FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mariborska nadbiskupija negira da joj prijeti bankrot

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. svibnja 2012.(Hina) - Mariborska nadbiskupija zanijekala je u četvrtak informacije da joj zbog blokiranih računa prijeti bankrot te da su u tijeku ovrhe njenih nekretnina po hipotekom, među kojima su i neki sakralni objekti.

Takva izvješća nekih slovenskih medija ovih dana u nadbiskupiji Maribor ocijenili su u izjavi za javnost kao "pokušaj stvaranja dojma da se cijela imovina nadbiskupije plijeni i rasprodaje, što je netočno".

Televizijska postaja POP-TV objavila je da su na nekretnine nadbiskupije Maribor, čiji su transakcijski računi u bankama blokirani već više od 40 dana, do sada tri tvrtke od suda dobile pravo na ovrhu u iznosu procijenjenom na 26 milijuna eura.

Prema istom medijskom izvoru, samo tri od brojnih nadbiskupijinih vjerovnika, među kojima su i austrijske banke Sparkasse te BKS, zahtijevaju naplatu duga od 7,5 milijuna eura, a sud im je među ostalim odobrio i upis hipoteke na crkvu Svetog Alojzija na glavnom mariborskom gradskom trgu i nad drugim nekretninama u vlasništvu nadbiskupije.

Te navode iz priloga slovenske televizijske postaje prenijeli su i ostali mediji, uz ocjenu da to znači da je mariborska nadbiskupija konačno doživjela financijski "potop" jer ima blokirane račune, zbog čega će njeni dugovi biti naplaćeni skorašnjom prodajom nekretnina.

U vodstvu mariborske nadbiskupije navode kako je takvo "nekorektno" izvješćivanje odraz "pritisaka" dviju banaka vjerovnica na ostale vjerovnike s kojima nadbiskupija nastoji naći sporazumno rješenje.

Slovensku javnost početkom prošle godine šokirala su otkrića da je mariborska nadbiskupija preko tvrtke Gospodarstvo Rast te njenih investicijskih fondova vodila riskantne operacije koje su dovele do bankovnih dugova od oko 800 milijuna eura. Nakon otkrića umirovljen je bivši glavni ekonom nadbiskupije Mirko Kraševec. Vatikan je kasnije usvojio i zahtjev za umirovljenje bivšeg nadbiskupa Franca Krambergera.

Zadnjih mjeseci u stečaj su otišli i financijski holdinzi Zvon 1 i Zvon 2, koje je osnovao mariborski nadbiskupski ekonomat, čime je bez svojih ušteđevina ostalo i nekoliko desetaka tisuća malih dioničara koji su zadnjih 20 godina crkvi povjerili svoje vlasničke certifikate, izdane od države radi privatizacije nekadašnjeg društvenog vlasništva.

Ljubljanski nadbiskup Anton Stres izjavio je početkom tjedna u razgovoru za tjednik "Reporter" da je crkva zbog riskantnih financijskih operacija holdinga što ih je osnovala mariborska nadbiskupija pretrpjela udarac svom ugledu u javnosti. No, dodao je da će se vjerojatno pokazati kako dugovi dvaju financijskih holdinga koje je osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije nisu 800 milijuna eura, kako se nagađalo, nego upola manji. Stres dodaje da su te tvrtke upale u teškoće u vrijeme globalne financijske krize koja je smanjila imetak i mnogih drugih poduzeća.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙