FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote u posjetu OSRH

Autor: dpos
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić susreo se danas u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general bojnikom Richardom C. Nashom, koji se nalazi u službenom posjetu Oružanim snagama RH (OSRH), odnosno Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV) čiji pripadnici zajedno sa pripadnicima NG Minnesote ovih dana provode višednevno uvježbavanje u sklopu sada već tradicionalne vježbe "Guardex", priopćeno je danas iz MORH-a.

Uz generala Nasha, sastanku je nazočio i američki veleposlanik u RH James B. Foley.

U priopćenju se ističe da je sastanak bio prigoda za potvrdu višegodišnje intenzivne i vrlo uspješne suradnje kroz "State Partnership Program" SAD-a, unutar kojeg je Minnesota partnerska država Hrvatskoj od 1996. godine.

U tom smislu istaknuta je suradnja na gotovo svim funkcionalnim područjima, te posebice suradnja kroz zajedničko godišnje uvježbavanje pripadnika HKoV-a i NG Minnesote, kao i kroz formirani zajednički multinacionalni CS OMLT tim koji sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu.

Pomoćnik ministra obrane Lozančić istaknuo je kako su pripadnici OSRH izrazito zadovoljni mogućnošću zajedničkog uvježbavanja, kao i iskustvima i znanjima koja stječu angažmanom unutar zajedničkih mentorskih timova u Afganistanu, a gdje se upravo ovih dana upućuje šesti po redu mentorski tim sastavljen od pripadnika OSRH i NG Minnesote.

S obzirom na iskustva u provođenju obuke i mentoriranju vojnih snaga, istaknuo je i mogućnost provođenja zajedničkih obuka, kako za potrebe Oružanih snaga RH i NG Minnesote tako i za zainteresirane partnerske zemlje, a u sklopu NATO incijative "Smart defense".

"Mi smo započeli sa zajedničkom obukom hrvatsko-čeških zrakoplovnih timova u ZB Zemunik u sklopu preduputne obuke i pripreme za mirovnu misiju ISAF u Afganistanu, a za što su interes pokazale i druge partnerske zemlje, te je riječ o incijativi za koju imamo i potporu Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu", istaknuo je Lozančić.

General Nash u svom je obraćanju naglasio kako će se i dalje nastaviti s aktivnostima organiziranja zajedničkih obuka i vojnih vježbi, istaknuvši i neizmjeran doprinos i visok stupanj profesionalnosti pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu. "U okviru bilateralne suradnje između SAD i RH nema otvorenih pitanja, te se nadamo da ćemo i dalje biježiti njezin stalan uzlazan trend, kao i do sada", istaknuo je zapovjednik NG Minnesote, general bojnik Nash.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o nastojanjima RH u uspostavi regionalne stabilnosti, kao i suradnji u sklopu A5 inicijative, odnosno Američko-jadranske povelje, gdje je posebno istaknut dosadašnji angažman mentora iz regije u Školi vojne policije u Afganistanu, gdje je RH preuzela ulogu vodeće nacije. Bilo je i riječi i o razmjeni iskustava oko uključivanja vojnih kapaciteta i snaga prilikom prirodnih nesreća i katastrofa i pomoći civilnim institucijama, a u čemu NG Minnesote sudjeluje sa svojim resursima diljem SAD-a, i gdje se očekuje daljni razvoj suradnje dviju partnerskih zemalja, navodi se u priopćenju.

Generala Nasha, tijekom dana u odvojenom posjetu, primio je i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić.

(Hina) pp/xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙