FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 27. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12:30 sati.

LJUBLJANA

Nuklearka Krško u nedjelju je u 9 sati i 35 minuta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nakon završenog redovnog remonta koji je trajao od 14. travnja.

Kako su pojasnili u nuklearci, remont je potrajao nešto više od prvotno predviđenih 40 dana i to zbog nepredviđenog događaja prilikom zamjene glave reaktorske posude, što je iziskivalo dodatne radove. Tijekom remonta obavljeni su svi predviđeni radovi: testirana je primarna oprema, obavljeni radovi na preventivnom održavanju, po predviđenom programu zamijenjen dio nuklearnog goriva, te izvršena planirana tehnološka nadgradnja. Nuklearka je modernizirana i uključivanjem u njen sustav novog dizelskog generatora, rekonstruiran je 400-kilovoltni relej, pojačane su i unaprijeđene dalekovodne veze s elektroenergetskim sistemom Slovenije, te izvršeno niz drugih poboljšanja i unaprijeđenja. Na zahtjevnom remontu radilo je uz zaposlene u nuklearci i oko 1500 vanjskih suradnika.

MOSKVA

Srbijanski parlament mogao bi razmotriti službeno priznavanje Abhazije i Južne Osetije, dvije odcijepljene gruzijske pokrajine koje su proglasile neovisnost tijekom '90-ih godina, javljaju u nedjelju ruski mediji. Neovisnost Abhazije i Južne Osetije do sada su priznale samo Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru.

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić odbacio je bilo kakvu usporedbu između tih dviju samoproglašenih republika na Južnom Kavkazu i Kosova, čiju neovisnost Beograd ne priznaje. Tijekom susreta u subotu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Nikolić je ponovio beskompromisno stajalište Srbije o Kosovu. Nikolić, koji je nazočio kongresu vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, zahvalio je Rusiji na potpori i rekao je kako očekuje da odnosi između dviju zemalja "rastu i cvjetaju". Putin je tom prigodom kazao da su Rusija i Srbija "sestrinske nacije" te da im njihovo prijateljstvo može pomoći da riješe teške probleme.

Rusija će dati Srbiji kredit od 800 milijuna dolara za provedbu infrastrukturnih projekata, obećao je Putin. Tijekom boravka u Moskvi, na svom prvom inozemnom putovanju nakon izbora, Nikolić je dao ekskluzivni intervju za radio Glas Rusije u kojemu je rekao da srbijanski Ustav ne dopušta neovisnost Kosova i Metohije, a da prije toga građani Srbije na izraze svoje mišljenje po tom pitanju na referendumu. On je rekao da se pregovori između Srbije i kosovskih vlasti trebaju voditi na višoj razini.

DUBAI

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) još nije ponudila dovoljno razloga za obilazak iranske lokacije na kojoj se navodno provode pokusi za razvijanje nuklearnog oružja, javili su iranski mediji. U prošlotjednom izvješću IAEA-e se navodi sa su satelitske snimke pokazale "opsežne aktivnosti" u kompleksu Parčin. Zapad vjeruje da Iran tamo razvija nuklearne bombe, dok Teheran odbacuje te navode. Iranski dužnosnici odbili su dopustiti IAEA-i pristup Parčinu, koji se nalazi jugoistočno od Teherana, rekavši da se radi o vojnoj lokaciji. "Agencija još nije predstavila razloge i dokument kojima bi nas uvjerila da joj dopustimo posjet", rekao je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju Ferjdoun Abasi-Davani, a prenijela je novinska agencija Fars.

KABUL

U bombardiranju NATO-a ubijeno je osam civila iz jedne obitelji, među kojima šestero djece u njihovom domu u Paktiji, na nestabilnom istoku Afganistana, doznaje se u nedjelju od afganistanskih dužnosnika. U subotu oko 20:30 po mjesnom vremenu jedan muškarac, njegova supruga i njihovo šestero djece poginulo je u bombardiranju NATO-a, rekao je glasnogovornik vlade Paktie. Misija NATO snaga u Afganistanu (ISAF), je na pitanje o incidentu navela da istražuje događaj, prenosi AFP. Napad je potvrdio visoki sigurnosni izvor u Kabulu. Noćne operacije koalicije su već dugo predmet spora između Afganistana i njegovih saveznika iz NATO-a.

BEJRUT

Siloviti sukobi sirijskih vladinih snaga i pobunjenika traju u nedjelju u Hami, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Pucnjava teškog topništva vladinih snaga odzvanja tim gradom. U noći je vojska bombardirala Rasrane, pobunjenički grad koji se mjesecima odupire vladinim snagama 30-ak kilometara sjeverno od Homsa. OSDH precizira da svake minute na grad padnu dvije granate. Blizu Damaska sukobi se vode u gradu Harasta. Nasilje se nastavlja dan nakon međunarodne osude masakra u Huli, blizu Homsa, gdje je stotinjak civila, među kojima 32 djece mlađe od 10 godine, poginulo u bombardiranju.

BEJRUT

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) objavio je u nedjelju da je "užasnut" masakrom u sirijskom gradu Hula, u pokrajini Homs, gdje je smrtno stradalo stotinu civila, među kojima najmanje 32 djece mlađe od 10 godina. "Taj grozan zločin protiv djece ponovno ukazuje na hitnost pronalaženja rješenja sukoba u Siriji", rekla je Sarah Crowe, glasnogovornica direktora UNICEF-a Anthonyja Lakea. "Takav masakr ne može proći nekaženjeno", dodala je u priopćenju na internet stranici UN-ove agencije.

BAMAKO

Tuareški pobunjenici i islamistička pobunjenička skupina Ansar Dine objavili su da će udružiti snage i uspostaviti neovisnu islamsku državu na sjeveru zemlje.

"Pokret Ansar Dine i Nacionalni pokret za oslobođenje Azawada (FNLA) proglašavaju svoje raspuštanje u Azawadu (sjeverni Mali)", priopćile su dvije skupine u svom sporazumu poslanom agenciji France Presse. "Dva pokreta su oformila prijelazno vijeće islamske države Azawad", navode skupine koje kontroliraju to područje posljednja dva mjeseca. "Mi svi zagovaramo neovisnost Azawada" navodi se u sporazumu i dodaju da "svi prihvaćaju islam kao vjeru".

U Maliju je 22. ožujka vojnim pučem smijenjen predsjednik što su pobunjena tuareška plemena i islamisti iskoristili da osvoje sjever Malija.

PEKING

Bivši komunistički dužnosnik iz središnje Kine pritvoren je pod sumnjom da je silovao najmanje 10 maloljetnica, objavile su vlasti u nedjelju, a ta je afera izazvala brojne reakcije kineskih korisnika interneta. Li Xingogn, bivši zamjenik predstojnika ureda komiteta Komunističke partije grada Yongchenga, osumnjičen je za silovanje najmanje 10 maloljetnica, stoji u priopćenju službe za odnose s javnošću tog grada u pokrajini Henan. Gradske vlasti navode da je Li priznao krivnju tijekom policijskog ispitivanja, te da je pritvoren u petak. "Ta će afera biti nepopustljivo vođena, a Li će biti strogo i brzo kažnjen, sukladno zakonu", navode vlasti u priopćenju.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙