vijeća (UV) Hine, a novi članovi UV-a trebali bi biti imenovani na sjednici Hrvatskog sabora istovremeno s razrješenjem dosadašnjih članova. Upravno vijeće Hine ima pet članova koje imenuje i razrješava Hrvatski sabor - jedan iz redova stručnjaka za medije, tri člana iz redova ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka, te jedan predstavnik zaposlenika Hine. Vlada je već ranije provela postupak za imenovanje predstavnika zaposlenika u Upravnom vijeću Hine, o čemu bi uskoro trebao odlučiti Sabor. Sadašnje Upravno vijeće Hine ima četiri člana, a Sabor je na sjednici 11. svibnja nakon rasprave o godišnjem izvješću o radu toga vijeća donio zaključak kojim se ne prihvaća to izvješće i predlaže se pokretanje postupka razrješenja Upravnoga vijeća. Po riječima zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, da bi odluka o razrješenju dijela sadašnjih članova Upravnoga vijeća mogla biti donesena istovremeno s odlukom o imenovanju novih članova, treba prethodno provesti javni poziv za imenovanje dijela članova, te predložiti Saboru da na istoj sjednici razriješi dosadašnje i imenuje nove članove Upravnog vijeća Hine. Na taj način osigurat će se kontinuitet u radu Upravnog vijeća. Javni poziv za četiri člana UV-a bit će objavljen u Narodnim novinama i Večernjem listu, a prijave se podnose u roku 15 dana od dana objave javnog poziva.

SPLIT - Splitski Građanski stožer za obranu Rive svoj skup protiv gay parade nije prijavio u zakonskom roku od pet dana prije održavanja skupa pa do sutra mora predočiti policiji koje osobito opravdane razloge imaju za kašnjenje, doznaje se u splitskoj policiji. Ako predoči opravdane razloge temeljem kojih svoj mirni prosvjed može prijaviti i u roku kraćem od pet dana Stožer će moći održati prosvjed 9. lipnja, ali ga neće moći održati na Rivi jer je na njoj u isto vrijeme već prijavljen drugi skup, to jest Split pride, i morat će navesti neku drugu adresu, kažu u policiji. Policija je o tome izvijestila članove Stožera i pisanim zaključkom zatražila obrazloženje prekoračenja zakonskog roka za prijavljivanje skupa, potvrdio je Paško Ugrina iz ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave. "Ako se ta građanska inicijativa do sutra popodne ne očituje prijava njihovog skupa će postati neosnovana", rekao je Ugrina. Po Zakonu o javnom okupljanju, prijava mirnog okupljanja i javnog prosvjeda podnosi se pet dana prije početka održavanja, a iznimno, "iz osobito opravdanih razloga prijavu je dopušteno podnijeti najkasnije 48 sati prije".

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum danas je otvorio promet na preuređenoj zapadnoj obali Rive koji je mjesecima bio zatvoren zbog obnoviteljskih građevinskih radova na tom dijelu obale. Obraćajući se nazočnima Kerum je istaknuo kako će do rujna ove godine biti završeni cjelokupni radovi obnove zapadne obale. "Bilo je mnogo svakakvih priča i kočenja ovog projekta koji je star 57 godina ali ga se dosad nije napravilo. Drago mi je da je taj projekt napravljen za vrijeme naše vlasti", kazao je Kerum. Kerum je priznao da prometnica ima i pogrešaka, "primjerice previsoki su ležeći policajci što može otežavati kretanje autobusa ili vozila, ali to se može popraviti". Izrazivši nadu kako se ubuduće neće više kočiti projekt "zapadna obala", Kerum je istaknuo kako se već sada spominje da se neće dopustiti vezanje brodova, odnosno jahti na zapadnom, to jest obnovljenom dijelu Rive. U tom dijelu Rive iskopali smo dubinu gaza šest metara kako bi se moglo vezati jahte do 100 metara dužine, a njihovi vlasnici imaju mogućnost pristupa kopnu i odlaska u obližnju gradsku jezgru gdje će trošiti novac, rekao je Kerum. On je istaknuo kako je njegova zamisao da se splitska gradska luka pretvori u luku nautičkog turizma, dok bi se za pristajanje trajekata i kruzera izgradili vezovi kod obližnjeg Katalinića briga. "Pretvaranjem Gradske luke u nautičku luku Split u snažan nautički centar za velike jahte a to bi pridonijelo i gospodarskom razvitku Splita jer bi vlasnici jahti mogli i ulagati u Split", smatra Kerum.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu smatra da treba izraditi nacionalnu strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije pa predlaže ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću da žurno osnuje povjerenstvo za izradu te strategije. Zaključak je to s jučerašnje izvanredne sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta koji su danas novinarima prenijeli rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević. Spomenuta strategija preduvjet je da, po ulasku u Europsku uniju, možemo aplicirati na strukturne fondove EU-a, objasnila je prorektorica Kovačević. Istaknula je da Senat vjeruje da može pridonijeti njezinoj izradi i time što će podastrijeti sve analize koje je Sveučilište već napravilo.

RIJEKA - Skupština Veletržnice ribe Rijeka d.o.o. danas je jednoglasno odlučila da će ta tvrtka prestati s poslovanjem zbog velikih troškova i malog prometa ribom na veletržnici. Prihvaćena je ostavka dosadašnje članice Uprave direktorice Dolores Margan Kastrapelli, a za privremenog člana Uprave direktora imenovan je Milorad Stanić. Stanić će, kako je navedeno u odluci, pripremiti izvješće o poslovanju i utvrditi financijsko stanje za 2010. i 2011., završiti poslove koji su u tijeku, naplatiti tražbine, podmiriti vjerovnike, otpustiti radnike prema ugovorima i zakonu o radu, a trajnu materijalnu imovinu tvrtke neće unovčiti. Osim toga, Stanić će sazvati sljedeću skupštinu radi daljnjih odluka o sudbini tvrtke.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je na konferenciji za novinare o završetku kriminalističkoga istraživanja nad devetero hrvatskih državljana s područja vukovarsko-srijemskih mjesta - Ivankova, Andrijaševaca i Starih Mikanovaca, te državljaninom BiH, koje se sumnjiči za zlouporabu opojnih droga. Prema riječima načelnika Odjela kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Gorana Lovrića, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičenici od kraja 2011. pa sve do 2. lipnja 2012. prokrijumčarili oko 37 kilograma marihuane. Prokrijumčarena marihuana manjim dijelom je prodavana na području Vinkovaca, a veći dio na području Zagreba, Pule, Rijeke i Splita. Lovrić je također naveo kako je u organiziranju krijumčarenja droge ključnu ulogu imala četveročlana obitelj iz Ivankova, koja je drogu preuzimala, skrivala i omogućavala distribuciju do kupaca. Vrijednost prokrijumčarene droge procjenjuje se na oko 700.000 kuna.

ZAGREB - Dugometražni dokumentarni film "Blokada" Igora Bezinovića ušao je u konkurenciju triju inozemnih i jednog domaćeg festivala, podgoričkog "Underhillfesta", skopjanskog "Makedoxa" i prizrenskog "Dokufesta", te splitskog Festivala mediteranskog filma, izvijestio je danas "Restart", koji je uz "Factum" producirao taj film. U konkurenciju najvećeg festivala dokumentarnih filmova u regiji "Dokufest", koji se u Prizrenu održava od 7. do 15. srpnja, a prošle ga je godine posjetilo skoro 15 tisuća ljudi, ušao je još jedan "Restartov" projekt, "Muški film" Nebojše Slijepčevića.

(Hina) xmvra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙