FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sat:

SMILJAN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetio je danas poslijepodne Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu, gdje je u sklopu "Travnja - mjeseca zaštite od mina!" predstavljen projekt razminiranja minski sumnjivog područja na 192.000 metara četvornih oko tog centra. Tom je prilikom predsjednik Josipović istaknuo da je razminiranje prioritetna zadaća.

ZAGREB - Jadranka Kosor na današnjoj je konferenciji za novinare rekla da će se na 15. Općem saboru kandidirati za predsjednicu HDZ-a, a Andrej Plenković za njezina zamjenika. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kosor je podsjetila da je Plenković, saborski zastupnik i hrvatski promatrač u Europskom parlamentu, relativno kratko član stranke, ali je, kako je rekla, u stranku ušao u posebno osjetljivu razdoblju čime je pokazao privrženost programu HDZ-a te je dao velik doprinos radu stranke. Naglasila je kako je prijedlogom Plenkoviću da uđe u HDZ i da se kandidira za njezina zamjenika željela poslati jasnu "kakvu snagu HDZ-a i vodstvo stranke želimo u budućnosti".

UMAG - Dan grada i 67. obljetnicu oslobođenja Umag je danas proslavio svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj je među uzvanicima bio prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, koji je izrazio zadovoljstvo što se u Umagu pripremaju projekti koji mogu pomoći razvoju grada, regije i države, a gradonačelnik je pozvao građane na zajedništvo jer se samo tako mogu prevladati problemi.

DIVULJE - U Kaštelanskome zaljevu danas je izvedena združena pokazna vježba civilnih i vojnih struktura "Ljeto 2012." kojom je provjerevana osposobljenost protupožarnih snaga za protupožarnu sezonu. Pokaznu su vježbu s broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) promatrali predsjednik vlade Zoran Milanović, ministri obrane i unutarnjih poslova Ante Kotromanović i Ranko Ostojić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić. Oni su nakon vježne izjavili kako je sve spremno za protupožarnu sezonu

ZAGREB - U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja održan je danas okrugli stol o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama za predstavnike stručnih službi koje izdaju dozvole s područja Zagreba radi objašnjenja promjena i postupanja kako bi se pri legalizaciji objekata izbjegle dvojbe i nejasnoće te za predstavnike strukovnih komora radi razjašnjenja novih zakonskih rješenja. Riječ je o zadnjem - 11. okruglom stolu, koliko je to ministarstvo održalo diljem Hrvatske u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama tog zakona.

ŠIBENIK - U prvoj polovici 2013. godine na parceli u vlasništvu Grada Šibenika, u gradskoj četvrti Meterize, trebali bi započeti radovi na izgradnji 48 stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS), kazao je danas novinarima šibenski gradonačelnik Ante Županović, prilikom potpisivanja Predugovora o međusobnim pravima i obvezama s direktorom Agencije za promet nekretninama (APN) Željkom Uhlirom. Iako je Grad Šibenik projekt izgradnje POS-a započeo još 2009. godine, potpisom Predugovora s APN-om pribavljena je sva dokumentacija potrebna za njegovu provedbu, istaknuo je gradonačelnik Županović.

Priča počinje dobivati svoje konture, kazao je šibenski gradonačelnik, dodajući kako je sve skupa trajalo nekoliko godina zbog niza nepredviđenih okolnosti.

STARI GRAD, 4. svibnja 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka rekao je danas na radionici "Mediji i politika" da se jedino većim utjecajem novinara na uređivačku politiku medija mogu očekivati bolji dani za hrvatske novinare i novinarstvo. "Posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj dominira sustav vrijednosti koji kao uspješne slavi one što su na različite načine stjecali veliki ili nešto manji novac. Radišnost, poštenje, humanost i solidarnost – to su do jučer u Hrvatskoj bile podređene vrijednosti. Takve društvene orijentire, nažalost, često su promovirali i vodeći mediji u Hrvatskoj", rekao je Duka na radionici "Mediji i politika' u sklopu Prvih međunarodnih susreta novinara, pisaca i pridruženih članova, koje je u Starome Gradu – Farosu organizirala Udruga umirovljenika HRT-a i članova HND-a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića

OSIJEK - Svečanom sjednicom Hrvatske vatrogasne zajednice, održanom u Osijeku, danas je proslavljen Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogastva, nakon čega je na Trgu Ante Starčevića izložena vatrogasna oprema i održana pokazna vježba spašavanja. Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović istaknuo je kako se svake godine svečana sjednica u povodu Dana sv. Florijana i Dana vatrogastva održava u mjestu koje te godine slavi važnu obljetnicu. Ove godine to je Osijek, čije Dobrovoljno vatrogasno društvo "Gornji grad" slavi 140. obljetnicu.

ŠKABRNJA - Zadarska policija danas je zbog verbalnih prijetnji upućenih romskoj obitelji privela 63-godišnjeg načelnika općine Škabrnja Luku Škaru. "Verbalne prijetnje i uvrede upućene na jučerašnjem prosvjedu okarakterizirane su kao remećenje javnog reda i mira", rekao je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan, dodavši kako je nakon obavijesnoga razgovora načelnik Škara priveden Prekršajnom sudu u Zadru. Zajedno s njim prekršajnu prijavu dobio je još jedan 46-godišnji mještanin Škabrnje.

ZAGREB - Predstavnica MOL-a koja je sudjelovala u pregovorima oko izdvajanja plinskog biznisa iz Ine Katalin Tamas rekla je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanader da se pregovorima pristupilo jer je hrvatskoj vladi bilo strateški važno doći u vlasništvo skladišta plina kako bi osigurala energetsku neovisnost. Svjedokinja obrane rekla je da se prodaju skladišta Okoli povezivalo s izdvajanjem plinskog poslovanja jer su to dva povezana segmenta. Dodala je da je vladi bilo važno minimalizirati gubitke koje je stvaralo plinsko poslovanje zbog skuplje kupovne od prodajne cijene plina. "Izdvajanje plinskog poslovanja je bilo dobro rješenje i u interesu vlade i MOL-a, prvenstveno u cilju minimalizacije gubitaka", zaključila je svjedokinja koja je 2008. bila uključena u MOL-ov pregovarački tim.

SPLIT - Sindikalist "Jadrankamena" iz Pučišća na Braču Tonči Drpić pušten je danas popodne iz splitske policije nakon informativnog razgovora zbog optužbe stečajnog upravitelja Ive Bućana da je otuđio službeni automobil te tvrtke škodu octaviju. Tonči Drpić izjavio je novinarima nakon izlaska iz policije da je s njim obavljen razgovor o tome iako je automobil cijelo vrijeme bio u tvorničkoj garaži. "Optužilo me se da sam tim vozilom išao u Zagreb, iako nisam, već svojim. Ta škoda je cijelo vrijeme u 'Jadrankamenu' jer nije u voznom stanju. Za tu su me nebulozu držali dva sata u policiji i zatupljivali me. Jučer su mog kolegu sindikalca Marka Eterovića uhapsili pod optužbom da je i on ukrao službenu škodu feliciju. Protiv njega su podnijeli kaznenu prijavu. Mi smo te automobile zadužili i koristili samo za posao", rekao je.

ZAGREB - Državno odvjetništvo odbacilo je tvrdnje da nije reagiralo na upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u Jadrankamenu, navodeći da nadležno općinsko i državno odvjetništvo u Splitu te policija poduzimaju sve radnje povodom prijava ali da je riječ o složenim kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima, u kojima se odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu. Vodstvo sindikata Jadrankamena podnijelo je niz kaznenih prijava, uključujući prijavu protiv Orešara i 11 odgovornih osoba Jadrankamena i po tim prijava još nemamo nikakav reakcija Državnog odvjetništva", rekao je Hini potpredsjednik Sindikata Jadrankamena Josip Eterović. Napomenuo je da je sindikat protiv Vilovića, zadnjeg predsjednika uprave podnio 12 do 14 prijava zbog zlouporaba položaja i ovlasti, ali da je Državno odvjetništvo podignulo tek jednu optužnicu.

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv troje državljana Republike Hrvatske (rođenih 1958., 1946. i 1941.) - bivše direktorice Primus banke Zdenke Batinić, članice Uprave te banke Doroteje Juras te direktora tvrtke koju je banka osnovala zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanja štetnog ugovora, kojima su banku oštetili za gotovo tri milijuna kuna, objavljeno je danas na internetskim stranicama ŽDO-a Zagreb.

ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala - USKOK donio je nalog o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su udruženi počinili kaznena djela davanja i primanja mita, krivotvorenja službene isprave, krivotvorenja isprave, prijevare te prijevare u pokušaju i za sebe i druge pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje pet milijuna i 400 tisuća kuna, a banke oštetili za navedeni iznos uvećan za pripadajuće kamate, objavljeno je danas na USKOK-ovim internetskim stranicama.

RIJEKA - Mrtvo tijelo ženske osobe pronađeno je danas oko 12 sati u moru ispred Medveje, na oko 500 metara udaljenosti od obale, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske. Identitet pronađene osobe i sve okolnosti još se utvrđuju, navode iz policije.

TISNO - Na groblju Sv. Duha u Tisnom večeras je svečano otkriven spomen križ dvanaesterici vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, koji su poginuli u požaru na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. u najvećoj mirnodopskoj tragediji u Hrvatskoj. Istina o kornatskoj tragediji mora se saznati, kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je također nazočio otkrivanju spomenika vatrogascima.

DUBROVNIK - U Interunivezitetskom centru u Dubrovniku danas je potpisan ugovor o suradnji dva jadranska sveučilišta - dubrovačkoga Međunarodnog sveučilišta (DIU) i Sveučilišta u Rijeci. Suradnja će se odvijati kroz pet specijalističkih sveučilišnih poslijediplomskih studija i to: ultrazvuk u ginekologiji i porodništvu, perinatalna medicina, humana reprodukcija i endokrinologija, minimalna invazivna kirurgija u ginekologiji i porodništvu i menadžment kvalitete u zdravstvu.

OSIJEK - Smotrom mađarskih narodnih pjesama u mađarskom Društvu Nepkor u Osijeku večeras je počeo 14. tjedan kulture Mađara u Republici Hrvatskoj, koji u organizaciji Saveza mađarskih udruga traje do 10. svibnja.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙