FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša sazvao konzultacije pred odlučujući tjedan u parlamentu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. svibnja 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša sazvao je za nedjelju konzultacije s predsjednicima ostalih četiriju stranaka njegove petočlane koalicijske vlade, pred odlučujući tjedan u kojemu bi parlament trebao prihvatiti rebalans proračuna za ovu godinu i mjere štednje u iznosu od preko 800 milijuna eura.

Prijedlog rebalansa predviđa 7,9 milijarde eura prihoda, i devet milijardi eura rashoda s ciljem radikalnog smanjivanja lanjskog fiskalnog deficita od 6,4 posto.

Uvjet za osiguranje takvog rebalansa je prihvaćanje zakona o uravnoteženju javnih financija, s rezanjem plaća u javnom sektoru i smanjivanjem niza drugih socijalnih i radnih prava, čemu se i dalje protive sindikati, a prema kojima je vrlo rezervirana i oporba jer plan smatra preoštrim.

Dvije oporbene stranke najavile su da će u parlamentarnu proceduru na taj zakon uložiti stotinjak amandmana, u roku koji istječe u ponedjeljak, kako bi rebalans i mjere štednje mogle biti prihvaćene do kraja tjedna.

Najveća oporbena stranka, Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića, objavila je da bi balansiranje državnog proračuna bilo bolje postići povećanjem stope PDV-a s 20 na 22 posto jer bi se tako povećali državni prihodi, a ne bi došlo do smanjivanja potrošnje i dodatnog smanjenja BDP-a u ovoj godini.

Sindikati koji su protiv mjera štednje i rezanja plaća u javnom sektoru objavili su u petak da ne pristaju na najnoviji vladin prijedlog da se plaće javnih djelatnika umjesto za 15 posto, što je bio prvi prijedlog vlade, smanje za 9 posto, te da će se o svojim stajalištima prema prijedlogu zakona o uravnoteženju javnih financija i namjerama vlade konačno izreći u ponedjeljak. Pri tome nisu isključili mogućnost pokretanja inicijative za referendum na kojemu bi zakon, u slučaju da ga parlament sljedećeg tjedna potvrdi, mogao biti na jesen osporen.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙