FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac uvjeren da će Srbija nastaviti politiku suradnje

Autor: xdas
BEOGRAD, 27. travnja 2012. (Hina) - Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac u petak je, na konferenciji u Beogradu o položaju Srba u zemljama susjedima Srbije, izrazio uvjerenost da će građani Srbije na skorašnjim izborima izabrati put kojim se neće ugroziti ono što je do sada postignuto u suradnji sa susjednim zemljama.

"Mi se uzdamo da će upravo takva politika suradnje s državama u regiji, takva politika jačanja mira između Republike Srbije i nas Srba koji živimo u susjednim zemljama i politika koja će Srbiju i zemlje u kojima mi živimo dovesti pod isti europski krov, biti politika koju će izglasati građani Republike Srbije", rekao je Pupovac.

Pupovac, koji je i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku, izjavio je kako, kad je riječ o položaju Srba u Hrvatskoj, vjeruje u još jaču potporu nove hrvatske vlade i da će ta suradnja biti nastavljena i nakon izbora u Srbiji.

Podsjetio je kako je uspješna suradnja između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u suradnji s međunarodnom zajednicom, rezultirala time da je na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljeno više od polovice potrebnog novca za stambeno zbrinjavanje izbjeglih u četiri države.

Konferencija pod nazivom "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regije" okupila je predstavnike srpskih zajednica iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Domaćini skupa bili su srbijanski ministar vjera i dijaspore Srđan Srećković i predsjednik vlade Mirko Cvetković, a skupu su, uz Pupovca, sudjelovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik crnogorske Socijalističke narodne stranke Srđan Milić.

Cvetković je na konferenciji istaknuo je kako je zadatak političkih elita u Srbiji i susjednim državama da učine sve kako bi se sadašnjim i budućim naraštajima omogućio prije svega život bez etničkih razmirica, ali i gospodarski napredak i stvarna suradnja.

"Vlada Republike Srbije osnovni je pokretač regionalne suradnje na svim razinama i po svim pitanjima. Naš je cilj da se sva sporna pitanja rješavaju dijalogom, pošteno i temeljito kako nam se neriješena pitanja ne bi vraćala kao bumerang", ustvrdio je Cvetković.

Istaknuo je kako perspektive srpskog naroda u susjednim zemljama mogu biti sigurne "samo ako svi zajedno idemo putevima mira, ukoliko uspostavimo europske standarde jednakosti i ravnopravnosti, otvorimo i zaokružimo proces pomirenja".

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙