FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: Slovenija ove godine s velikim padom BDP-a

Autor: lfia
LJUBLJANA, 11. svibnja 2012.(Hina) - Prema procjeni Europske komisije, Slovenija će ove godine zabilježiti pad BDP-a od 1,4 posto, što je znatno niže od prognoze o 0,9 postotnom smanjenju BDP-a što ga je nedavno objavio ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade.

Komentirajući prognozu Europske komisije o gospodarskoj aktivnosti u zemljama članicama EU-a i eurozone u ovoj godini, UMAR je naveo da se razlika u dvjema prognozama odnosi na različita očekivanja glede slovenskog izvoza i njegova utjecaja na BDP. UMAR smatra da Europska komisija zbog recesijskih trendova s kraja prošle godine ne samo u Sloveniji nego i u cijeloj eurozoni ove godine očekuje slabije rezultate od prvotnih najava i blagu recesiju.

Još u veljači ove godine Europska komisija najavljivala je da će Slovenija zabilježiti u ovoj godini samo 0,1 postotni pad BDP-a.

Prema u petak objavljenoj najavi EK-a, Slovenija će zabilježiti najveći negativni rast nakon Grčke, Portugala i Španjolske, a isti pad BDP-a od 1,4 posto Bruxelles prognozira i za Italiju.

Prema prognozi EK-a, gospodarski trend u Sloveniji iduće bi se godine trebao popraviti i ona u 2013. može očekivati rast BDP-a od 0,7 posto, u što su već uračunati učinci mjera štednje što ih namjerava provesti sadašnja vlada.

Mjerama se nastoji prepoloviti previsoki proračunski deficit i zaustaviti zaduživanje koje je zadnje tri godine eskaliralo.

Slovenski deficit javnih financija prema najnovijoj prognozi Europske komisije ove će godine s lanjskih 6,4 posto BDP-a pasti na na 4,3 posto, a u 2013. na 3,8 posto BDP-a. To je međutim još uvijek veći javno-financijski deficit od prosjeka u eurozoni.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙