FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi oštro pali zbog Španjolske i Grčke

Autor: scvi
NEW YORK, 17. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali zbog zabrinutosti investitora u vezi španjolskog gospodarstva i bankarskog sustava te uoči objave najnovijih podataka s američkog tržišta rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 35 bodova, a tehnološki Nasdaq 10,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4,1 bod, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Španjolski El Mundo izvijestio je danas da su klijenti posrnule španjolske banke Bankia protekloga tjedna izvukli više od milijardu eura depozita.

Španjolska vlada demantirala je to izvješće, no dionice Bankie potonule su više od 20 posto.

Vijest da neke grčke banke trebahu hitnu financijsku pomoć dodatno je nagrizla raspoloženje investitora, potaknuvši novi val bijega kapitala iz rizične imovine.

Grčki političari, odbacujući uvjete za međunarodnu financijsku pomoć, vjerojatno će odnijeti pobjedu na novim parlamentarnim izborima, zakazanima za 17. lipnja, a to jača zabrinutost investitora oko Grčkog napuštanja eurozone.

S ponešto olakšanja investitori su primili podatak o rastu japanskoga gospodarstva u prvom tromjesečju za 1 posto, neznatno više od očekivanja.

Nove smjernice investitorima će dati današnja objava podatka o broju Amerikanaca koji su u proteklome tjednu ostalih bez posla. Ekonomisti u Reutersovoj anketi procjenjuju da ih je bilo 365.000, odnosno 2.000 manje nego u tjednu ranije.

Na europskim burzama indeksi su također u padu. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 1,39 posto, frankfurtski DAX 0,96 posto, a pariški CAC 1,04 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙