FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katolici iz Srbije ići će k papi, ako on neće k njima

Autor: ssai
BEOGRAD, 18. svibnja 2012. (Hina) - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je u petak da će, ukoliko se ostvari predviđanja da papa Benedikt XVI. neće doći u Srbiju 2013. godine, kad se obilježava 1700. obljetnica Milanskog edikta, katolički vjernici iz Srbije moći otići u Rim te ondje biti sa papom.

"Ono što mi rekosmo u pismu svetom ocu jest da ga želimo vidjeti. Ukoliko Srbija ne želi primiti svetog oca iduće godine, onda će, to je naša velika želja, koja dolazi iz baze, vjernici iz Srbije, dakle Srbija, hodočastiti u Rim pa će ondje vidjeti svetog oca", rekao je Hočevar na tiskovnoj konferenciji posvećenoj prvom susretu obitelji beogradske nadbiskupije, odgovarajući na pitanje novinara o dolasku pape u Srbiju 2013.

Hočevar je istaknuo kako je obilježavanje 1700. godina od Milanskog edikta za katoličke vjernike veliki jubilej "i svakako naši vjernici žele za taj jubilej biti u susretu sa svetim ocem".

Srbija, istaknuo je Hočevar, mora sama razmisliti kako gleda na svoju katoličku zajednicu koju čini 400 tisuća ljudi i kakav odnos ima prema toj zajednici.

U Srbiji se iduće godine očekuje međunarodno obilježavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, kojim je 313. godine car Konstantin zaustavio progon kršćana u Rimskom carstvu.

Papin glasnogovornik Federico Lombardi sredinom je travnja u Vatikanu izjavio kako se u ovom trenutku ne razmatra Papin posjet Srbiji 2013. godine.

Bivši srbijanski veleposlanik u Vatikanu Darko Tanasković tada je ocijenio kako nedolazak Pape u Srbiju nije iznenađenje, dok vjerski analitičar Živica Tucić smatra da je Srbija svjesno proputila priliku održavanja susreta "čitavog kršćanstva na najvišoj razini".

Na tiskovnoj konferenciji u petak beogradski je nadbiskup najavio prvi susret obitelji beogradske nadbiskupije, posvećen ljubavi i braku te obitelji i obiteljskim vrijednostima, koji će biti održan u nedjelju 20. svibnja.

Nadbiskup Hočevar naveo je kako očekuje da će susret okupiti oko 650 ljudi.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙