FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

BRUXELLES - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u srijedu u Bruxellesu uvjerenost da će se ratifikacijski proces u svim zemljama članicama Europske unije dovršiti na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom EU-a kako je i predviđeno 1. srpnja 2013. godine. "Zaista sve ide očekivano, ne postoji zabrinutost i do sada se ništa nije dogodilo što bi ozbiljno mogli smatrati ugrozom našeg ratifikacijskog plana. Kada je riječ o Sloveniji, Slovenci su naši susjedi i prijatelji i siguran sam da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi bilo te naravi da bi ugrožavalo ratifikaciju. Uostalom, mislim da je to svima zajednički interes", izjavio je novinarima predsjednik Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Josipović je ponovio da nije dobio poziv za inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića te da se takvi pozivi ne upućuju preko medija. Hrvatski predsjednik je rekao da će se s Nikolićem moći surađivati ako pokaže da dijeli načela za zajedničku europsku budućnost. Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo kako se veseli činjenici što će Hrvatska postati 28. članica EU-a 1. srpnja 2013. godine. "Već je osam zemalja ratificiralo pristupni ugovor i potičem ostale zemlje da to isto pravodobno učine tako da Hrvatska može ući u EU prema predviđenom rasporedu", rekao je Van Rompuy, dodajući kako očekuje da Hrvatska nastavi s aktivnim pripremama za članstvo.

BRUXELLES - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koja je sada u dubokoj političkoj i gospodarskoj krizi, dobar je znak samoj Uniji da može prevladati tu krizu, izjavio je u srijedu u Bruxellesu predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. "Drago mi je što u Europskom parlamentu mogu pozdraviti predsjednika nove zemlje članice. U našem razgovoru sam izrazio nadu da će ratifikacijski proces ići dovoljno brzo kako bi se Hrvatska pridružila EU-u 1. srpnja 2013. godine. To je dobar signal za nas u EU-u, koja prolazi tešku političku i gospodarsku krizu. Činjenica da u takvoj krizi ulazi nova članica dobar je signal, signal da postoji povjerenje da se prevlada kriza, ali i signal za dugoročni projekt osiguranja socijalnog blagostanja, političke sigurnosti i ekonomskog uspjeha", rekao je Schulz, dodajući da se s predsjednikom Josipovićem dobro poznaje i da s njim dijeli niz vrijednosti i mišljenja. Predsjednik Josipović je rekao da je tijekom polusatnog razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta dominirala jedna riječ - povjerenje. "Mi smo u Hrvatskoj vjerovali u Europski projekt, Europska unija je vjerovala u hrvatski pristup europskim vrijednostima. Siguran sam da će proces ratifikacije biti dovršen na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. godine", rekao je Josipović.

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je čestitala Tomislavu Nikoliću na pobjedi na nedavnim predsjedničkim izborima izrazivši očekivanje u pogledu nastavka europskog puta Srbije, objavila je Srpska napredna stranka (SNS) kojoj je Nikolić bio predsjednik do prije tjedan dana, kada je na to mjesto podnio ostavku zbog izbora za predsjednika Srbije. ''Nadam se da ćete se snažno zauzimati za nastavak integracije Srbije u Europsku uniju. Njemačka će biti pouzdan partner Vama i Vašoj zemlji u provedbi za to nužnih reformi'', naglasila je Merkel u čestitki Nikoliću, stoji u priopćenju SNS-a. Nikolić je, kako se dodaje, tijekom dana u Beogradu razgovarao s političkim ravnateljem njemačkog ministarstva vanjskih poslova Hans-Dieterom Lucasom, kojemu je zahvalio na čestitki kancelarke Merkel te izrazio želju za najbližom mogućom suradnjom Srbije i Njemačke, kako na gospodarskom, tako i na političkom planu.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u srijedu je ponovo izrazio "povjerenje" u svoje suradnike i ocijenio kako "pretpostavke" što su se zaredale u talijanskom tisku nakon skandala zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata "daju sliku Vatikana koja ne odgovara stvarnosti". U govoru nakon opće audijencije na Trgu svetog Petra, Sveti Otac je prvi put progovorio o aferi u okviru koje je u srijedu uhićen njegov sobar Paolo Gabriele, umiješan u objavljivanje povjerljivih dokumenata. "Zaredale su se sasvim neutemeljene hipoteze koje su neki mediji napuhali ne držeći se činjenica, dajući sliku Svete Stolice koja ne odgovara stvarnosti", rekao je Papa. "Želim ponovo izraziti svoje povjerenje i ohrabrenje najbližim suradnicima koji mi vjerno, žrtvujući se u tišini, svakodnevno pomažu u mojoj službi", dodao je. Ti su događaji, otkrio je, "ražalostili moje srce", ali "Crkvu vodi Duh Sveti" i "Gospodin joj nikad neće uskratiti svoju pomoć kako bi je podupro na njezinu putu", istaknuo je Benedikt. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi je na tiskovnoj konferenciji istaknuo da Sveta Stolica odbacuje "zamisao kako je iznošenje povjerljivih dokumenata poduzeto radi internog čišćenja" i da je riječ o "borbama ili uroti" u Vatikanu.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama telefonski je čestitao bivšem guverneru Massachusettsa Mittu Romneyju na osvajanju republikanske predsjedničke nominacije i poželio "zdravu debatu o budućnosti SAD-a" između njih dvojice u predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora 6. studenoga. "Predsjednik je nazvao Romneyja i čestitao mu. Rekao je da se nada zdravoj i važnoj debati o budućnosti Sjedinjenih Država", rekao je u priopćenju glasnogovornik Obamine predsjedničke kampanje Ben LaBolt. Iz Romneyjeva tabora su potvrdili tu informaciju i kazali da je razgovor bio "kratak i srdačan". Romney je u utorak pobjedom na republikanskim predizborima u Teksasu i matematički osigurao predsjedničku nominaciju.

ATENA - Grčka radikalna ljevičarska stranka SYRIZA preuzela je vodstvo od konzervativaca, pokazala je anketa provedena u srijedu, manje od mjesec dana uoči novih izbora u Grčkoj, koji bi mogli odlučiti hoće li ta teško zadužena zemlja izaći iz eurozone. Anketa časopisa Epikaira pokazuje da bi SYRIZA na izborima 17. lipnja osvojila 30 posto glasova birača, a konzervativna Nova demokracija 26,5 posto. Prošlotjedna anketa davala je SYRIZA-i 28,5 posto, a Novoj demokraciji 26 posto glasova birača. Otada je većina anketa davala prednost Novoj demokraciji. SYRIZA je na parlamentarnim izborima 6. svibnja neočekivano izbila na drugo mjesto sa 16,8 posto glasova, iza desno orijentirane Nove demokracije Antonisa Samarasa koja je osvojila 18,8 posto. Nijedna stranka na izborima nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze oko zajma EU-a i MMF-a od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

TOKIO - Japanski premijer Yoshihiko Noda, koji svim silama želi ponovno pokrenuti ugašene nuklearne reaktore kako bi se izbjegle ljetne redukcije struje, izjavio je u srijedu da je nužno pokrenuti one reaktore čija je sigurnost potvrđena i dodao da lokalne vlasti imaju razumijevanja za taj stav. Nuklearne elektrane osiguravale su gotovo 30 posto japanskih potreba za električnom energijom prije prošlogodišnje katastrofe u elektrani Fukushimi. Nakon potresa i tsunamija koji je uništio tu elektranu, radi provjere je zatvoreno svih 50 nuklearnih reaktora u zemlji. Središnja vlada borila se za potporu lokalnih vlasti za ponovno pokretanje reaktora, iako ta potpora nije zakonski potrebna. Noda je najavio da će konačnu odluku donijeti kada lokalne vlasti zauzmu stav o tome pitanju.

BUDIMPEŠTA - Stari granični prijelaz između hrvatskog Goričana i mađarskog Letenya preko rijeke Mure bit će ponovno otvoren za međunarodni promet tijekom ljetne sezone, obavila je u srijedu policija iz mađarske županije Zale. Međunarodni promet starim prijelazom preko mosta na Muri bit će otvoren za automobile i motocikle od 1. lipnja do 31. kolovoza, po hrvatsko-mađarskom međuvladinom sporazumu iz 2009. godine, objavila je mađarska policija. Od rujna će prijelaz moći koristiti samo stanovnici pograničnog područja s obje strane. Prijelaz Goričan-Letenye zatvoren je 2008. kada je u blizini otvoren granični prijelaz na dovršenoj autocesti Zagreb-Budimpešta. Kamioni i autobusi tijekom ljetnih mjeseci će i dalje morati obvezno ići na prijelaz koji se nalazi na autocesti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙