FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Najveća svjetska internetska tražilica Google u petak je prigodnom izmjenom svoga logotipa obilježila 141. godišnjicu rođenja hrvatskog inženjera Slavoljuba Penkale, izumitelja mehničke olovke (penkale) i nalivpera. Google, koji i inače ilustracijama i izmjenama svoga 'doodlea' na početnoj stranici ima običaj obilježavati važne datume i događaje, danas je u svoj logo ugradio karikaturu Penkale s penkalom zataknutom za uho. Klikom na logotip otvaraju se poveznice na stranice o slavnom i svestranom hrvatskom inženjeru poljsko-židovskog podrijetla, izumitelju pisaćeg pribora, osnivaču zagrebačke tvornice olovaka i konstruktoru prvog hrvatskog zrakoplova. Eduard Slavoljub Penkala rođen je Liptovskom Mikulašu, u današnjoj Slovačkoj, 20. travnja 1871. godine, a umro je 5. veljače 1922. u Zagrebu.

SYDNEY - Član australskog benda "Men at Worka" Greg Ham (58), flautist i saksofonist čije su melodije obilježile hitove grupe 80-ih godina, pronađen je u četvrtak mrtav u svojoj kući u Melbourneu, javljaju agencije. Policija je priopćila da okolnosti smrti nisu sumnjive, a uzrok nije objavljen. Po BBC-ju, Hama će se najviše pamtiti po zvuku flaute iz najvećeg hita grupe, pjesme "Down Under", koja je postala njegov zaštitni znak. Hamov prijatelj, koji je pronašao njegovo tijelo, rekao je medijima da flautist "nije bio onaj stari" otkako je australski savezni sud 2010. presudio da je "Down Under", hit koji je postao neslužbena australska pop himna, djelomični plagijat jedne stare dječje pjesmice. Ham je živio sam, a tijelo mu je pronađeno nakon što se danima nije javio prijateljima. "Man at Work" došao je do međunarodne slave svojim albumom "Business As Usual" koji se našao na vrhu australskih, britanskih i američkih ljestvica i bendu 1983. priskrbio Grammyja za najboljeg novog izvođača.

DŽAKARTA - Osmogodišnji Indonežanin koji je pušio 25 cigareta dnevno od svoje četvrte godine prestao je pušiti, nekoliko tjedana nakon što je počeo s kurom odvikavanja, objavile su u četvrtak lokalne službe za zaštitu djece. Dječak, za kojeg se samo zna da se zove Ilham, sredinom ožujka otišao je iz svog sela Sukabumi u Džakartu gdje je bio podvrgnut odvikavanju. Ilham je u mjesec dana dobio dvije kile, a stručnjaci strahuju da bi opet mogao početi pušiti. Njegov otac je prestao pušiti prije mjesec dana. Dječakovi roditelji zatražili su pomoć stručnjaka jer su tvrdili da Ilhama ne mogu kontrolirati, te da razbija prozore i predmete oko sebe kada zapadne u apstinencijsku krizu. Ilhamov slučaj ukazuje na veliki problem pušača, pogotovo u Indoneziji, gdje je veliki broj djece pušača.

BERLIN - Čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Sigmar Gabriel uzet će rodiljni dopust kako bi se brinuo o kćeri rođenoj u travnju, rekao je u intervjuu za dnevni list "Bild" od četvrtka. "Uzet ću tromjesečni dopust kako bi se moja partnerica mogla vratiti na posao", objasnio je taj političar začuđen zanimanjem za tu odluku. Gabriel je ocijenio kako to pokazuje da se kompatibilnost profesionalne aktivnosti i odgoja djece u Njemačkoj još ne smatra uobičajenom te je dodao da je u Francuskoj i Skandinaviji drukčije. Gabriel je mogući kandidat svoje stranke za dužnost kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima. Njegova partnerica je zubarica u Magdeburgu i želi raditi svoj posao, objasnio je. Od 2007. roditelji u Njemačkoj mogu podijeliti rodiljni dopust, koji može trajati do 14 mjeseci uz djelomičnu nadoknadu plaće roditelja na dopustu (do 1800 eura na mjesec). Gabriel i njegova partnerica dobili su 10. travnja drugo dijete.

DŽEDA - Žena iz Šri Lanke završila je u zatvoru pod optužbom da je bacila čini na 13-godišnju djevojčicu u Saudijskoj Arabiji dok je s obitelji bila u kupnji, objavili su lokalni mediji, a potvrdio glasnogovornik policije Mesfir al-Džuajed. Saudijski dnevnik Okaz objavio je vijest da se jedan Saudijac požalio da mu se kći "odjednom počela ponašati nenormalno i to nakon što je bila u blizini žene iz Šri Lanke" u velikom trgovačkom centru u lučkom gradu Džedi. "Prijavio ju je snagama sigurnosti i zatražio da je se uhiti pa su specijalne postrojbe brzo riješile situaciju i uspjele je uhititi", stoji u članku Okaza. "Svakome proglašenom krivim za bavljenje vradžbinama slijedi kazna odrubljivanja glave", rekao je saudijski odvjetnik i aktivist za ljudska prava Vahid Abu al-Hair. U prosincu je Amnesty International osudio odrubljivanje glave Saudijki optuženoj za čaranje, istaknuvši nužnost da se što prije prekinu smaknuća u Saudijskoj Arabiji. Amnesty je naveo da je to bilo drugo smaknuće te vrste prošle godine jer je u rujnu u Medini odrubljena glava jednom Saudijcu, također optuženom da je vještac.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙