FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka filharmonija, nakon tri desetljeća, u Beogradu

Autor: ggoj
BEOGRAD, 19. svibnja 2012. (Hina) - Zagrebačka filharmonija u subotu navečer je, nakon tri desetljeća, ponovno gostovala u Beogradu, gdje je u dvorani ''Kolarac'' održala koncert u sklopu ciklusa regionalne suradnje tri filharmonije ''Pika -Točka –Tačka''.

Zagrebački orkestar, pod upravom dirigenta i umjetničkog savjetnika Dmitrija Kitajenka, sa solisticom na violončelu Monikom Leskovar, u dvorani ispunjenoj ''do posljednjeg mjesta'' izveo je ''Valcer'' Mauricea Ravela, ''Rokoko varijacije'' Pyotra Ilyicha Tchaikovskog i ''Talijansku simfoniju'' Felixa Mendelssohna.

Devedeset muzičara Zagrebačke filharmonije u subotu je stiglo u Beograd, predvođeno ravnateljem Miljenkom Puljićem. Zagrepčane je po dolasku u Beograd ispred Kolarca dočekao cjeli orkestar Beogradske filharmonije, koji ih je pozdravio velikim aplauzom.

Nastup u Beogradu Zagrepčanima je bio treći uzastopni koncert, s obzirom na to da su samo dan ranije isti program izveli u matičnoj dvorani ''Lisinski'' u zagrebu, a veče prije toga gostovali su u dvoranii Slovenske filharmonije.

Prvu sezonu projekta regionalne suradnje slijedećeg tjedna završava orkestar Beogradske filharmonije, sa šefom – dirigentom Muhajem Tangom, gostovanjima u Ljubljani 27.svibnja i Zagrebu 28.svibnja.

Prvi projekat ovakvih razmjera u oblasti kulture, inicirali su ravnatelji tri nacionalna orkestra iz regije, financirala su veleposlanstva SAD-a u sve tri države, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji , a službeno su poduprli predsjednici, premijeri, ministri kulture i gradonačelnici sva tri grada, Beograda, Zagreba i Ljubljane.

Od ove godine, tri nacionalne filharmonije, u okviru svojih redovnih koncertnih sezona, imaju poseban abonman pod istim nazivom ''Pika-Točka-??č??'', u okviru kojeg se održava pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programom.

U svakom gradu tri koncerta izvodi matični orkestar, dok su preostala dva gostovanja partnerskih orkestara. Planirano je da suradnja traje najmanje narednih pet godina.

(Hina) xdas yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙