FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna vojna vježba "Immediate response 12"

Autor: vhor
SLUNJ, 5. lipnja 2012. (Hina) - Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, u sklopu dvotjedne međunarodne vojne vježbe "Brzi odgovor 12" - Immediate Response 12 (IR 12), koja će trajati do subote, održat će se sutra pokazna vježba za uvažene goste i medije.

IR 12 provodi se s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja, te njihove pripreme za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju, priopćeno je danas iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Ministaru obrane RH Anti Kotromanoviću, američkom veleposlaniku u RH Jamesu B. Foleyu, zapovjedniku Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu general pukovniku Mark P. Hertlingu, načelniku Glavnog stožera OS RH general pukovniku Dragi Lovriću i drugim uvaženim gostima pokazat će se rezultati združene vježbe preko 700 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, uz sudjelovanja po jednog voda oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije, te uz promatrače oružanih snaga Makedonije i Srbije.

U priopćenju US Army Europe, sa sjedištem u Heldelbergu, piše da se godišnje obavi u 40 zemalja tisuću ovakih suradnji na podizanju sigurnosti, što rezultira izravnom potporom akcijama na Kosovu, Iraku, Afganistanu i Libiji.

Vježba je dio združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUR - United States Army Europe), a provodi se prema zamišljenom scenariju u kojem uz kopnenu vojsku sudjeluje i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Prozuzračne obrane, Bojne za specijalna djelovanja, te Zapovjedništvo za potporu.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙