FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se trgovina dionicama posrnule španjolske banke Bankije

Autor: mpuk
MADRID, 28. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Trgovina dionicama posrnule španjolske banke Bankia, koja je od vlade zatražila 19 milijardi eura pomoći, nastavlja se u ponedjeljak, objavio je burzovni regulator.

Trgovanje je obustavljeno u petak, neposredno uoči objave Bankije da je u prošloj godini poslovala s gubitkom od tri milijarde eura u 2011. i zahtjeva za pomoći države.

Španjolski burzovni regulator CNMV objavio je da su javnosti u međuvremenu dostavljene "odgovarajuće informacije" o Bankiji, četvrtoj po veličini banci u zemlji.

Pomoć od 19 milijardi eura nadovezuje se na najavljenih 4,5 milijardi eura državne pomoći u obliku zajma koji se može pretvoriti u dionice. Time se ukupna moguća državna pomoć Bankiji penje na 23,5 milijardi eura. Ujedno bi ta pomoć bila najizdašnija u povijesti španjolskog bankarstva.

"Siguran sam da će država dobiti novac i da ćemo dobiti 19 milijardi eura. To je obećanje", kazao je predsjednik banke Jose Ignacio Goirigolzarri na konferenciji za novinare u subotu.

Pomoć države bit će sastavni dio plana dokapitalizacije koji je u petak odobrio upravni odbor banke a poduprli su ga španjolska središnja banka i vlada.

Goirigolzarri je rekao da će nakon dokapitalizacije Bankia biti "čvrsta, učinkovita i profitabilna".

Bankia je u petak revidirala svoje rezultate za 2011. na gubitak od gotovo tri milijarde eura, umjesto neto dobiti od 309 milijuna eura najavljene u veljači.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙