FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna terenska vježba civilne zaštite u slučaju poplave

Autor: aspa
ZAGREB, 23. svibnja 2012. (Hina) - Međunarodna terenska vježba civilne zaštite pod nazivom "IPA CRO FLOODS 2112" u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i partnera iz inozemstva, započela je danas na području Zagreba i Zagrebačke županije, a sam scenarij vježbe temelji se na poplavama koje su pogodile šire područje županije i provodi se na nekoliko jezera u županiji.

Provedba vježbe predstavlja daljnje profiliranje Hrvatske kao ravnopravnog partnera u segmentu civilne zaštite na putu prema Europskoj uniji, a na ovoj vježbi sudjeluje oko 500 sudionika, istaknuto je na današnjem otvaranju vježbe. Sa spasilačkim timovima sudjeluju predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Njemačke Makedonije, Slovenije, Srbije i Švedske.

Govoreći na otvaranju vježbe, kojoj je Stožer za zaštitu i spašavanje u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić rekao je da je vježba iznimno važna zbog nedavnih iskustava s poplavama.

Doista je važno, a osobito zbog europskih mehanizama civilne zaštite, da uvježbamo i provjeravamo slične situacije bilo da dajemo ili primamo pomoć. Ima puno detalja u takvim situacijama poput prebacivanja ljudi i tehnike, ali najvažnije je standardiziranje i ujednačavanje postupaka s onima koji vrijede i u Europskoj uniji, kako ne bi bilo nerazumijevanja ili ponavljanja, dodao je. Naglasio je da međunarodna pomoć u situacijama koje su se danas uvježbavale može doći kroz nekoliko sati, preko npr. Republike Slovenije koje je najbliža, do dan-dva iz udaljenijih područja.

Istaknuo je da, prema zakonu o zaštiti i spašavanju, do uzbunjivanja treba proći najviše 24 sata, ali da je hrvatskim timovima potrebno nekoliko sati da uspostave krizni stožer u slučaju nesreće ili katastrofe kakava je zamišljena na vježbi. Dodao je da su postrojbe civilne zaštite na području Zagreba u nešto boljoj situaciji u pogledu opremljenosti i obučenosti te da im treba nekoliko sati za djelovanje.

Vezano uz ugrozu od poplava istaknuo je da je najveća opasnost uz vodotokove od Save do Neretve, ali da je u odnosu na zemlje u regiji Hrvatska poprilično napredovala u obrani od poplave te da surađuje sa zemljama u regiji i razmjenjuje informacije o stanju vodotoka i procjene opasnosti.

Povjerenik za civilnu zaštitu Europske komisije, Hans Das rekao je da je cilj vježbe da se zemlje Balkana upoznaju s mehanizmima civilne zaštite u Europskoj uniji. To je okvir u kojem sve zemlje EU zajednički rade na pripremama u slučaju neke katastrofe, dodao je. Želimo kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU s područja Balkana približiti taj sustav kroz radionice, trening i zajedničke vježbe poput ove, dodao je. Pohvalio je kolege iz hrvatske civilne zaštite rekavši da u europskom sustavu zaštite i spašavanja Hrvatska djeluje već nekoliko godina, a da je suradnja uvijek bila odlična. Vi ste zemlja od koje mnoge zemlje u regiji mogu učiti, ocijenio je.

Upozorio je kako broj katastrofa u Europi raste, a što je povezano s klimatskim promjenama. Očit je sve veći intezitet tih katastrofa i svi moramo više raditi i bolje se pripremiti jer snaga tih katastrofa raste u vrijeme kada se zbog gospodarske krize smanjuju sredstva za civilnu zaštitu. Jedno od rješenja tog problema je europska suradnja i važno je da zemlje članice EU i kandidatkinje za članstvo zajednički rade i međusobno uče, rekao je Das.

Nakon uvodnog sastanka sudionika vježbe u vojarni "Vitez Damir Martić" održano je nekoliko pokaznih vježbi zaštite i spašavanja na jezerima oko Zagreba na kojima su sudionici pokazali znanje u spašavanju unesrećenih nakon poplava.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙