FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša u Berlinu snažno podržao Merkel

Autor: lfia
LJUBLJANA/BERLIN, 9. svibnja 2012.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša u srijedu je u Berlinu odlučno podržao stajalište njemačke kancelarke Angele Merkel da zemlje eurozone moraju poštovati odredbe fiskalnog pakta i da fiskalna disciplina i štednja nisu same po sebi u suprotnosti s politikom gospodarskog rasta.

"Kad je riječ o borbi protiv krize u eurozoni, stajalište naših zemalja je jednako: potrebno je držati se pravila i poštovati postignute dogovore", rekao je Janša u Berlinu, kako prenose slovenski mediji.

"Stabilizacija javnih financija i održivi gospodarski rast ne isključuju se nego idu jedno s drugim. Rast ne smije voditi u povećanje javnog duga, to ne bi bilo dobro za dolazeće naraštaje", poručio je predsjednik slovenske vlade nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom je razgovarao o aktualnim pitanjima financijske stabilnosti u Europskoj uniji.

U razgovoru je bilo riječi i o bilateralnim odnosima, osobito mogućnostima novih njemačkih ulaganja u Sloveniju koja je ušla u drugi ciklus recesije krajem prošle godine, a nastoji povećati financijsku stabilnost velikim proračunskim rezovima i smanjenjem javnog deficita sa 6,4 posto u prošloj na samo 3 posto u ovoj godini.

Janšin ured objavio je da je on prilikom posjeta Njemačkoj, koju je odabrao kao svoje prvo vanjskopolitičko odredište od dolaska na čelo vlade prije tri mjeseca, njemačkoj kancelarki Merkel čestitao na izvrsnim gospodarskim rezultatima Njemačke i podržao njezino stajalište u svezi s rješenjem krize u eurozoni.

Slovenija s Njemačkoj ostvaruje gotovo petinu vanjskotrgovinske razmjene.

Janša je istaknuo da u EU ne može biti pozitivne budućnosti bez stabilnosti javnih financija te da je "umjetna dilema" pitanje treba li eurozona fiskalni pakt ili pakt o gospodarskom rastu.

"Potrebno je poštovati pravila i pomiriti se s time da možemo potrošiti samo onoliko koliko zaradimo", rekao je slovenski premijer prilikom susreta s njemačkom kancelarkom", dodavši da je Slovenija upravo zbog tog uvjerenja bila među prvim državama EU-a potpisnica fiskalnog pakta koje su taj dogovopr ratificirale u parlamentu.

Kako su prenijeli slovenski mediji, njemačka je kancelarka Merkel podržala mjere štednje i rezanja proračunskog deficita što ih je predložila Janšina vlada, a o kojima će u četvrtak i petak odlučivati slovenski parlament. Merkel je rekla da je riječ o "pravim i potrebnim mjerama", te izazovima s kojima se vladajuća koalicija u Sloveniji hrabro uhvatila u koštac.

Janša je istaknuo da se slovenski parlament nalazi pred možda najvažnijom odlukom koju donosi u zadnjih 20 godina, jer njegova vlada želi ponovno uspostaviti financijsku ravnotežu, smanjiti javne troškove i tako stvoriti pretpostavke za novi rast.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙