FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetit će danas Vukovar gdje će kao pokrovitelj humanitarne akcije "Palčić gore" nazočiti donaciji medicinske opreme Odjelu za pedijatriju vukovarske Opće bolnice. Prije uručivanja donacije u vukovarskoj Općoj bolnici, predsjednik Josipović, s predstavnicima županijske i gradske vlasti, susrest će se s članovima Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", organizatorima humanitarne akcije "Palčić gore". Nakon posjeta Vukovarskoj bolnici, predsjednik Josipović nazočit će otkrivanju "Kamena za mir" iz Hirošime i Nagasakija, simboličnom pozivu stradalih gradova za mir u svijetu. U novouređenom dvorcu Eltz, "Kamen za mir" otkrit će gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i japanski veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsuji. U poslijepodnevnim satima predsjednik Josipović nazočit će promociji studenata Veleučilišta "Lavoslav Ružička", susrest će se s predstavnicima Zajedničkog vijeća općine Vukovar te posjetiti Centar za zapošljavanje invalida grada Vukovara.

ZAGREB - Varaždinska tvrtka Comprom Plus ukupni je pobjednik i dobitnik nagrade Zlatna bilanca za 2011. godinu, koju dodjeljuje Financijska agencija (Fina). Comprom Plus dio je grupacije Calcedonia i bavi se proizvodnjom kupaćih kostima i ženskog donjeg rublja. Zapošljava 400 radnika. Uz ukupnog pobjednika, Zlatna bilanca dodijeljena je na sinoćnjoj svečanosti Fine u 11 kategorija, prema statističkim područjima djelatnosti. Neki od dobitnika su Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška za poljoprivredu, Aquatehnika Varaždin za građevinarstvo, DM Drogeriemarkt za trgovinu, Plava laguna za turizam i ugostiteljstvo itd. Zlatna bilanca dodjeljuje se za izvrsnost poslovanja, prema pet glavnih kriterija koji se mogu iščitati iz financijskih izvještaja koje poduzeća obveznici poreza na dobit dostavljaju Fini, uz izuzetak banaka i osiguravajućih društava. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je na dodjeli nagrada kako se Vlada RH u prvim mjesecima mandata koncentrirala na smanjenje opterećenja poduzetništva, kroz smanjenje poreznih i neporeznih nameta, uz ukupnu godišnju uštedu od tri milijarde kuna. Pored toga Vlada je ovih dana u suradnji s HBOR-om i HAMAG-om predstavila povoljne kreditne linije za poduzetnike, uz kamatu od tri posto i podjelu rizika s poduzetnicima, naglasio je ministar Maras.

ZAGREB - Potankosti o Vatikanskoj knjižnici (Bibliotheca Apostolica Vaticana), jednoj od najstarijih knjižnica u svijetu, a posebice o Sikstovoj dvorani te knjižnice i njezinoj obnovi, mogle su se čuti sinoć na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS), u izlaganjima, među ostalima i iz 'prve ruke' - arhivara i knjižničara Svete Rimske Crkve kardinala Raffaelea Farine. Uz kardinala Farinu o Vatikanskoj knjižnici i njezinoj glasovitoj Sikstovoj dvorani (Salone Sistino), koju je sagradio papa Siksto V., govorili su i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist, prethodno akreditiran pri Svetoj Stolici, te akademik Andrija Mutnjaković koji je o velikome graditelju Rima papi Sikstu V. napisao i knjigu pod nazivom "Arhitektonika pape Siksta V.". Izlaganja je moderirao i s talijanskoga jezika prevodio redoviti profesor na HKS-u Emilio Marin, koji je bio i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici. Kardinal Farina sažeo je povijest Vatikanske knjižnice u nekoliko razdoblja - prvo od njezina osnutka 1451. pa do 1585. kada je i počeo petogodišnji pontifikat pape Siksta V. , drugo razdoblje od 1585. pa do 1902. kada se Sikstova dvorana, koja je bila pod upravom Vatikanskih muzeja ponovno vratila u sklop Knjižnice, te treće označeno obnovom te dvorane. Predavanju je nazočio i zagrebački nadbiskup i veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić koji je prije toga predvodio euharistijsko slavlje i predao u liturgijsku uporabu kapelicu na HKS-u.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predstavit će danas međunarodne rezultate europskog istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među mladima "The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD2011)". Istraživanje ESPAD provodi se od 1995. na poticaj Pompidou grupe Vijeća Europe kao epidemiološka studija proširenosti upotrebe duhana, alkohola i droga među učenicima u dobi od 15 godina. Provodi se u četverogodišnjim razmacima te je posljednji put provedeno 2011. i to u ukupno 36 europskih zemalja. U Hrvatskoj se istraživanje provodi od početka 1995. u koordinaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

MALI LOŠINJ - Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako će se u srijedu, 6. lipnja, rano ujutro u izlazak Sunca imati prilika vidjeti vrlo rijetka astronomska pojava - tranzit Venere, koja će toga dana prividno prijeći preko Sunčeva diska. Iako ovu pojavu nećemo vidjeti u cijelosti nego njen završni dio, ovo je jedinstvena prilika da se pogleda ova pojava, koja se zadnji put dogodila 2004., jer će se sljedeći tranzit Venere zbiti tek 2117. godine, ističe se u sinoćnjem priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza. Kada nastupi tranzit Venere preko Sunca dolazi do male pomrčine Sunca, ali ne našim prirodnim satelitom Mjesecom, već se planet Venera "ispriječi" u ravnini točno između Zemlje i Sunca. Dogodi li se ovo pomračenje (tranzit) za vrijeme izlaska ili zalaska Sunca, kao što će to biti slučaj 6. lipnja za opažače s naših prostora, pojavu je moguće vidjeti i golim okom.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙