FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nervoza oko Grčke i snažna ponuda spustile cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 9. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pala je i u srijedu na međunarodnim tržištima u uvjetima nastavljenih političkih previranja u zaduženoj eurozoni, koja produbljuju zabrinutost za potražnju za gorivima.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 46 centi i njime se trgovalo po 112,27 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 66 centi, na 96,35 dolara za barel.

Rast zaliha nafte u SAD-u i povećana proizvodnja u Saudijskoj Arabiji u sumornom makrogospodarskom okruženju također su pridonijeli padu cijena nafte sa travanjske razine od gotovo 126 dolara po barelu.

"Niske cijene nafte rezultat su visoke proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i zabrinutosti za američko gospodarstvo i straha od usporavanja u Kini", kazao je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Najnoviji uteg za cijene bila je u srijedu obnovljena nesigurnost u vezi s budućnošću eurozone. U Grčkoj tako novoizabrani parlamentarni zastupnici muku muče sa sastavljanjem kolaicijske vlade a čelnik Lijeve koalicije za premijersku dužnost protivi se stogim mjerama štednje, ključnima za gospodarstvo.

To je potpirilo sumnje u sposobnost eurozone da se izvuče iz dužničke krize i utjecalo je i na tržišta dionica i roba.

Među pozitivnim vijestima analitičari izdvajaju njemačke podatke koji su pokazali skok izvoza i uvoza u ožujka na rekordnu razinu.

"Čini mi se da će se cijena nafte u Londonu zadržati iznad razine od 110 dolara po barelu i možda porasti prema 116 dolara ako se špekulanti vrate na tržište", dodao je Bellew.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 109,58 dolara, što znači da je bila 2,11 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙