FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: spajanje praznika potaklo ideološku raspravu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. travnja 2012.(Hina) - Ukidanje 2. svibnja kao neradnog dana u slovenskoj se javnosti pretvorilo iz ekonomskog pitanja u gorljivu ideološku raspravu, u kojoj zagovornici mjere napadaju praznik "crvene buržoazije", a protivnici tvrde da su dva plaćena dana odmora potrebna Slovencima isrpljenim od 20 godina rada u uvjetima neoliberalnog kapitalizma.

Prihvati li parlament idućih dana opsežan paket mjera štednje što ga je predložila vlada premijera Janeza Janše, njime će se promijeniti i zakon o blagdanima, pa će 2. svibnja postati radni dan, a isto tako i 2. siječnja, što bi trebalo povećati nacionalni proizvod koji se smanjio u zadnje tri godine krize.

Slovenski sindikati odbijaju predloženo ukidanje plaćenih neradnih dana tvrdeći da je slovenski radnik iscrpljen i da se ne odmara više od njegovih kolega u drugim državama Europske unije, kako to možda misli vlada i njeni "neoliberalni" ekonomski savjetnici.

- Prijedlog vlade je veliki promašaj jer treba poznavati uvjete u kojima djeluje slovensko radništvo. Oni su teški i narušavaju zdravlje. 12 milijuna prekovremenih sati rada godišnje, od čega im se velik dio niti ne plati. Skoro 30 posto Slovenaca tjedno radi i do 70 sati, po tome spadamo u europski vrh", rekao je predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič koji tvrdi da je u Sloveniji broj praznika godišnje usporediv s državama Europske unije, ali da Slovenci imaju manje prava na godišnji odmor nego što je to u razvijenim zapadnim članicama.

S druge strane, mediji koji su ideološki bliži sadašnjoj vladi desnog centra i njenim mjerama štednje radi stabilizacije javnih financija i povećanja ekonomske konkurentnosti tvrde da su sindikalni lideri neodmjereni u svojim kritikama vlade jer nisu svjesni realnosti.

Poslovni list "Finance" tako tvrdi da je dosadašnje dvodnevno praznovanje prvog svibnja bio pravi blagdan za "crvenu buržoaziju". Riječ je o tome da su mnogi u Sloveniji običavali spojiti praznik antifašističke Osvobodilne fronte 27. travnja s dva neradna dana za praznik rada 1. svibnja.

Ljubljansko "Delo" tvrdi da su zbog skraćivanja prvomajskih neradnih dana zabrinuti slovenski turoperateri i turističke agencije jer su već ove godine zabilježili manji promet i zanimanje za turističke pakete na prijelazu iz travnja u svibanj, iako će novi zakon o praznicima imati stvarni učinak tek za Novu godinu.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙