FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ATENA - Grčki predsjednik Carolos Papulias u ponedjeljak će nastaviti pregovore o formiranju vlade ali na njima neće sudjelovati Alexis Tsipras predsjednik radikalne lijeve stranke Syrize, objavila je u nedjelju navečer grčka televizija. Papulias je na razgovore pozvao čelnike tri stranke koje su osvojile najviše glasova na nedavnim izborima - Pasoka, Nove demokracije i Syrize ali i predstavnike umjerene Demokratske ljevice. Čelnik Demokratske ljevice Fotis Kuvelis je ranije rekao da bi se bio spreman priključiti vladi u kojoj ne bi sudjelovao Tsipras. "Alexis Tsipras neće sutra sudjelovati na sastanku", rekao je dužnosnik Syrize Nikos Pappas za Reuters. Grčki predsjednik u nedjelju je pokušao privoljeti čelnike triju stranaka da osnuju koalicijsku vladu kako bi se izbjeglo održavanje novih parlamentarnih izbora koji bi zemlju mogli dovesti do izlaska iz euro zone ali susret nije donio pozitivan rezultat. Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

LONDON - Tibetanski duhovni poglavar Dalaj lama izrazio je bojazan da Kina kuje urotu protiv njega, obučavajući tajne agentice da ga otruju, prenosi u nedjelju britanski list Sunday Telegraph. Kina upravlja Tibetom od 1950., a kineska vlada uporno optužuje Tibetance u egzilu, među kojima je i Dalaj lama, da potiču narod protiv njihove vladavine. Tibetanski duhovni vođe iz Kine je pobjegao u Indiju 1959., nakon neuspjele pobune. Prošle je godine upozoren da kineske tajne službe kuju urotu protiv njega, uvježbavajući tibetanske žene da ga otruju, prenosi Sunday Telegraph. Na novinarsko pitanje o uroti Dalaj lama je odgovorio: "O da. Dobio sam informaciju da im se otrov nanosi na kosu i na njihove marame. Tvrde da su bolesne i traže od mene blagoslov i dodir rukom po kosi, odnosno glavi. Ne znam je li ta informacija u potpunosti točna, no ne postoji mogućnost da to provjerim", rekao je Dalaj lama.

CADEREYTA JIMENEZ - Više od četrdeset unakaženih i osakaćenih tijela pronađeno je pokraj autoceste blizu grada Monterreya, a policija, koja je objavila kako je riječ o jednome od najgorih zločina počinjenih u Meksiku u posljednjih nekoliko godina, sumnja da su počinitelji pripadnici nekog narko kartela. Unakažena tijela umotana u vreće i ostavljena uz cestu policija je pronašla rano jutros na autocesti blizu grada Cadereyta Jimeneza, rekli su dužnosnici države Nuevo Leon, dodavši kako je riječ o više od 40 žrtava. Policajac koji je želi ostati anoniman rekao je kako bi se moglo raditi i o 49 ubijenih. Ovo je posljednje u nizu masovnih ubojstava počinjenih u zadnjih nekoliko mjeseci u Meksiku, uglavnom u sjevernom dijelu zemlje, gdje su članovi narko bande Zetas počeli krvavi rat za kontrolu nad cestama kojima se krijumčari droga.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙